Vanwege de verwachte drukte in de studiezaal moet u vanaf 1 januari 2025 altijd vooraf een plek reserveren. U reserveert een plek door een stuk (inventarisnummer) te reserveren.
Het regeringsreglement van Curaçao en onderhorige eilanden, goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 14 september 1815 nr. 58
Inv. nr. 245 nr. 1A blz. 1 - 38.
bepaalt in de art. 70 en 71 dat de door de koning benoemde raad contrarolleur-generaal zal worden belast met de algemene controle en de zorg over de financiën en de magazijnen en in het bijzonder over de comptabele ambtenaren en hun kantoren.In de instruktie van dezelfde datum
De instruktie voor de raad contrarolleur-generaal bevindt zich achter de instruktie voor de gouverneur-generaal.
worden bij de art. 1 - 25 de taken en werkzaamheden van de raad contrarolleur-generaal geformuleerd.Bij zijn aankomst op Curaçao zal hij alle gelden of waardepapieren van alle comptabele ambtenaren, zoals de ontvanger-generaal, de magazijnmeester, de secretaris van de Raad van Politie, de accijnsmeester, de ontvanger van het middel op het kleinzegel, de havenmeester, de loods, de vendumeester, de waagmeester, de commandeur van Bonaire en de ontvanger van Aruba, opnemen en die comptabele ambtenaren voor het onder hen berustende saldo in een door hem op te maken grootboek debiteren; bovendien zal hij nagaan, welke gelden bij hen respectievelijk nog vanwege belastingen of anderszins moeten worden geïnd (art. 2).
In art. 4 wordt vastgesteld dat de kwitanties van de comptabele ambtenaren door de raad contrarolleur-generaal zullen worden geregistreerd, opdat hun kasboeken met het registratieboek kunnen worden geverifieerd. Alle ordonnanties der betaling zullen in een boek worden geregistreerd en getekend, voordat deze aan de gouverneur kunnen worden afgegeven (art. 5).
Art. 8 handelt uitvoerig over de reservekas.
Zie eveneens art. 22 van het regeringsreglement, inv. nr. 245 nr. 1A blz. 10 - 12.
De raad contrarolleur-generaal zal een afzonderlijk boek houden (reservekasboek) van de reservekas. De reservekas krijgt haar inkomsten uit de subsidies van het moederland ter bestrijding van de uitgaven voor militaire traktementen en soldijen en uit de saldi van de diverse comptabele ambtenaren, voor zover die saldi het bedrag van hun respectieve borgtochten overschrijden.De reservekas wordt bewaard in het gouvermentshuis in de generale geldkamer in een ijzeren kist met drie sloten, waarvan één sleutel onder de raad contrarolleur-generaal berust. De twee andere sleutels berusten onder de gouverneur en de raad-fiscaal.
De raad contrarolleur-generaal zal van zijn werkzaamheden een nauwkeurig journaal houden, dat om de drie maanden ter verzending naar het moederland aan de gouverneur zal moeten worden overhandigd (art. 10).
Bij art. 13 wordt hem de controle en het algemene toezicht over de magazijnen opgedragen. Hij zal de gouverneur assisteren bij het opmaken van een staat en inventaris van alle in de magazijnen aanwezige voorraden en iedere magazijnmeester daarvoor bij een door hem te formeren generaal belastingregister specifiek moeten belasten (art. 14). Hij zal maandelijks aan de gouverneur een door hem getekende specifieke staat van ieder magazijn afzonderlijk inzenden, met aantekening betreffende de op de laatste van de maand aanwezige voorraden en de binnengekomen, uitgegane en onbruikbare materialen en goederen (art.19). Viermaal per jaar zal hij de magazijnen inspekteren (art. 22) en daarvan procesverbaal op maken ten behoeve van gouverneur (art. 24).
Met balans.
Met alfabetische index op zaken.
Met balans.
Met alfabetische index op zaken en met balans.
Met balans.
Met balans.
Met balans.
Met balans.
Met balans.
Achterin het kasboek bevindt zich een kasboek voor de vestingbouw, 1826 nov. - 1828 apr.
In het belastingregister voor de comptabele ambtenaren zijn de posten uit het registratieboek voor de comptabelen onder hoofden van rekening (secretaris van de Raad van Politie: secretariegelden (50e penning onroerend goed, 40e penning hypotheken, belasting op de verkoop van slaven, belasting op de manumissie, belasting op de verkoop van vreemde schepen), ontvanger van accijnsgelden, ontvanger van haven- en plakaatgelden, zegelbewaarder, ontvanger van 1% en 5% vendugelden, ontvanger van de waaggelden en de ontvanger van de loodsgelden chronologisch geboekt.
In het belastingregister voor hoofd- en familiegelden zijn de posten uit het registratieregister voor hoofd- en familiegelden per stadswijk en buitendistricten geboekt.
Zie voor 1820, inv. nr. 1573.
Zie voor 1820 inv. nr 1574.
Naast de registratie van rekeningen etc., treft men de maandelijkse staat der financiën, drie maandelijkse staten van ontvangsten en uitgaven en drie maandelijkse calculatieve staten van ontvangsten en uitgaven in genoemde registratieboeken aan.
In het registratieboek voor de ontvanger-generaal zijn de rekeningen, kwitanties en ordonnanties in chronologische volgorde geregistreerd.
In het registratieboek voor de comptabele ambtenaren zijn de assignaties, kwitanties, rekeningen, transportakten, vendulijsten etc. in chronologische volgorde geregistreerd.
In het registratieboek voor hoofd- en familiegelden zijn de rekeningen met betrekking tot die gelden in chronologische volgorde geboekt, met aantekening omtrent wijk, district, huisnummer, belastingschuldigen en bedragen voor hoofd- en familiegelden.
Bij publikatie van 16 november 1826
Inv. nr. 632 nr. 218.
wordt bij art. 4 de bestaande belasting op de hoofd- en familiegelden afgeschaft; in de plaats daarvan komt er een belasting op hoofdgeld voor slaven, toebehorend aan eigenaren van plantages, tuinen of gronden, gelegen buiten het stadsdistrict ("pleziertuinen" uitgezonderd).Bij art. 5 van dezelfde publikatie wordt een belasting op vaste goederen en eigendommen vastgesteld. Bij publikatie van 30 december 1826Inv. nr. 632 nr. 229.
wordt een commissie voor de aangifte van onroerend goed en slaven ingesteld.De rekeningen zijn met een uitvoerige omschrijving van de goederen, het schip, de schipper, de herkomst en de bestemming van het schip in het registratieboek van de ontvanger-generaal terug te vinden.
In het registratieboek voor in- en uitvoerrechten zijn de rekeningen voor in- en uitvoerrechten in chronologische volgorde geboekt, met aantekening omtrent belastingschuldigen, invoer of uitvoer, bedrag en nummer van de rekening.
Het betreft behalve de rekeningen in verband met leveranties door particulieren, ook de ordonnanties tot betaling van militaire tractementen en soldijen en de ordonnanties tot betaling van de gages en rantsoenen voor de schippers en de bemanningen van de gouvernementsschepen.
In het registratieboek van rekeningen zijn alle door het Gouvernement, de koloniale kas en 's lands magazijn betaalde rekeningen in chronologische volgorde geboekt.
Zie voor 1816 - 1818 inv. nr. 1575.
In het registratieboek zijn de ordonnanties opgemaakt en geregistreerd tot betaling van militaire tractementen en soldijen, civiele tractementen, pensioenen en gratificaties, rantsoenen en gages voor schippers en bemanningen van gouvernementsschepen, daglonen van werklieden aan 's lands gebouwen, kostgelden van gedetineerden op het fiscalaat, justitiekosten, onkosten voor het schoolwezen, leveranties ten behoeve van het militaire hospitaal en 's lands magazijn, maakloon voor doodskisten van militairen, presentiegelden voor de raden van Politie en Justitie, huishuur voor het militaire hospitaal, de raad-fiscaal, de predikant en de burgerwacht aan de Overzijde, kosten voor het inbinden en liniëren van boeken voor verschillende kantoren, schoonhouden van het gouvernementshuis en de bovenvertrekken van het fiscalaat, toelagen voor de handelsagenten in Zuid-Amerika, leverantie van vers water voor de forten, gouvernementsbuitenplaats, 's lands schoener en het militaire hospitaal en vrachtgelden voor door uit Nederland, Bonaire en Aruba aangevoerde goederen en materialen, etc.
Zie voor 1816 - 1818, inv. nr. 1576.
Zie voor 1816 - 1818 inv. nr. 1576.
Bij publikatie van gouverneur en raden van 24 juli 1822
Inv. nr. 536 nr. 10.
worden ten behoeve van het Johannessenfonds een aantal belastingen ingevoerd, zoals een belasting van 4 realen op de tonnenmaat van alle schepen, toebehorende aan de ingezetenen van Curaçao en onderhorige eilanden, een invoerrecht op meel, tabak, gezouten vlees, boter, kabeljauw, rijst, hout, jenever, rode wijn, paarden en muilezels, en een belasting op het burgerrecht voor vreemdelingen in de vorm van 100 pesos voor een burgerbrief. Deze belastingen worden bij publikatie van 22 maart 1824Inv. nr. 280 nr. 1.
afgeschaft. Zie voor tonnegeld (1820-1821)Inv. nr. 1578.
Het betreft hier betaalstaten met vermelding van de naam van de ambtenaren, funktie, jaarlijks tractement, bedrag per maand, ondertekening en vanaf 1819 met aantekening van het ingehouden bedrag ten behoeve van het Pensioenfonds.
Met voorin een verklaring van het raadslid van Justitie I.J. Elsevier over de ontvangst van twee duplicaat ordonnanties ten behoeve van de tractementen over juni en augustus in verband met het verloren gegaan zijn van de originelen, 1817 okt. 2.
Achterin een ongedateerde verklaring van een aantal ambtenaren over de korting op hun tractementen in verband met het per 1 jan. 1817 te veel betaalde aan tractementen, vanwege het invoeren van de gulden als betaalmiddel.
Met alfabetische index op namen en een betaalstaat van gepensioneerde oud-ambtenaren.
Met alfabetische index op namen en een betaalstaat van gepensioneerde oud-ambtenaren en gratificaties.
Onder de namen van civiele, militaire en kerkelijke ambtenaren volgen de namen van gepensioneerde ambtenaren en van weduwen van oud-ambtenaren, aan wie gratificaties zijn verleend.
Zie voor 1826 - 1828, de Archieven van Curaçao en onderhorige eilanden na 1828 nr. 1093 (Toegang 1.05.12.02).
Met alfabetische index op zaken en met balans
Inv. nr. 1420 is een afschrift van het reservekasboek; dat blijkt ook uit het oude nr. 4 op de rug van het register. Het had in de inventaris van Bijlsma vermeld behoren te worden onder nr. 1421.
Bij het regeringsreglement van Curaçao en onderhorige eilanden, goedgekeurd bij Koninklijk Besluit van 14 september 1815
Inv. nr. 1A (gedrukt) blz. 10 - 12.
wordt in art. 22 bepaald dat er een reservekas zal worden opgericht onder de benaming van de generale geldkamer. Deze reservekas verkrijgt haar inkomsten uit de subsidies van het moederland ter bestrijding van de uitgaven voor militaire tractementen en soldijen en uit de saldi van de diverse comptabele ambtenaren, voor zover die saldi het bedrag van hun respectieve borgtochten overschrijden. De raad contrarolleur-generaal zal een afzonderlijk boek voor de reservekas houden.Zie voor 1826 - 1828, de Archieven van Curaçao en onderhorige eilanden na 1828, nr. 1104 (Toegang 1.05.12.02).
Inv. nr. 1421 is het originele reservekasboek; dat blijkt ook uit het oude nr. 3 op de rug van het register. Het had in de inventaris van Bijlsma vermeld behoren te worden onder nr. 1420.
Zie voor 1826 - 1828, de Archieven van Curaçao en onderhorige eilanden na 1828, nr. 1103 (Toegang 1.05.12.02).
In het belastingregister van de magazijnmeester zijn alle ontvangsten geboekt van alle goederen en materialen bestemd voor de magazijnen. Met aantekening en kwantiteit, nummers van de machtigingen en bedragen.
Zie voor 1821 - 1828, de Archieven van Curaçao en onderhorige eilanden na 1828, nr. 1156 (Toegang 1.05.12.02).
Een instructie voor de ontvanger-generaal wordt door gouverneur-generaal en raden van politie op 14 juli 1818 vastgesteld. Bij Koninklijk Besluit van 15 oktober 1821 nr. 38 wordt de instructie voor de hoofdontvanger gearresteerd.
Bij publikatie van 25 september 1818
Inv. nr. 532 nr. 15.
wordt ten behoeve van een op te richten fonds ter vernietiging der bewijzen van de afgekeurde Johannessen een belasting ingesteld op de invoer van bepaalde voor de consumptie bestemde koopwaren (rogge- en tarwemeel, tabak, vlees of spek, boter, bakeljauw, rijst, houtwaren, jenever, rode wijn, paarden en muilezels). Uitgezonderd van deze belasting zijn koopwaren, die direct vanuit Nederland worden ingevoerd en die koopwaren, die binnen drie maandenInv. nr. 532 nr. 19.
wederom worden uitgevoerd. Bij de invoer van de koopwaren zullen de eigenaars of de commissionairs voor het gehele bedrag der belasting worden gedebiteerd.De Raad van Administratie van het Pensioenfonds voor ambtenaren in de Nederlands West-Indische koloniën is ingesteld bij Koninklijk Besluit van 21 augustus 1818 nr 86.
Archief van de Staatssecretarie inv. nr. 673.
De Raad bestaat uit de gouverneur en twee leden, benevens een boekhouder en betaalmeester.De bijlagen omvatten rekesten in verband met opname in het Pensioenfonds, brieven van de gouverneur met bekendmakingen inzake benoemingen, bevorderingen en ontslagen, extracten uit het journaal van de gouverneur, extracten uit het register der handelingen en resoluties van de minister op het Publieke Onderwijs, de Nationale Nijverheid en de Koloniën, correspondentie met de hoofdadministratie van het Pensioenfonds in Den Haag, staten van dienst van ambtenaren en staten van contributies ten behoeve van het fonds.
Met balans over de jaren 1821 en 1822.
Zie voor 1827 - 1834, de Archieven van Curaçao en onderhorige eilanden na 1828 nr. 1143 (Toegang 1.05.12.02).
Bij resolutie der vergadering van de Heren X van 20 september 1762
WIC 14 fo. 67vo.
wordt voor het vendumeesterschap een afzonderlijke functionaris aangesteld.Voor 1762 was één persoon belast met de funkties van vendumeester en ontvanger van de recognities. Sedert 1762 worden twee personen benoemd, die beiden de funkties van vendumeester en ontvanger van de recognities moeten waarnemen.In de instruktie voor de vendumeester van 1 april 1792WIP II nr. 445 blz. 519 - 521.
wordt bij het 3e artikel bepaald, dat de vendumeester een generaal venduboek zal houden, waarin een ieder die om een vendu of verkoping verzoekt zijn naam zal moeten inschrijven. Krachtens art. 4 wordt vastgesteld dat de vendumeester van alle gedane venduen of verkopingen nauwkeurig aantekening zal houden, om daarna in een bijzonder venduboek te worden overgebracht, "teneynde de verkooper nae de voldoening daarin quitantie teekenen".De venduboeken bevatten lijsten van openbare verkopingen van goederen (o.a. de door weesmeesters geadministreerde boedels, in beslag genomen goederen, beschadigde scheepslading, goederen uit gekaapte schepen), tevens van huizen, plantages, land en slaven. In de venduboeken wordt ook de verhuur van WIC plantages en van zoutpannen etc. op Bonaire openbaar afgekondigd met de huurvoorwaarden.
Met alfabetische index op persoonsnamen.
Met alfabetische index op persoonsnamen.
Met alfabetische index op persoonsnamen.
Met alfabetische index op persoonsnamen.
Met alfabetische index op persoonsnamen.
Met alfabetische index op persoonsnamen.
Met alfabetische index op persoonsnamen.
Met alfabetische index op persoonsnamen.
Elke band met tafel.
Vóór 1807 kunnen akten van ondertrouw en trouw voorkomen en in de serie publicatie-registers
Inv. nrs. 168 - 203.
en in de series secretariële protocollen.Inv. nrs. 794 - 841, inv. nrs. 873 - 938 en inv. nrs. 1084 - 1108.
De bijlagen bevatten beëdigde verklaringen over de ongehuwde staat van de toekomstige echtgenoten.Zie voor afschriften van de akten van ondertrouw en trouw, inv. nr. 1515.
De akten van ondertrouw en trouw van 1817 en volgende jaren bevinden zich in het Archief van de Burgerlijke Stand te Willemstad op Curaçao.
Met aantekening van doop- en soms geboortedatum, namen van de kinderen, de ouders en de getuigen.
Afschrift; achterin ongedateerde doopinschrijvingen.
Met alfabetische index over de jaren 1785 en 1786. Hierin eveneens de namen van kinderen, die uit de Lutherse en Rooms-Katholieke doopregisters zijn overgebracht.
Achter in het register na 1825 inschrijvingen van in 1819 en 1820 op Aruba geboren en door pastoor J. Pirovano te Curaçao gedoopte Protestantse kinderen.
Met aantekening van ondertrouw- en trouwdatum, namen van de gehuwden en de getuigen, en de geboorteplaats.
Afgedrukt in het Vijfde Jaarlijks Verslag van het Geschied-, Taal-, Land- en Volkenkundig Genootschap te Willemstad (1901).
Met alfabetische index.
Zwaar beschadigd.
Met alfabetische index over de jaren 1785 en 1786.
De jaren 1803 tot 1805 ontbreken.
Met aantekening van doop- en soms geboortedatum, namen van de kinderen, de ouders en de getuigen.
Met aantekening van doopdatum, namen van de kinderen, de ouders (vrij of slaaf) en de getuigen.
Het doopboek over de jaren 1819 - 1832 bevindt zich in het Centraal Historisch Archief te Willemstad op Curaçao.
De bijlagen bevatten geboorteaangiften door de assessor van de Portugees-Joodse gemeente.
In de instrukties van 24 september 1816 en 31 december 1823 voor de commandeur van Bonaire zijn bij de artt. 1 - 59 en 1 - 77 de bevoegdheden van de commandeur vastgelegd.
Inv. nr. 245 nr. 19 en inv. nr. 348 nr. 5d.
Bij het 4e en 11e artikel van beide instrukties wordt bepaald, dat de commandeur van zijn ambtsverrichtingen en werkzaamheden een nauwkeurig journaal zal bijhouden, dat om de drie maanden met de daarbij behorende bijlagen aan de gouverneur zal worden verzonden. Wat de financlële administratie betreft zal hij eveneens per kwartaal uitvoerig rapport doen aan de raad-contrarolleur en een kopie daarvan tevens aan de gouverneur toesturen.In verband met vertrek naar Curaçao van commandeur Claas Schotborgh, wordt het bestuur door de 1e opzichter C.A. Neuman waargenomen.
In de instrukties van de commandeur van Aruba van 24 september 1816 en 31 december 1823 zijn de artt.1 - 65 en 1 - 54 respectievelijk de bevoegdheden van de commandeur geformuleerd.
Inv. nr. 245 nr. 21 en inv. nr. 248 nr. 3d.
Achterin twee stukken van okt. 1826 betreffende de zelfmoord van de jager A. Kahl.
Elke band met tafel. De serie omvat voor het merendeel begeleidende brieven bij extracten en uit de gouverneursjournalen, waarin besluiten en beschikkingen n.a.v. brieven en aanvragen van de commandeur en van rekesten van burgers op Aruba betreffende tal van zaken, zoals benoemingen, ontslagen, verlof, vergunningen voor de bouw van huizen, stationering van marineschepen ter bescherming van handel en scheepvaart, goudwinning, aantekening van huwelijken, contacten met en rapportage over de gebeurtenissen aan de "Vaste Kust", voorzieningen voor het militaire detachement, reclameren van gekaapte schepen, taxaties van landsgebouwen, verkoop van ezels, etc.
De serie bevat hoofdzakelijk brieven van de ambtenaren van Curaçao, zoals de raad-contrarolleur, de hoofdontvanger, de boekhouder en 1e commies (aanvragen voor kantoorbehoeften, levensmiddelen, materialen, gereedschappen, subsidies), de raad-fiscaal en de adjunct-fiscaal (justitiële zaken), de deurwaarder (sententies en dagvaardingen), de gouvernements-secretaris en de secretaris van de Raad van Politie (trouwakten, bouwvergunningen, verblijfsvergunningen, paspoorten en zeepassen), de boekhouder van het Pensioenfonds (bijdragen), de kapitein-commandant (aflossing van soldaten van het detachement, rantsoenen, soldij en uitrusting).
De serie bevat uitgaande brieven gerangschikt naar geadresseerden: 1. gouverneur; 2. ambtenaren en 3. districtmeesters op Aruba. De brieven aan de gouverneur zijn per jaar genummerd, die aan de ambtenaren per ambtenaar; de brieven aan de district-meesters zijn niet genummerd.
In het reglement van administratie en bestuur op Aruba van 31 december 1823
Inv. nr. 248 nr. 4d. Zie voor instruktie (artt. 1 - 31) en reglement op de manier van procederen (artt. 1 - 20) en inv. nr. 248 nrs. 10 en 11e.
wordt bij art. 27 vastgesteld, dat er op Aruba een Vredegerecht zal zijn, met de commandeur als president en twee van de "voornaamste en geschiktste" ingezetenen, magistraten genoemd, als leden. Art. 28 bepaalt dat het Vredegerecht zal worden belast met alle zaken betreffende het politiewezen en met de beslissing van alle geschillen van niet criminele aard tussen de inwoners. Verder vallen alle geldzaken en vorderingen tot een bedrag van 90 pesos onder haar bevoegdheid. Het Vredegerecht mag geldboeten onder de 100 pesos en gevangenisstraf van maximaal veertien dagen opleggen, behoudens het recht van beklag voor de gestraften bij de gouverneur.In het reglement van administratie en bestuur op Aruba van 31 december 1823
Inv. nr. 248 nr. 4d.
wordt bij art. 31 vastgesteld, dat de akten van transport en van hypotheek van onroerend goed voor de commandeur en één der magistraten op het koloniale kantoor in tweevoud zullen worden opgemaakt, in tegenwoordigheid van de koloniale schrijver. Het afschrift van de akte zal naar de secretaris van de Raad van Politie te Curaçao worden opgezonden, ter registratie.Met tafel. Dit nummer bevat akten van transport.
Met onduidelijke tafel. Dit nummer bevat akten van transport en van hypotheek. De akten zijn per jaar onjuist ingebonden.
Elke band met tafel. In het reglement van administratie en bestuur op Aruba van 31 december 1823
Inv. nr. 248 nr. 4d.
wordt bij art. 32 bepaald, dat alleen de commandeur, geassisteerd door twee getuigen, bevoegd is tot het passeren van akten. De akten zullen door de koloniale schrijver worden opgemaakt en de minuten moeten op het koloniale kantoor blijven berusten.De akten zijn nog formeel uitgegeven op naam van de admiraliteit te Amsterdam. De akten behoren bij schepen, die op Curaçao bij openbare verkoop zijn verkocht.
De secretariële akten bevatten akten van trouw en ondertrouw.
Als aanvulling der stukken, beschreven in de inventaris Oud-Archief Curaçao en onderhorige eilanden Bonaire en Aruba, gepubliceerd als bijlagen bij het verslag van het Algemeen Rijksarchief over 1920, werden in 1924 nog verschillende stukken van Curaçao naar Nederland overbracht.
VROA 1924 I, bijlage VIII, blz. 133 - 138.
Bij deze stukken behoren delen uit de 18de eeuw, die doordat zij zwaar beschadigd waren op Curaçao waren achtergebleven. De nummering van het supplement volgt de nummering van de inventaris Oud-Archief Curaçao.Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
(fragment)
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Hierin bevinden zich alleen processtukken.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Hierin bevinden zich resoluties en sententies van "extra ordinair geëligeerde Raden".
Bijgebonden zijn de gerechtsrollen van de Raad van jan., feb., sep., okt. en die van commissarissen van "Mindere Questiën" (Kleine Zaken) van feb. en mrt.
Zie voor jan. - juni, inv. nr 40.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
De bijlagen bevatten stukken betreffende de Franse brandschatting van 1713.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Oorspronkelijk behoord hebbend tot een band.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Oorspronkelijk behoord hebbend tot een band.
Oorspronkelijk behoord hebbend tot een band.
De stukken omvatten dagvaardingen, insinuaties, inventarislijsten, kwitanties, rekeningen, rekesten met de daarop genomen beschikkingen, (beëdigde) verklaringen en uittreksels uit de resolutie- en sententieregisters.
Zie ook WIP II nr. 371 blz. 443 - 444.
Het dossier is niet volledig. Zie ook inv. nr. 1660 nr. 27.
De stukken zijn in drie-, vijf- en zesvoud aanwezig.
De staten van 1820 zijn in drievoud aanwezig. De staat van 1819 is onvolledig.
Vanaf 28 mrt. 1828 zijn de onderwerpen genummerd.
Alle banden zijn zwaar beschadigd.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Oorspronkelijk behoord hebbend tot een band.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Oorspronkelijk behoord hebbend tot een band.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Oorspronkelijk behoord hebbend tot een band.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Oorspronkelijk behoord hebbend tot een band.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Oorspronkelijk behoord hebbend tot een band.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Oorspronkelijk behoord hebbend tot een band.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Oorspronkelijk behoord hebbend tot een band.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Oorspronkelijk behoord hebbend tot een band.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Oorspronkelijk behoord hebbend tot een band.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Oorspronkelijk behoord hebbend tot een band.
Zwaar beschadigd.
Met tafel.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Met onvolledige tafel.
Zwaar beschadigd.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Met alfabetische index op soort akten.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Met alfabetische index op soort akten.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Met alfabetische index op soort akten.
Zwaar beschadigd.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Zwaar beschadigd.
Met tafel.
Bij besluit van de Directie ad interim der West-Indische Koloniën van 17 april 1792
WIP II nr. 403, blz. 457 - 477.
wordt op Curaçao een raad boekhouder-generaal benoemd. De instruktie voor de raad boekhouder-generaal wordt nog op dezelfe dag gearresteerd. Na herstel van het Nederlandse gezag in 1816 wordt voor dezelfde functie een raad contrarolleur-generaal aangesteld.Inv. nr. 245 nr. 1A.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Het betreft kwartaalrekeningen inzake recognitie-, plakkaat-, waag-, maand- en achterstallige hoofd- en familiegelden; de belasting op "ingezerkte' gronden en de 50ste penning op de verkochte onroerende goederen.
De twee eerste pagina's ontbreken.
De bijlagen bestaan uit het journaal van de commandeur van Bonaire over 1799; lijsten van ontvangen en afgeleverde mais, rantsoenlijsten van uitgedeelde mais; monsterrollen en rapporten van ambtenaren.
Uitsluitend bestemd voor tractementen van civiele ambtenaren.
Met aantekening betreffende de data, namen van schip en schipper, de herkomst en bestemming.
De rekeningen vermelden datum, naam van schip en kapitein, tonnage en bedrag van het tonnegeld.
Bij publicatie van 3 augustus 1818 wordt het KB nr. 20 van 20 mei 1818 betreffende het tonnegeld bekend gemaakt.
Inv. nr. 532 nr. 12.
In het register worden vermeld datum, nummer van de akte, naam van de patenthouder, beroep, woonplaats en bedrag.
Bij ordonnantie van 20 juli 1816
Inv. nr.17.
wordt de heffing op het patentrecht van "alle handel, neringen, beroepen en bedrijven" bekend gemaakt. Bij publicatie van 31 december 1818Inv. nr. 21.
wordt deze belasting weer opgeheven.Bij publicatie van 20 februari 1828
Archief van Curaçao en onderhorige eilanden na 1828, 336 nr. 6, Toegang 1.05.12.02.
wordt een belasting van 1% op "het personeel en meubilair" ingesteld. In art. 9 van de publicatie van 11 maart 1828 is de aangifte voor deze belasting geformuleerd.Archief van Curaçao en onderhorige eilanden na 1828, 336 nr. 21, Toegang 1.05.12.02.
Bij de publicaties van 9 en 18 maart 1816
Inv. nr. 530 nrs. 11 en 12.
zijn bovengenoemde belastingen ingesteld. Deze belastingen zijn bij publicatie van 8 december 1820Inv. nr. 534 nr. 14.
weer ingetrokken.Het register vermeldt de datum van overlijden, de woonplaats, naam, leeftijd en staat van de overledene.
Bij publicatie van 27 juni 1816
Inv. nr. 245 nr. 15.
wordt de ordonnantie op de impost van de collaterale successie (erfenis die op een zijtak overgaat) bekend gemaakt. Bij publicatie van 1 september 1830Archief Curaçao en onderhorige eilanden na 1828, 340 nr. 9, Toegang 1.05.12.02.
wordt deze ordonnantie vervangen.Met aantekening betreffende tonnage, naam van schip en schipper, herkomst, lading en bestemming. Achterin bevindt zich een lijst van producten, waarover door met name genoemde personen recognitie moet worden bepaald.
Met aantekening betreffende tonnage, naam van schip en schipper, bestemming en lading.
Tijdens het Engelse tussenbestuur (1807 - 1816) wordt bij publicatie van 30 september 1808 een reglement op de heffing van zegelbelasting ingesteld.
WIP II nr. 635, blz. 732 - 746.
Met index op muntsoorten.
Waarschijnlijk een kladjournaal.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Met index op muntsoorten.
Met index op muntsoorten.
Bij de resoluties van de gouverneur en raden van Politie van 18 maart 1816 en 10 maart 1817 en vervolgens bij KB van 15 oktober 1821 nr. 38 zijn de instrukties voor de magazijnmeester van alle magazijnen vastgesteld.
Inv. nr. 245 nr 10, 246 nr. 5, 248 nr. 8c.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Niet compleet.
Bij publicatie van 14 maart 1806 wordt de waarnemend secretaris David Gaerste gemachtigd om de papieren betreffende de door Gerrit Gruijs gepatrocineerde processen op de secretarie in bewaring te nemen.
Inv. nr. 521 nr. 1.
De hierna beschreven en bewerkte stukken werden bij de West-Indische archieven aangetroffen, die voor het merendeel in 1931 naar Nederland uit Curaçao zijn overgebracht. Zij vormen een aanvulling op de archiefbescheiden, die in de gedrukte inventaris en supplement-inventaris van respectievelijk 1920 en 1924
VROA 1920 II, bijlage XII, blz. 475 en 1924 I, bijlage VIII, blz. 133.
zijn beschreven. Het supplement van 1934 sluit, wat indeling en nummering betreft, geheel aan bij bovengenoemde gedrukte inventarissen. Aan de "Gedeponeerde Stukken" werd een nieuw nummer 1702 toegevoegd.- rekest van P. Kelie over het annuleren van een contract, met beschikking, 1795. Afschrift;
- akte van huwelijkse voorwaarden tussen J.P. le Bon en M.J. Massivet, met uittreksel uit het trouwregister, 1801. Afschriften;
- gerechtelijke stukken betreffende de verkoop van slaven te St. Thomas, c. 1803. Afschriften.
Zie voor Koninklijke Besluiten, etc. inv. nrs. 303 - 306.
Met tafel.
Zie ook inv. nrs. 303 - 306 en 1612.
Drie identieke exemplaren.
Zie inv. nrs. 340 - 342.
Zie inv. nr. 303 nrs. 1 - 36.
Zie inv. nr. 307.
Deze regelingen zijn bij K. B. nr. 20 van mei 1818 goedgekeurd.
Inv. nr. 532 nr. 12.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Zie ook inv. nr. 1298.
Zie de publicaties van 6 juni 1820 en 17 juli 1821.
Inv. nr. 276 nr. 4 en 277 nr. 13.
In enkele gevallen lopen de akten van eedsaflegging van de schippers over meerdere jaren.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
Zie ook inv. nr. 386.
Met tafel.
De bijlagen bevatten voor het merendeel lijsten van personen, die bezwaar hebben aangetekend tegen de aanslag voor hoofd- en familiegelden.
Achterin een reglement van salaris voor een beëdigd vertaler, 1792 okt. 26 / 1796 juli 31. Twee identieke exemplaren.
Gedrukt. Zie inv. nr. 1614
Het betreft de 40e en de 50e penning; belasting op de verkoop van slaven, vreemde vaartuigen en havenbelasting.
Op grond van een rapport van 19 mrt. 1805 dienen deze publicaties van kracht te blijven.
Zie inv. nr. 500 nr. 17.
Het rapport van na 1811 is niet teruggevonden.De ingekomen stukken en minuten van uitgaande stukken bevatten brieven, extracten uit de notulen van de Raad van Politie, extracten uit de notulen van de krijgsraad (1822), extracten uit de journalen van de gouverneur, inventarissen van ter secretarie berustende archiefbescheiden, lijsten van bij de Raad van Civiele en Criminele Justitie aanhangig gemaakte civiele zaken, processtukken, publicaties en rekesten.
Het merendeel van de brieven is gericht aan de gouverneur en de raad-fiscaal.
Zie voor de inhoudstafel op de civiele processtukken de Archieven van Curaçao en onderhorige eilanden na 1828, nr. 548, (Toegang 1.05.12.02).
Criminele zaken:
- Raad-fiscaal x Jean Robinet.
- Raad-fiscaal x Alexander, slaaf.
- Raad-fiscaal x Bazilia, slavin.
- Raad-fiscaal x Hoze Gabriel, slaaf.
- Raad-fiscaal x John Jack, slaaf.
- Raad-fiscaal x Philippe, slaaf.
- Adjunct-fiscaal x George Calus (alias Antoni Roser).
Civiele zaken:
- Raad-fiscaal x L. Michelle, schipper.
- Weesmeesters x Jeosuah de Sola, exec. test. van David de Crasto.
- Weesmeesters x Abraham van Jacob Jesurun.
- James Smith x Agnes Collineau.
- Agnes Collineau x James Smith. (ontbreekt)
- J. M. Barnie x Lenz en Meijer.
- Ramon Elizondo x J. M. del Castillo.
- Bing en Jutting x Francisco Foro.
Civiele zaken:
- C.W. Jutting en cie, A.A. Beutner, Th. Jutting x W.A. van Spengler.
- Adjunct-fiscaal x Eduard Shain. (ontbreekt)
- Mordochay Ricardo x Jan Schotborgh qq.
- D. Gaerste x J. M. Barnie.
- A. de Meza x Ester Pinedo, wed. H.G. da Costa Gomez.
- Jan Schotborgh exec. test. P.F. Diedenhoven x Willem Diedehoven.
- A. Simon x Valetian Pouquet, wed. R. Lyle.
- C. Holtsman x F. Paul.
- C.W. Ringeling-Striddels x C. Ringeling.
Criminele zaken:
- Adjunct-fiscaal x Gabriel Ancion, slaaf, en Philippe Quinto, vrije neger.
- Adjunct-fiscaal x Bisento, slaaf.
Civiele zaken:
- A.M. Spiro x J.G. Tesselaar.
- P. Prince x J.C. Prince.
- B.A. Cancrijn en M. Cardoze x J. de Sola.
- A. Simon x V. Pouquet, wed. R. Lyle.
- C. Meyenborgh x A.P. Borgstrom.
- J.B.N. Alis x C. Raven.
- T.P. Beutner x Henry Hutchings.
Criminele zaken:
- Adjunct-fiscaal x N. Evertsz.
- Adjunct-fiscaal x D. Lopez Penha.
- Adjunct-fiscaal x S. Henriquez
- Adjunct-fiscaal x wed. I. Calvo.
- Adjunct-fiscaal x J. Black, horlogemaker.
- Adjunct-fiscaal x P.F. Koeyers.
Civiele zaken:
- C.A. de Larrey, exec. test. F.M. Ribbius, wed. H. Coerman x M. Schotborgh Gz.
- E. Specht en J.E. da Costa Gomes x M. Salias.
- Bing en Jutting x O.M. da Costa.
- J.M. van Uytrecht, wed. C. van der Meulen x J. H. van der Meulen.
- Adjunct-fiscaal x H. W. van Kinswilder Winkler.
- D. Gaerste x D. Gearste jr.
- J. de Sola qq. x John van der Meulen.
- Moses de Marchena x J. de Sola qq.
- Wed. Andrianus Propheet x J. de Sola qq.
- Adjunct-fiscaal x M.L. de Fonseca.
- J.M. Tueski x wed. Ester da Costa Gomez.
- Adjunct-fiscaal x D. Bing.
- Adjunct-fiscaal x N. Evertsz.
Criminele zaken:
- Raad-fiscaal x Richard Ricard, prijsmeester van de schoener "Buenos Ayres".
- Adjunct-fiscaal x J. Baptist.
- Adjunct-fiscaal x C. Rudel.
- Adjunct-fiscaal x S. Quant, te Aruba.
- Adjunct-fiscaal x P.D. Kock.
- Adjunct-fiscaal x Fabius Martin, vrije neger.
- Adjunct-fiscaal x Elias, slaaf, en Dianora, slavin.
- Adjunct-fiscaal x J.H. Willems.
- Adjunct-fiscaal x Luis Martes, slaaf.
- Adjunct-fiscaal x L. Boyé.
- Adjunct-fiscaal x M.H. Wouberg.
- Adjunct-fiscaal x W. Sille.
Criminele zaken:
- ? x C. Schotborgh.
- Raad-fiscaal x Hijntje, slaaf.
- Raad-fiscaal x J.M. Gonsales en J. el Carmen Lopez.
Krijgsraadzaak:
- Auditeur-militair x W. Nales, soldaat
- Cath. I Curiel x C. Leyba.
- Raad-fiscaal x M. Schotborgh Gz.
- Raad-fiscaal x F. Montanus.
- J. Lingstuyl Nz x sequesters van C. W. Jutting en cie.
- Sequesters van C. W. Jutting x J. M. Ellis.
- Clement Leyba (gehuwd geweest met Aldersina Henriques) x Isenia Curiel, wed. Johannes Suares.
- C. H. Bor x C. Hendriksz.
- A. Cohen Henriquez x G. Vos Jz, H. Schotborgh Jz en J. de Sola.
- Manuel Penso x D. Cohen Henriquez.
- Raad-fiscaal x A.G. Rampelenberg.
- J.R. Henriquez x B. Navarro y Naranja.
- D. Esteves x J.M. Prince.
- Raad-fiscaal x belastingschuldigen i.v.m. hoofdgeld.
- B. Molina x M.A. Rafello.
- Raad-fiscaal x Juan Nero, Philip Factoor, Johannes, Laguna, Juan Felix, Bernard Martis, Baisa en Profans Pieters,, vrije lieden.
Dit inventarisnummer is alleen op microfiche of microfilm te raadplegen.
- Raad-fiscaal x Juan Andries, Betuaan, Pedro, Jan, slaven, en Pauletta, slavin.
Is aan te vragen onder nummer 1658II.
Civiele zaken:
- P. Quant Poppe en Jan Poppe x Joh. Corn. Poppe, wed. Paulus Werleman.
- F. de Paula Vasquez Telles x Thomas Marero.
- M.H. van Evertsz x W. Surhouet.
- Raad-fiscaal x H. Leyer.
- Th. D. Kock x J. W. H. Lingstuyl.
- Wed. Joh. Martijn x J. H. Pereira, Moseh Osorio en Jeosuah de Sola.
- Raad-fiscaal x H. W. van Kinswilder Winkler.
- C. Leyba x G. Curiel.
- Bing en Jutting, gemachtigden van Estevan Escovar te la Guaira x Barbara Martines.
- Raad-fiscaal x S. Pereira.
Civiele zaken:
- Wed. Joh. Martijn x M. Osorio.
- Raad-fiscaal x H. Rogers.
- Raad-fiscaal x M. Martina, vrijgelaten slavin.
- Raad-fiscaal x Maria Louis Padron.
- Raad-fiscaal x belastingschuldigen i.v.m. hoofd- en familiegelden (D. Gaerste jr. en J.G. Schotborgh)
- L. Cabrera x J. M. Ellis.
- Raad-fiscaal x J. M. Barnie.
- Raad-fiscaal x H. Leyer.
- G. F. Lenz x D. Pontelius.
- A. Matthey x G. Curiel.
- Raad-fiscaal x G.D. da Costa Gomez.
- S. Lyon x A. Evertsz.
- Exec. test. van D. van Mordochay Henriquez x Maria van Gorcum.
- A.C. Henriquez x D. Haim Dovale en M. Cardoze, weesmeesters van de Portugees-Joodse Gemeente.
- Raad-fiscaal x F. Hollenberg.
- Raad-fiscaal x G. de Leon.
- B.A. Cancrijn x N. Ries.
- M. van E. Penso x M.M. de Moraton.
- M.E. Penso x M.M. de Moraton.
- Directeuren van het Fonds van de afgekeurde Johannissen x A. de Meza, J.D. en J.H. Dovale, H. en H.C. Henriquez.
- Raad-fiscaal x S. Lyon.
- Raad-fiscaal x A. Pletsz, schipper van de brik "Voluntario". (ontbreekt)
- Willige condemnatie betreffende de boedel van C. W. Jutting, wed. H. Crisson; zie 1822 juli 6 no. 8.
- Raad-fiscaal x A.P. Lopez.
- L. Schlemm x weduwe van S. Verhelst.
- A. C. Busche x F. Bergman.
"Map met procedures":
- J.M. Ellis qq x C. van der Meulen, 1821, 1822.
- G.B. Bosch x C.L. van Uytrecht.
- A. Dixon x J.F.G. Ziegler.
- Rosalina Rabainne x W.A. van Spengler, 1819, 1821.
Criminele zaken:
- Raad-fiscaal x Christoffel, slaaf.
- Raad-fiscaal x Louis, slaaf.
- Raad-fiscaal x M. Michel, N. Theodorus en R. Nonato.
- Raad-fiscaal x José Andres alias Barcelona.
Civiele zaken:
- F. Robert x Bing en Jutting.
- A. Escamendi (Spaanse natie) x F. Basora (Spaanse natie)
- M. van Gorcum x exec. test. D. van Mordochay Henriquez;
Zie inv. nr. 1660.
1822 augustus 5 no 6.Civiele zaken:
- Raad-fiscaal x J.H. de Windt. (ontbreekt)
- Raad-fiscaal x P. Lyon.
- Raad-fiscaal x belastingschuldigen i.v.m. het Fonds van de afgekeurde Johannissen (M.C. Schotborgh, M.E. Franken, wed. Joh. Martijn).
- Raad-fiscaal x belastingschuldigen i.v.m. recognitiegelden (S. Lyon, wed. J.P. Jacobsz, R. Pinedo, J. B. Hernandez).
- Raad-fiscaal x crediteuren van de brik "De Eendracht". (ontbreekt)
- J.M. Barnie x weesmeesters.
- Preferente crediteuren van de boedel van C.W. Jutting x G. Vos Jz en W. Webb Duyckinck.
- Raad-fiscaal x belastingschuldigen (J.B. Hernandez, A. Migares).
- Wed. J. Steeling x P. Gorsira.
- Raad-fiscaal x P. Robinson.
- M.M. de Moraton x M.E. Penso.
- Raad-fiscaal x belastingschuldigen i.v.m. recognitie- of waaggelden (A.H. Senior, A. De Meza, C.L. Parker, J. Foulke, J.P. Brando, P. Robinson, D.G. Casseres, J. en D. Pardo, J. de Solas, Th. Jutting, A. de Veer jr, S. Lyon, J.W.G. Jutting).
Criminele zaken:
- Raad-fiscaal x A. Romero.
- Raad-fiscaal x Philip St. Jago, slaaf.
- Raad-fiscaal x Rafaela, slavin.
- Raad-fiscaal x F. Illario Antonio.
- Raad-fiscaal x Oliana.
- Raad-fiscaal x A.G. Rampelenberg.
Civiele zaken:
- Raad-fiscaal x belastingschuldigen.
- J.P. Leseur x P. Schuler.
- S.B. Schotborgh c.s., gemachtigde van H.W. de Quartel x Th. Jutting.
- Dirk de Graaff en cie x D. Haim Dovale.
- J.L. Axson x G. van Uytrecht.
- Paulina Boekhout x Rene Babin.
- Raad-fiscaal x belastingschuldigen (I. da Costa Gomez, en J. Pardo, D.G. Casseres).
- M.M. de Moraton x M.E. Penso.
- Raad-fiscaal x H. Fairchild.
- Raad-fiscaal x D. de Graaff en J.M. Monsanto, kerkmeesters van de Rooms-Katholieke Gemeente.
- Raad-fiscaal x belastingschuldigen (H. Boyé, A. Migares, P.A. Charje).
- Raad-fiscaal x H. Boyé.
- Raad-fiscaal x P. Prince.
- M. M. de Moraton x M.E. Penso.
- Raad-fiscaal x M. Frois en c.s.
- Raad-fiscaal x C. Davies.
- Raad-fiscaal x Th. D. Kock.
Criminele zaken:
- Raad-fiscaal x J. Lopez.
- Raad-fiscaal x E. Arnold en J. Foulke.
- Raad-fiscaal x J. Swijnsbergh, J. Boekhoudt en J. Ras.
- Raad-fiscaal x A.G. Leon.
- Raad-fiscaal x M. Ricardo x T.D. Kock.
Civiele zaken:
- Raad-fiscaal x W.F. Luckkert, P.C. Naar.
- Raad-fiscaal x Th. Jutting.
- Raad-fiscaal x W.E.H. Boyé, B. de I. Henriquez
- R. Lloyd x J.A. Quast.
- J. Guruciaga x Jan Molina.
- Exec. test. van C. L. Parker x J. van A. Jessurun.
- Raad-fiscaal x R. Raven.
- P. Duyckinck x S. Smith.
- Raad-fiscaal x M.A. da Costa Gomez.
- C.A. Zeppenfeldt x J.P. Brandao.
- E.P. Brandao, gemachtigde van O.M. da Costa x J.P. Brandao.
- Raad-fiscaal x A. da Costa Gomez.
Criminele zaak:
- Raad-fiscaal x G.A. van der Harst.
Achterin inv. nr. 1666: extracten uit sententies en notulen van de Raad en Civiele en Criminele Justitie betreffende de brik "de Eendracht". 1823, 1825 - 1826.
Civiele zaken:
- Raad-fiscaal x A. da Costa Gomez.
- A. Mattey x C.W. Zeppenfeldt.
- Raad-fiscaal x belastingschuldigen i.v.m. hoofd- en familiegelden (R.R. Emmerij, J.F.G. Ziegler, G.C. Muller).
- M. Ricardo x I.H. Salas.
- A.E. Eman x S. Yrausquin.
- F. Rojer x M. Nicasia. (zie weduwe J. B. Berch x F. Rojer)
- F. Roher x M.H. Weilburg.
- M. Ricardo x I.H. Salas.
- F. Rojer x M.H. Weilburg en Mr. D. Serrurier.
- Anna S. Urdaal x F. Rojer. (zie weduwe J. B. Berch x F. Rojer)
- A. de Meza x I. en J. Pardo.
- Raad-fiscaal x P.D. Kock.
- Exec. test. van L. Schlemm x F. Rojer.
- A.S. Urdaal x F. Rojer. (zie weduwe J. B. Berch x F. Rojer)
- Weduwe J. B. Berch x F. Rojer.
Criminele zaken:
- Raad-fiscaal x G.C.H. Lehman.
- Raad-fiscaal x M. Stegman.
- Raad-fiscaal x M. Domingo.
Zie ook inv. nr. 653.
De bijlagen bestaan uit arresten, dagvaardingen, edictale citaties, extracten uit de sententieregisters van raden-commissarissen, conclusies van eis, interdicten, akten van hypotheek, kwitanties, obligaties, rekeningen, rolbriefjes, verklaringen, etc. Zie voor de gerechtsrollen met sententies: inv. nrs. 664 - 674.
Met tafel. Zie ook inv. nrs. 702 - 713. De brieven zijn voor het merendeel afkomstig van de gouverneur, de commissaris van politie en van de commandant van de pakketbrik "de Zwaluw". Met begeleidende brieven.
Zie de notulen van de Raad van Civiele en Criminele Justitie over de jaren 1816, 1817, 1819 - 1823: inv. nrs. 569, 570, 572 - 576.
De stukken omvatten het rekest van de adjunct-fiscaal, met rapporten van de schout en de stadschirurgijn en verklaringen van 3 chirurgijns en 3 slaven.
Zie ook het journaal van de gouverneur van 1 juli 1819 (inv. nr. 235, blz. 285) en processtukken betreffende civiele en criminele zaken van 1818 (inv. nr. 1655, omslag nr. 3).
- extracten uit de registers der notulen en sententies van de Raad van Civiele en Criminele Justitie en van de raden-commissarissen tot het houden der dingtalen (commissarissen van de rol), 1816 - 1826. Authentieke afschriften;
- akten van eedsaflegging van drie commissarissen, belast met het horen van getuigen te New York, met instructies, 1823 - 1824. Authentieke afschriften;
- memorie van de procureur M. Ricardo betreffende vendugelden van de plantage "Rustenpad", (1820). Authentieke afschriften.
Met tafel. Zie ook inv. nrs. 1109 - 1128.
Zie ook inv. nrs. 1383 - 1392 (1816, 1817, 1819 - 1827).
Zie inv. nr. 1330 nr. 63 (begeleidend schrijven van de gouverneur d.d. 24 dec. 1823 bij het "model van de maandelijksche financie staten").
- staten van achterstallige waaggelden, leges, emolumenten, accijnsen, 1826 - 1827. Afschriften;
- staat van gerestitueerde belasting aan ambtenaren, 1816 - 1828. Afschriften.
Met inhoudstafel.
Na wanordelijkheden in juli en augustus 1821 werd besloten tot een reorganisatie van de schutterij.
Inv. nr. 1695 nr. 15, blz.60 - 66.
Er werd een bataljon gevormd, bestaande uit zes compagnieën, met de gouverneur als commandant. De secretaris trad als kapitein vice-commandant op. De zes compagnieën waren samengesteld uit burgers en zeelieden.Zie voor 1825 - 1831, Archieven van Curaçao en onderhorige eilanden na 1828, nr. 1164 (Toegang 1.05.12.02).
Met tafel.
Zie voor 1825 - 1827, Archieven van Curaçao en onderhorige eilanden na 1828, nr. 1169 (Toegang 1.05.12.02).
Met voorin drie reglementen voor de gewapende burgerwacht van 1816.
Zie voor 1823 sep. - 1827, de Archieven van Curaçao en onderhorige eilanden na 1828, nr. 1173 (Toegang 1.05.12.02).
Met alfabetische naamindex.
Zie ook inv. nr. 347 (1816 - 1827) inv. nrs. 1488, 1489 (1827, 1828).
Met tafel.
Het betreffen de archiefbescheiden, waarvan het verband met het Oud-Archief Curaçao niet duidelijk is.
De band heeft waarschijnlijk toebehoord aan mr. M. Lamaison, oud vice-president van het Hof van Civiele en Criminele Justitie van Demerary en in 1816 gedurende enkele maanden president van de Raad van Civiele en Criminele Justitie op Curaçao.
Het stuk heeft waarschijnlijk deel uitgemaakt van het persoonlijk archief van mr. J. Bennebroek Gravenhorst, die sedert 1825 te Curaçao de funktie van commissaris van politie bekleedde.
Zie inv. nr. 1701.