20 april: Open én Demo Donderdag

Presentatie over algoritmes op het Nationaal Archief
17 april 2023

Op 20 april start, voorafgaand aan de netwerkborrel Open Donderdag, de eerste livesessie van de Demo Donderdag: Het algoritme als alwetende ambtenaar, kunstmatig intelligent of dom natuurlijk? Stefan Buijsman, universitair docent in filosofie van technologie aan de TU Delft, demonstreert wat de inzet van  assisterende algoritmes kan betekenen voor het publieke bestuur en de maatschappij.

Algoritmische assistent

Via websites of klantenservices van overheden worden burgers op dit moment lang niet altijd voorzien in hun informatiebehoeften. Wat als er één aanspreekpunt zou zijn waar elke burgervraag persoonlijk, waarachtig en begripvol beantwoord zou kunnen worden? Tegelijkertijd is het voor ambtenaren niet altijd makkelijk om nieuwe beleidskaders te formuleren en wetten en regels uit te voeren. Wat als een algoritmische assistent hierbij kan helpen? Maar waar gaat dat heen? Recentelijk riepen meer dan 1.100 academici, onderzoekers en topnamen bij bedrijven op om de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie te pauzeren.

Deelnemen

Deelnemen aan deze Demo Donderdag? Aanmelden kan door een mail te sturen naar Pepijn van Houdt, p.h.vanhoudt@minocw.nl, onder vermelding van Ik meld me aan voor Demo Donderdag 20 april
Aansluitend op de presentatie van Pepijn van Houdt, vindt de Open Donderdag-borrel plaats. Deze is zoals altijd vrij te betreden. Ditmaal is er tijdens de netwerkborrel geen spreker. Maar vanzelfsprekend ruimte voor een goed gesprek onder het genot van een hapje en een drankje.

Tijd en plaats

  • Evenement: Demo Donderdag
  • Spreker: Stefan Buijsman
  • Tijd: 16:00 – 17:00
  • Netwerkborrel Open Donderdag: 17:00 – 18:30
  • Locatie: Nationaal Archief

Presentatie ontwikkeling platform PLOOI

Donderdag 13 april gaf Arne Otte, programmamanager Platform Open Overheidsinformatie (PLOOI)  bij het ministerie van Binnenlandse Zaken, een toelichting op de nieuwe ontwikkeling van het platform. De PowerPointpresentatie van deze extra Open Donderdag is toegevoegd aan dit bericht.

Over Open Donderdag

De Open Donderdagen worden op initiatief van de Regeringscommissaris Informatiehuishouding in samenwerking met het Nationaal Archief georganiseerd voor de informatieprofessional van binnen en buiten de overheid. De borrels zijn op een vaste tijd van 17:00u – 18:30u in het Nationaal Archief en zijn vrij te betreden.

Presentatie Arne Otten, Platform Open Overheid.