Update Innovatielab Tekstberichten

20 april 2023

Op 6 april was de feestelijke opening van het Innovatielab Tekstberichten. Tijdens die bijeenkomst is het kernteam geïntroduceerd dat staat te popelen om te beginnen. En zich gaat buigen over toekomstbestendige oplossingen voor de duurzame toegankelijkheid van e-mail- en chatberichten. Zoals WhatsApp, sms en Signal. De deelnemers aan het lab verbinden zich voor een jaar aan dit uitdagende vraagstuk.

Meedoen kan op verschillende manieren

Het kernteam is compleet, maar geïnteresseerden kunnen ook op een andere manier deelnemen. Bijvoorbeeld als expert of als gebruiker van de ontwikkelde proefmethoden. Bovendien zijn we op zoek naar data die we kunnen gebruiken in het Innovatielab Tekstberichten. Verschillende organisaties, zoals de TU Delft, Politie, stelselpartijen Open op Orde en diverse ministeries hebben al aangegeven hun kennis en expertise in het lab te willen inbrengen. Deze en andere bijdragen zijn van harte welkom.

Waarom een Innovatielab Tekstberichten?

Vanuit Open op Orde heeft het Nationaal Archief de opdracht gekregen te zoeken naar en ondersteuning te bieden bij duurzame oplossingen voor de informatiehuishouding van de overheid. Een innovatielab is een van de vormen waarin we dat doen. In een innovatielab richt je je namelijk op het vinden van vernieuwende oplossingen voor actuele vraagstukken die werken in de praktijk. En dat is precies wat we nodig hebben: praktische oplossingen voor de duurzame toegankelijkheid van e-mail-, sms- en chatberichten van de overheid.

Werkwijze

Het lab is gebaseerd op de principes van design thinking. De uitdaging wordt multidisciplinair benaderd, waarbij de vraagstukken van rijksorganisaties en de behoeften van gebruikers centraal staan. De eerste fase gaat om het begrijpen van de problematiek. Een netwerk van experts uit verschillende disciplines helpt het kernteam daarbij. Door gesprekken met gebruikers brengt het kernteam de problemen en behoeften in kaart. Op basis daarvan ontwerpen ze oplossingsrichtingen en prototypes. Die steeds weer getoetst worden bij de gebruikers. De beste ideeën draagt het team over aan sponoren. Zij kunnen een prototype mogelijk breed implementeren. Het team deelt alle inzichten, resultaten en activiteiten met het brede publiek binnen het innovatienetwerk. Ook organiseert hetregelmatig ontwerpsessies om kennis uit te wisselen en samen vooruitgang te boeken. Houd hiervoor de webpagina Innovatielab Informatiehuishouding op het Kennisnetwerk Informatie en Archief (KIA) in de gaten.

Meer informatie

Vragen over het Innovatielab Tekstberichten? Kijk op de kennispagina Innovatielab Tekstberichten. Of stuur een bericht naar info@nationaalarchief.nl, o.v.v. Innovatielab Tekstberichten. Voor de laatste stand van zaken en kennisdelen, kijk op kia.pleio.nl.