Praktijkvoorbeeld gemeente Tilburg
Deze praktijkervaring laat zien wat het voordeel is om interne instrumenten te maken, zoals een checklist met de eisen waar een nieuwe applicatie aan moet voldoen. Dit is ook na de ingebruikname van de applicatie een handig hulpmiddel. Dit praktijkvoorbeeld laat ook zien dat het van belang is om creatief te kijken naar hoe de eisen van de checklist behaald kunnen worden. Ook komt het belang van de samenwerking met diverse inhoudelijke experts aan bod.
Praktijkvoorbeeld Technische Universiteit Delft
De Technische Universiteit Delft past archiveren by design al een aantal jaar toe. Je leest hoe de mindset van medewerkers hierdoor is veranderd en wat deze manier van werken heeft opgeleverd. Ook blijkt uit deze praktijkervaring dat geduld loont. En dat je al flinke verbeterslagen kunt maken zonder direct de perfecte oplossing te hebben.
Praktijkvoorbeeld gemeente Amsterdam
Deze praktijkervaring laat de toegevoegde waarde zien van het integraal samenwerken in teams met diverse specialismen. En dat het goed is om per project te bekijken wat zinvol en haalbaar is; soms heb je een TGV nodig en soms is een boemeltje voldoende om van A naar B te komen. In dat laatste geval kun je ook een voldoende halen door je te richten op de minimale vereisten.
Praktijkvoorbeeld Openbaar Ministerie
Deze praktijkervaring laat zien hoe het Openbaar Ministerie archiveren by design toepast bij het vernieuwen van het applicatielandschap. Hiervoor is een business informatieplan opgesteld. Hierin is o.a. opgenomen welke functionaliteit nodig is voor de opslag van informatieobjecten. Om archiveren by design te kunnen inbedden ontwikkelt het OM momenteel aanvullend beleid. Met hierin bijvoorbeeld uitgangspunten voor het borgen van duurzame toegankelijkheid van informatie. En voor het inrichten van de archieffunctie. Dit beleid vormt de basis voor de vernieuwing en de koppelingen tussen de primaire applicaties en archiefapplicatie.
Praktijkvoorbeeld Technische Universiteit Eindhoven
Het praktijkvoorbeeld van de TU/e geeft weer hoe archiveren by design geworteld is in de governance. Ook is de betrokkenheid van adviseurs op het gebied van archiveren groot. Daarnaast laat de casus zien dat er aandacht nodig is voor meer bewustwording over het werken met data en documenten in alle lagen van de organisatie.
Praktijkvoorbeeld gemeente Reusel-de Mierden
Uit deze praktijkervaring komt voornamelijk het voordeel van vooraf een uitgebreide analyse van de werkprocessen het vraagstuk naar voren. Hierdoor wordt het makkelijker om het project af te bakenen. En oplossingen op maat te creëren. Ook toont deze praktijkervaring aan dat het goed is om na te denken over hoe je medewerkers in de organisatie betrekt bij het project het implementeren van de oplossing. En welke medewerkers juist alleen op hoofdlijnen geïnformeerd kunnen worden. De gemeente Reusel-De Mierden heeft hier een mooie balans in gevonden bij dit project.
Praktijkvoorbeeld Staatsbosbeheer
Het praktijkvoorbeeld van Staatbosbeheer laat zien dat door de gunstige timing van het project er meer middelen vrij kwamen voor innovatie. In dit voorbeeld komt ook duidelijk de resultaatgerichte aanpak van het project naar voren. De praktische instelling van het projectteam zorgde ervoor dat er makkelijk terug kon worden gegaan naar de tekentafel wanneer iets niet werkte zoals verwacht. Ook was men zich bewust dat dit project andere partijen raakt. Het is dus belangrijk om die partijen op het juiste moment te betrekken. In het bijzonder was er aandacht voor de gebruikers van het systeem.
Praktijkvoorbeeld Nationaal Archief Noorwegen
Het praktijkvoorbeeld van het Noorse Nationaal Archief illustreert hoe een balans is gevonden tussen strikte regelgeving enerzijds en gebruiksvriendelijkheid van een informatiesysteem anderzijds. Het laat ook zien hoe met de Noorse aanpak, de regularity sandbox, een archiefinstelling en een archiefvormer samen kunnen werken aan archiveren by design.