Alle modules kennisproduct Voorkeursformaten nu beschikbaar

22 december 2023

Het is zover! Alle modules van het kennisproduct Voorkeursformaten zijn beschikbaar. Een deel van deze nieuwe versie is normerend. Want bestandsformaten spelen een belangrijke rol bij het verzekeren van de duurzame toegankelijkheid van digitale overheidsinformatie. 

Op de webpagina Norm Voorkeursformaten vind je de nieuwe modules. 

Landelijke lijst

Voorkeursformaten zijn bestandsformaten die geschikt zijn om digitale overheidsinformatie zo duurzaam toegankelijk mogelijk te bewaren. Het kennisproduct biedt handvatten voor het werken met bestandsformaten in jouw eigen organisatie aan de hand van selectiecriteria voor duurzame bestandsformaten. 

Bij de ontwikkeling van dit kennisproduct is samengewerkt met een redactie-groep. De groep bestaat uit professionals vanuit diverse overheidsorganisaties, centraal en decentraal. Meer informatie over het ontwikkelproces vind je op de pagina Ontwikkeling en beheer kennisproducten.

Normerende modules

Het kennisproduct is opgebouwd uit vier verschillende modules. De eerste module is een inleiding op het onderwerp. De tweede en derde module zijn normerend. Daarom heeft er ook een openbare review plaatsgevonden, waarbij iedereen uit het veld kon reageren. Nogmaals dank aan alle deelnemers van de openbare review voor de input! 

Meer over de openbare review vind je op de website van KIA.   

Voorkeursformaten dragen bij aan duurzame toegankelijkheid!

Om de digitale informatie van je organisatie duurzaam toegankelijk te bewaren wil je zo vroeg mogelijk maatregelen nemen. Dit kun je daarom het beste doen door informatiesystemen en applicaties hier op in te richten op het moment van aankopen, bouwen of aanpassen. Dat noemen we archiveren by design

Deze inrichting vraagt om het maken van een groot aantal ontwerpkeuzes. Het DUTO-raamwerk biedt daarbij een inhoudelijk kader. De norm voorkeursformaten gaat specifiek in op de criteria die een rol spelen bij de selectie van duurzame bestandsformaten.