CIO Dag 2023: duurzame toegankelijkheid staat op de agenda

Foto van deelnemers CIO Dag 2023.
21 april 2023

Op woensdag 19 april 2023 organiseerde directie CIO Rijk van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties de CIO Dag. Een middag vol interactie met boeiende en deskundige sprekers, over onderwerpen als kunstmatige intelligentie, informatiebeveiliging, groene ICT en het benutten van nieuw talent. Het Nationaal Archief was erbij. Met onze expertise rondom duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie en de concrete oplossingen die we bieden in de vorm van het DUTO-raamwerk.

Experience Plein

Met ongeveer 300 aanwezigen was het een bruisende en leerzame bijeenkomst, vol nieuwe ideeën, expertise en inspiratie. Er waren workshops en kennissessies over bijvoorbeeld Open Overheid en de i-bijdrage aan de responsieve overheid. En het Experience Plein. Een ontmoetingsplek om te leren, te inspireren en te verbinden. Diverse organisaties, waaronder het Nationaal Archief, presenteerden daar hun expertise. Over cybersecurity, digitale toegankelijkheid, verduurzaming van ICT. Het professionaliseren van informatievoorziening, IT of innovatie, en een duurzame bedrijfsvoering. Ook kwam de duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie aan bod.

Duurzame toegankelijkheid concreet gemaakt

Dat duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie op de agenda staat, bleek wel uit het feit dat Lourens Visser CIO Rijk dit onderwerp expliciet noemde tijdens de plenaire sessie aan het begin van de dag. Duurzame toegankelijkheid is geen abstract begrip (meer). Het wordt concreet uitgewerkt in het DUTO-raamwerk van het Nationaal Archief. Dit kennisproduct omschrijft wat DUTO (duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie) inhoudt. En wat overheidsorganisaties ermee kunnen bereiken. Ook gaat het in op de praktische toepassing van DUTO. Vincent Post, projectleider DUTO-raamwerk bij het Nationaal Archief: ‘We merken aan de gesprekken die we voeren, en ook bijvoorbeeld uit onderzoek via ons klantenpanel, dat we hiermee aan een bestaande behoefte tegemoetkomen.

Feedbacksessie DUTO-raamwerk 26 april

Het DUTO-raamwerk wordt de komende maanden afgerond. Organisaties kunnen nu al aan de slag met de conceptmodules of daarover input leveren op de feedbacksessie vernieuwing DUTO-raamwerk van 26 april . Ook kunnen organisaties met ons in gesprek gaan over de meerwaarde die DUTO voor hen kan hebben. Vincent Post: ‘Dat is  ook de uitnodiging waarmee we op de CIO-dag stonden en die boodschap slaat gelukkig aan.’