Suriname

Het Nationaal Archief bewaart ruim 750 archieven over Suriname. Deze pagina geeft een overzicht van de zoekhulpen die uitleg geven over hoe u in een aantal van deze archieven kunt zoeken. Ook vindt u een overzicht van de archieven over Suriname en links naar andere websites die handig kunnen zijn.

Vlag van Suriname (foto: Ashu Mathura)

Zoekt u personen of voorouders die in Suriname woonden?

Het Nationaal Archief bewaart veel (koloniale) archieven over Suriname waarin personen voorkomen. 

Vrouwen in Paramaribo bij bezoek Koningin Juliana, 1955 (foto: Willem van de Poll)

Om makkelijker door de collectie te zoeken, hebben we zoekhulpen gemaakt. Ze zijn verdeeld over vier onderwerpen:

  • Tot slaafgemaakten
  • Contractarbeiders
  • Inwoners van Suriname
  • Bestuur en handel

Doet u voor het eerst onderzoek naar uw Surinaamse voorouders?

Bekijk het stappenplan van de Stichting Surinaamse Genealogie. U kunt ook verder zoeken in de collectie van het Nationaal Archief Suriname. Veel geboorte-, huwelijks- en overlijdensregisters uit de 19e en begin 20e eeuw staan online en zijn daar te doorzoeken.

Tot slaafgemaakten

Het Nationaal Archief bewaart verschillende archieven waarin gezocht kan worden naar voorouders die tot slaafgemaakt waren. Bekijk onderstaande zoekhulpen om te ontdekken hoe u hier in zoekt en wat u kunt aantreffen.

Contractarbeiders

Na de afschaffing van de slavernij in 1863 werden werkkrachten uit China, India en Java gehaald om op de plantages te werken. Zij worden contractarbeiders genoemd. Zoekt u een voorouder die als contractarbeider naar Suriname kwam? Bekijk dan onderstaande zoekhulpen.

Inwoners van Suriname

Het Nationaal Archief bewaart ook gegevens over ambtenaren, militairen en boeren (boeroes); maar ook de gedigitaliseerde volkstellingen uit 1921 en 1950, enkele archieven van de burgerlijke stand en ledenlijsten van enkele 19e-eeuwse kerkgenootschappen. Bekijk onderstaande zoekhulpen voor meer informatie.

Bestuur en handel

De West-Indische Compagnie (WIC) bestuurde vanaf 1682 de kolonie Suriname. Er ontstonden plantages voor koffie-, cacao-, katoen- en suikerrietteelt waar tot slaafgemaakten werkten. Na de opheffing van de (tweede) WIC in 1792 kwam het beheer in handen van de Nederlandse overheid. Het Nationaal Archief bewaart diverse archieven waarin het bestuur van Suriname en de handel aan bod komen.

Kwetsend taalgebruik en terminologie

Koloniale archieven zitten vaak boordevol termen en denkbeelden die we nu als bijzonder kwetsend beschouwen, zoals beledigende omschrijvingen van personen uit bepaalde etnische en culturele groepen.

Het Nationaal Archief is de bewaarplaats van archieven. Wij kunnen én mogen de teksten van de archiefstukken niet aanpassen, omdat dan de historische werkelijkheid wordt aangetast.

Wel kunnen én willen wij u waarschuwen, dat u beledigend taalgebruik kunt aantreffen in archiefstukken, maar ook in bepaalde oudere inventarissen. Bekijk voor meer informatie de themapagina Kwetsend taalgebruik en terminologie.

Archieven over Suriname

Het Nationaal Archief bewaart meer dan 740 archieven over Suriname. 
Tijdens het project Teruggave Archieven Suriname zijn 40 archieven gedigitaliseerd. Het Nationaal Archief Suriname (NAS) bewaart deze archieven, maar ze zijn ook hier online te bekijken.

 

Websites en online bronnen