Klimaat is een actueel thema. Ook in de wereld van het papieren archief. De nieuwe module Klimaatbeheer geeft overheidsorganisaties en archiefinstellingen handvatten voor het regelen van het binnenklimaat in archiefdepots. Met aandacht en tips voor een energiezuinige en dus klimaatvriendelijke aanpak.
De module Klimaatbeheer is samen met het veld tot stand gekomen. De module beschrijft wat de nieuwe Archiefregeling op dit gebied in de praktijk betekent. Hoe een archiefdepot aan die regels kan voldoen. En welke stappen nodig zijn voor het meten en monitoren van het binnenklimaat. Zodat blijvend te bewaren archief verantwoord en klimaatbewuster bewaard wordt. En de archiefsector uitvoering kan geven aan de Klimaatverklaring voor erfgoedorganisaties.
Nieuwe Archiefregeling, nieuwe benadering
In de nieuwe, toekomstige, Archiefregeling staat een optimaal klimaat voor blijvend te bewaren fysieke documenten nog steeds centraal. Maar door de concrete specificaties kunnen organisaties dit op een energie-efficiëntere en dus milieuvriendelijkere manier realiseren. Conserveringsspecialist bij het Nationaal Archief Gabriëlle Beentjes: ‘De nieuwe klimaateisen vragen wel meer inzicht in het klimatiseren van archiefdepots. Die kennis is niet overal aanwezig en daarom is deze module een mooie stap. Het helpt een organisatie bij het realiseren van een goed klimaat én een duurzamer benadering van klimatiseren.’
Volgens de regels
Op dit moment gelden dus nog de eisen uit de Archiefregeling 2009. Maar, houd je je dan nog wel aan de regeling die nu geldt, als je de nieuwe handreiking volgt? Beentjes legt uit: ‘In de huidige Archiefregeling 2009 mag je andere oplossingen kiezen dan omschreven, als zij hetzelfde effect hebben op de duurzame bewaring van fysieke documenten. De maatregelen zoals ze beschreven staan in de nieuwe Archiefregeling vallen daar ook onder. Dus ja, je voldoet daarmee aan de huidige Archiefregeling. Andersom geldt trouwens ook: als je klimaat is geregeld volgens de huidige Archiefregeling, voldoe je aan de nieuwe. Je maakt dan alleen geen gebruik van de mogelijkheden tot energiebesparing zoals die in de klimaateisen van de nieuwe Archiefregeling verwerkt zijn.’
Volgende module
Klimaatbeheer is slechts een van de onderwerpen die belangrijk zijn voor het beheer en behoud van fysiek archief. De volgende module van het gelijknamige kennisproduct gaat over depothygiëne. Ook hier legt de nieuwe Archiefregeling meer nadruk op, omdat depothygiëne, naast een goed klimaat, cruciaal is voor de lange-termijnbewaring van fysiek archief. Deze module wordt nu ontwikkeld en is deels normerend. Daarom organiseren we in het voorjaar op KIA een openbare review. Iedereen kan dan op de voorgestelde eisen reageren.
Meer lezen?
Het Archievenblad heeft een artikel gewijd aan dit onderwerp: Een duurzamer klimaat in het depot van het Zeeuws Archief.