Inwoners van Suriname, 1688-1960

Zoekt u gegevens over een inwoner van Suriname? Het Nationaal Archief heeft verschillende bronnen, zoals de gedigitaliseerde volkstellingen uit 1921 en 1950, scans van de burgerlijke stand, en ledenlijsten van enkele kerkgenootschappen. Een deel is online te doorzoeken of te bekijken. Bekijk deze zoekhulp om erachter te komen hoe u dat doet.

Alles uitklappen

Bij de volkstelling Suriname 1921 werden alle inwoners van Suriname geregistreerd. Ter controle van het bevolkingsregister en als voorbereiding op de volkstelling 1950 zijn aan de hand van registratielijsten namenklappers gemaakt.  De registratielijsten en de namenklappers zijn doorzoekbaar.

Deze index maakt het vinden van een woning met een lijst van de inwoners geteld bij de volkstelling van Suriname in 1921 makkelijker. U kunt zoeken of filteren op de straat- of plantagenaam, kring of district. Als u een letter of paar letters in de naam niet zeker weet kunt u die vervangen door een *.

Om het zoeken in de index makkelijker te maken zijn spellingvarianten van alle namen van de districten en straten en plantages verwijderd. Ook zijn alle tekens met een accent vervangen door de letter die er het meest op lijkt (bijv. é, è en ë zijn vervangen door e).

Het kan zijn dat op een registerlijst een persoon staat die niet in de index op de namenklappers voorkomt. Dit komt omdat de telkaartjes oorspronkelijk in kaartenbakken zaten en het is mogelijk dat er telkaartjes verloren zijn gegaanOok zijn in de loop der tijd een aantal registerlijsten verdwenen of ernstig beschadigd, o.a. in Paramaribo in kring VIII, de Steenbakkersgracht, en in kring XII, de Drambrandersgracht. Het is mogelijk om de verloren gegane registerlijsten te reconstrueren met behulp van de index op de namenklappers. Als u in de zoekbalk het gecombineerde kring-lijst nummer invult en op district sorteert dan zijn toch alle bewoners van een bepaald adres te vinden.

De index bevat per kaart in de klapper:

  • de achternaam van de persoon
  • zijn voorletters of het contractnummer van arbeiders afkomstig uit China, India of Indonesië 
  • het geboortejaar
  • de naam van het district (Parbo, Ben Sur, Cor, etc.)
  • het kringnummer
  • het lijstnummer
  • de naam van de straat/plantage zoals genoteerd op de voorkant van iedere registratielijst

In een afzonderlijke index zijn de registratielijsten geïndexeerd. Daarna zijn de indexen van de telkaarten in de namenklapper en die van de registratiebladen aan elkaar gekoppeld.

In deze index kunt u op twee manieren zoeken: op naam of op adres.

Bij het zoeken op naam vult u de achternaam, voorletters of het contractnummer in. In de zoekresultaten klikt u een gevonden persoon en krijgt u de details te zien. U ziet ook de scan van de telkaart, en indien aanwezig, de link naar de scan van de registratielijst zelf. Als u deze link volgt komt u altijd op de voorpagina van het registratieblad.

Op de detailpagina van een persoon ziet u ook het district, de kring, het lijstnummer en de plaats of straatnaam van het huis waarin de registratie plaatsvond. Deze gegevens (District, Kring, Lijst en Straat/Plaats) leiden naar één specifieke woning. Op deze gegevens kan ook gezocht worden om alle bewoners van een huis te zien.

Van de Volkstelling 1950 zijn op dit moment alleen de persoonskaarten van personen die vóór 1919 geboren zijn en die in 1950 nog in leven waren, openbaar. Deze vindt u in het archief Duplicaten Suriname/Volkstelling 1950 (2.10.19.02). De scans staan niet op alfabetische volgorde.
De telkaarten van de gezinstelling en die van de woningtelling zijn momenteel nog niet openbaar.

In Suriname is de burgerlijke stand in 1828 ingevoerd. Tot 1863 werden er alleen vrije personen (geen tot slaafgemaakten) in de burgerlijke stand opgenomen. In het Nationaal Archief Suriname (NAS) worden de originelen van de volgende burgerlijke standsarchieven bewaard:

  • Burgerlijke stand Paramaribo: Geboorten (1828-1974)
  • Burgerlijke stand Paramaribo: Overlijden (1858-1960)
  • Burgerlijke stand Paramaribo: Huwelijken (1801-1935)
  • Burgerlijke stand Districten Suriname: Overlijden (1845-1928) (incompleet)
  • Burgerlijke stand Districten Suriname: Huwelijken (1860-1941) (incompleet)

Het Nationaal Archief in Den Haag biedt op de website scans aan van deze archieven. Bekijk hiervoor de pagina digitale duplicaten van de Burgerlijke Stand Suriname (archiefnummer 2.10.61). Ook via de website van het Nationaal Archief Suriname zijn de scans te bekijken.

Index geboorteakten

Via een index op de website van het Nationaal Archief Suriname kunt u op naam zoeken naar geboorteakten uit de periode 1828-1921. 

Beperkt openbaar

Bedenk dat vanwege privacywetgeving niet alle akten online te bekijken is. Een deel is beperkt openbaar. Voor burgerlijke standsarchieven gelden de volgende openbaarheidsbeperkingen: geboorten (100 jaar); huwelijksakten (75 jaar); overlijden (50 jaar). Dit betekent voor de scans van de burgerlijke stand van Suriname dat de geboorteakten en erkenningen vanaf 1924 nog niet online beschikbaar zijn en ook niet zijn aan te vragen. Ook een deel van de echtscheidingen is nog niet in te zien.

Het Nationaal Archief verstrekt geen kopieën van de beperkt openbare akten in de registers. Dat kan alleen het Nationaal Archief van Suriname. Als u een kopie nodig heeft, kunt u contact opnemen met het Nationaal Archief van Suriname.

Een belangrijke bron om informatie te vinden over inwoners van Suriname zijn onze indexen.