Migratiegeschiedenis

Het Nationaal Archief bewaart veel archieven met informatie over migranten en migratie. Deze pagina geeft een overzicht van de zoekhulpen die uitleg geven over de manier waarop u onderzoek kunt doen naar migratiegeschiedenis. 

Nederlandse emigranten verlaten het schip bij aankomst in Australië, 1951

Immigratie en naturalisatie

Al in de 16e en 17e eeuw trekken veel migranten naar de Republiek vanwege de tolerantie en het gunstige economische klimaat. Na een afname van het aantal immigranten in de 19e eeuw, stijgt hun aantal in de twintigste eeuw weer. De Eerste Wereldoorlog veroorzaakt een toestroom van voornamelijk Belgische vluchtelingen. In de jaren dertig komen veel joodse vluchtelingen uit nazi-Duitsland naar Nederland. Na de Tweede Wereldoorlog stijgt het aantal migranten in Nederland sterk door de toenemende welvaart. Inwoners van de voormalige koloniën, arbeidsmigranten en vluchtelingen vormen dan de grootste migrantengroepen.

Bekijk voor uitleg over archiefonderzoek naar immigratie en naturalisatie de volgende zoekhulpen:

Belgische vluchtelingen doen de was in een tentenkamp (1914-1918)

Belgische vluchtelingen, ondergebracht in een tentenkamp, doen de was, NA, collectie Eerste Wereldoorlog

Repatriëring uit voormalig Nederlands-Indië

Tussen 1946 en 1968 vertrekken ruim 300.000 (Indische) Nederlanders uit de voormalige kolonie Nederlands-Indië naar Nederland. Een land waar de meesten van hen nog nooit zijn geweest. Onder de repatrianten is een grote groep Molukse KNIL-militairen, die in 1951 met hun gezinnen naar Nederland worden gebracht. In de volgende zoekhulpen vindt u uitleg over archiefonderzoek naar (voornamelijk Molukse) repatrianten en naar passagierslijsten:

Woonoord Schattenberg

Woonoord Schattenberg, 19-10-1950, Rolf Winterbergen, NA, Anefo

Emigratie in de 19e en 20e eeuw

In de 19e eeuw wordt migratie makkelijker door de ontwikkeling van stoomschepen. Na de Tweede Wereldoorlog neemt het aantal emigranten enorm toe. Vanwege de sombere economische situatie, de hoge werkloosheid en de woningnood besluiten tussen 1945 en 1967 bijna een half miljoen Nederlanders te emigreren.  Zoekt u informatie over emigranten? Bekijk dan de volgende zoekhulpen: