Een andere factor die meespeelt bij het bepalen van passende maatregelen, is het implementatiepatroon. Dit is de manier waarop een overheidsorganisatie haar applicatielandschap inricht. De keuzes voor de inrichting zijn vastgelegd in een (architectuur)overzicht. Dat is een generieke randvoorwaarde binnen het DUTO-raamwerk. Dit geeft inzicht in de samenhang en afhankelijkheden tussen overheidsinformatie, processen en applicaties. En welke standaarden hierop van toepassing zijn. Zie hiervoor onder meer: NEN-ISO 17068:2017 en NORA.
Een DUTO-proces kan binnen een enkele applicatie ingericht zijn. Maar kan ook door meerdere geïntegreerde en onderling samenwerkende applicaties ondersteund worden. Dit gebeurt in toenemende mate, binnen en/of tussen organisaties. Bijvoorbeeld een zoekmachine die over meerdere publicatieplatforms heen informatie kan zoeken en indexeren. Zoals voorzien in de Woo-index en zoekfunctie als onderdeel van PLOOI. Of functies als opslag en bevriezing die bij een concern-breed document management system (DMS) zijn ondergebracht. En waar een of meer specifieke vakapplicaties gebruik van maken. Hierbij kunnen ook meerdere organisaties betrokken zijn die samenwerken in ketens of andere samenwerkingsverbanden.
In al deze gevallen is het nodig om na te gaan dat DUTO-functies elders goed zijn geïmplementeerd.
We werken de verschillende implementatiepatronen verder uit omdat ze van invloed kunnen zijn op het inrichten van DUTO-processen. We beperken ons daarbij tot drie hoofdpatronen die gelinkt zijn aan verschillende configuratieopties uit de NEN-ISO 16175-1:2020 en NPR-ISO/TR 21965:2019.
Implementatiepatroon 1
In dit implementatiepatroon worden DUTO-processen ondersteund door DUTO-functies opgenomen in één specifieke vakapplicatie.
Bij keuze voor dit implementatiepatroon neem je de DUTO-randvoorwaarden en/of de DUTO-modeleisen by design mee in één specifieke vakapplicatie.
Deze afbeelding toont hoe een vakapplicatie (met daarin DUTO-functies en andere applicatiefunctionaliteit) het bedrijfsproces (en de DUTO-processen daarbinnen) ondersteunt.
Voor de architectuurplaten is een legenda gemaakt. De platen zijn ook downloadbaar in .xml-formaat of als .png.
Implementatiepatroon 2
In dit implementatiepatroon levert een generieke DUTO-applicatie DUTO-functionaliteit aan een of meer specifieke vakapplicaties .
Bij keuze voor dit implementatiepatroon neem je de modeleisen dus mee bij de inrichting van de generieke DUTO-applicatie. De modeleisen neem je niet (of beperkt) mee in de inrichting van de specifieke vakapplicatie.
Deze afbeelding toont hoe een vakapplicatie een DUTO-service afneemt van een generieke DUTO-applicatie. Het bedrijfsproces (en het DUTO-proces daarbinnen) worden hier ondersteund door twee samenwerkende applicaties.
Voor de architectuurplaten is een legenda gemaakt. De platen zijn ook downloadbaar in .xml-formaat of als .png.
Implementatiepatroon 3
In dit implementatiepatroon ondersteunt een voorziening (een bundeling van diensten) het bedrijfsproces Een interne of externe aanbieder voert met deze voorziening de DUTO-processen uit.
Bij keuze voor dit implementatiepatroon neem je de modeleisen voor de DUTO-functionaliteit mee bij de inrichting van de voorziening. De modeleisen neem je niet (of beperkt) mee bij de inrichting van de vakapplicaties bij de dienstafnemer.
Deze afbeelding toont hoe het bedrijfsproces een geheel DUTO-proces als dienst afneemt van een aanbieder.
Voor de architectuurplaten is een legenda gemaakt. De platen zijn ook downloadbaar in .xml-formaat of als .png.