Innovatielab Tekstberichten

Wat is een innovatielab?

Een innovatielab is een praktijk- en toekomstgerichte testomgeving. En richt zich op het vinden van vernieuwende oplossingen voor actuele vraagstukken, wicked problems, waarvoor geen eenduidige oplossing bestaat. Het Innovatielab van het Nationaal Archief is gebaseerd op de principes van design thinking; het probleem wordt multidisciplinair benaderd, waarbij het vraagstuk van rijksorganisaties en de behoeften van gebruikers centraal staan.

Waarom organiseert het Nationaal Archief een innovatielab?

Het Nationaal Archief is het expertisecentrum op het gebied van informatiehuishouding. We onderzoeken nieuwe methoden en technieken om informatie duurzaam toegankelijk te maken. En kijken kritisch naar bestaande methoden en technieken om te beoordelen of deze nog toereikend zijn. Samen met innovatiepartners koppelen we actuele praktijkvraagstukken aan innovatieve oplossingen. Een innovatielab is een van de vormen waarin we dit te doen.

Hoe werkt het Innovatielab Tekstberichten precies?

Een kernteam van zes tot tien personen werkt aan het oplossen van problemen rondom de duurzame toegankelijkheid van e-mail, chat en sms. Een netwerk van experts uit verschillende disciplines draait tijdelijk mee met, en adviseert het kernteam. Het innovatielab begint met een blanco canvas: in de eerste fase staat het begrijpen van de problematiek centraal. Door gesprekken met gebruikers worden de problemen en behoeften in kaart gebracht. Op basis hiervan ontwerpt het kernteam oplossingsrichtingen en prototypes. En selecteren, bouwen en testen samen met de eindgebruikers levensvatbare ideeën. En worden de prototypes met die input verder verbeterd en doorontwikkeld. Het team deelt alle inzichten, ideeën en activiteiten met een breder publiek. Ook organiseert het regelmatig ontwerpsessies om kennis uit te wisselen en samen vooruitgang te boeken.

Hoe blijf ik op de hoogte van de ontwikkelingen in het innovatielab?

We nodigen organisaties en personen uit deel te nemen aan het Innovatielab Tekstberichten. Het lab is ook de centrale locatie waar het innovatienetwerk bijeenkomt om resultaten uit verschillende innovatieactiviteiten uit te wisselen en te verbinden. Dit gebeurt onder andere tijdens gezamenlijke ontwerpsessies, via de website van Nationaal Archief, LinkedIn, het Kennisnetwerk Informatie en Archief (KIA) en een nieuwsbrief. Als u op de hoogte wilt blijven, kunt u contact opnemen met de projectleider via info@nationaalarchief.nl.

Hoe kan ik meedoen?

Er zijn meerdere manieren om bij te dragen aan het Innovatielab Tekstberichten. Deelnemers kunnen bijvoorbeeld als expert, lid van het kernteam of als gebruiker meedoen. Als u alleen op de hoogte gehouden wilt worden, is dat ook mogelijk. Bovendien zijn we op zoek naar data die we kunnen gebruiken in het Innovatielab Tekstberichten. Neem contact op via info@nationaalarchief.nl voor meer informatie.

Veelgestelde vragen Innovatielab Tekstberichten

Alles uitklappen

Het eerste wicked problem dat het lab aanpakt, is de duurzame toegankelijkheid van tekstberichten. Het Innovatielab bouwt een innovatienetwerk rondom tekstberichten op. Binnen dit netwerk verzamelt het lab  ideeën en kennis, door steeds expertise vanuit het netwerk te betrekken en inzichten met elkaar te delen. Door deze kennisdeling  en het verbinden van andereprojecten rondom tekstberichten binnen en buiten de rijksoverheid, voorkomt het Innovatielab Tekstberichten onnodige investeringen en dubbel werk.

  1. Een creatieve omgeving om out of-the-box te denken en innovatieve ideeën te ontwikkelen.
  2. Werkende prototypes die aansluiten bij de uitdagingen van rijksorganisaties. En die  bijdragen aan de duurzame toegankelijkheid van tekstberichten.
  3. Nieuwe inzichten en kennis over innovatieve methoden en technieken.
  4. Een netwerk van professionals die werken aan het verbeteren en innoveren van de informatiehuishouding. Dit netwerk biedt de mogelijkheid om kennis en ervaringen te delen en gezamenlijk oplossingen te ontwikkelen voor uitdagingen op dit gebied.

Het Innovatielab Tekstberichten richt zich volledig op de behoeften van gebruikers en belanghebbenden. De actuele vraagstukken van rijksorganisaties rondom het thema tekstberichten vormen de basis van het lab. Denk aan uitdagingen op het gebied van het doorzoekbaar maken van het groeiend aantal tekstberichten. En aan problemen rondom de opslag, het beheer en de selectie van deze berichten.

Gedurende de hele looptijd van het innovatielab diept het kernteam het wicked problem verder uit met input van gebruikers en belanghebbenden. Deze werkwijze zorgt ervoor dat het actuele vraagstuk en de oplossingsrichting niet uit elkaar lopen.

Het Innovatielab Tekstberichten voert geen pilots uit van andere, lopende projecten voor de  duurzame toegankelijkheid van tekstberichten. Het kernteam werkt samen met gebruikers en experts aan eigen oplossingen voor de problematiek . Hierbij staat de behoefte van gebruikers centraal, en niet de oplossingsrichting van andere initiatieven. Deze werkwijze is gekozen om het out-of-the-boxdenken te bevorderen. Bovendien richt het lab zich op de middellange termijn in plaats van op acute problemen, wat de focus op duurzame oplossingen versterkt.
Om te zorgen dat initiatieven voor het verbeteren van duurzame toegankelijkheid van tekstberichten elkaar niet in de weg zitten maar juist  versterken, is er een innovatienetwerk opgezet waarin alle betrokken partijen samenwerken en waar kennisdeling centraal staat.

Dat zijn onder andere RDDI, Doc-Direkt, I-partnerschap en Bureau Regeringscommissaris; stelslpartijen binnen open op orde.
Vrijwel alle stelselpartijen doen aan innovatie. Het is nadrukkelijk de bedoeling om hierin samen te werken en elkaar aan te vullen. 

Het Innovatielab Tekstberichten houdt zich zich  één jaar bezig met het vinden van oplossingen voor de duurzame toegankelijkheid van tekstberichten op de middellange termijn. En richt zich op het onderzoeken van nieuwe oplossingen die tussen nu en de komende vijf jaar gerealiseerd kunnen worden. Ad-hocoplossingen voor acute problemen vallen niet onder het lab. Dit betekent niet dat de resultaten pas na vijf jaar zichtbaar zijn. Tijdens de doorlooptijd van het Innovatielab worden resultaten en kennis voortdurend gedeeld met het innovatienetwerk. Zoals prototypes, geteste denkrichtingen, nieuwe inzichten of zelfs nieuwe problemen.

Het lab werkt als ideeëngenerator en levert prototypes op. Na het ontwikkelen en testen van deze prototypes, is het aan andere organisaties om te onderzoeken of invoeren ervan mogelijk is. Het innovatielab richt zich niet  op deze vervolgfase: de prototypes worden  overgedragen aan sponsoren.

De sponsoren zijn vertegenwoordigers van organisaties die interesse hebben in een specifieke oplossingsrichting vanuit hun huidige activiteiten. Zij worden nauw betrokken bij het onderzoek en kunnen bijdragen door bijvoorbeeld expertise en testomgevingen beschikbaar te stellen. Tijdens het traject bespreekt het team met hen besproken of en hoe levensvatbare prototypes worden overgedragen. Als het gaat om technisch onderzoek, heeft het de voorkeur om prototypes op te leveren die als generieke voorziening kunnen worden doorontwikkeld. Het ligt voor de hand dat dergelijke prototypes door het kernteam worden overgedragen aan Shared Service Organisaties.