Open Donderdagen in januari: data en informatie over sprekers

10 januari 2024

Iedereen een gezond en geïnformeerd 2024 gewenst! Na een succesvolle serie afgelopen jaar gaan we dit jaar in volle vaart door met het organiseren van de Open Donderdagen.

Voor deze maand hebben we de volgende 3 sessies gepland:

  • 11 januari 
    De "nieuwe landelijke kennisagenda participatie” met o.a. Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, De Hanze Hogeschool en de Erasmus Universiteit.
  • 18 januari - een extra Open Donderdag. 
    Tijdens deze borrel worden de resultaten gepresenteerd van de Invoeringstoets "werking van de Wet open overheid” met onder andere het bureau SEO Economisch Onderzoek.
  • 25 januari
    Het "Manifest Informatie Ondersteunde Werkomgeving” met o.a. TNO.

Open Donderdag 11 januari

Deze Open Donderdag presenteren Felix Wolf (adviseur Participatie) en Tom Schuurmans (programmamanager) namens het Kennisknooppunt Participatie, en mede namens Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, De Hanze Hogeschool en de Erasmus Universiteit, de nieuwe landelijke kennisagenda participatie.

Meer informatie over Open Donderdag 11 januari

Open Donderdag 18 januari - extra sessie! 

De afgelopen maanden heeft onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek een invoeringstoets op de Wet open overheid (Woo) uitgevoerd. Het doel van deze invoeringstoets is om knelpunten, best practices en neveneffecten te inventariseren en aanbevelingen te doen ter verbetering van de werking van de Woo. De onderzoekers van SEO geven tijdens deze Open Donderdag een korte presentatie van de resultaten. Aansluitend worden enkele aanbevelingen besproken in een panel. Uiteraard is er ook ruimte voor input en vragen vanuit het publiek.

Open Donderdag 25 januari

De ambtelijke professional heeft behoefte aan optimaal toegankelijke informatie, zodat die het werk en de dienstverlening aan burgers en bedrijven effectief kan uitvoeren. Anderzijds heeft diezelfde ambtelijke professional ook een grote impact op de kwaliteit van de informatiehuishouding. Tijdens de sessie presenteren Ruud Böhmer en Friso van der Meulen aan welke eisen een werkomgeving dient te voldoen waarin zowel medewerkers maximaal in de uitvoering van hun werk ondersteund worden en tegelijkertijd de informatiehuishouding van de organisatie op orde gehouden wordt.

Met dit inzicht is in opdracht van actielijn 3 van het programma Open op Orde door ICTU met TNO, het Nationaal Archief, I-Interim Rijk een visie opgesteld op de relatie tussen werkomgeving, informatiehuishouding en architectuur. Daarbij wordt het Manifest Informatie Ondersteunde Werkomgeving geïntroduceerd dat enkele handvatten bevat waarmee de factor mens in het ontwerp van de werkomgeving en de informatieondersteuning daarvan meegenomen kan worden.

Over de Open Donderdagen

Elke even week op donderdag is er een Open Donderdag netwerkborrel. Het doel is om professionals binnen en buiten de overheid samen te brengen om op een informele manier ideeën uit te wisselen en offline een connectie te maken. Er is regelmatig een spreker aanwezig die tijdens de borrel kennis met betrekking tot informatiehuishouding met ons deelt. Als professional bezig met informatiehuishouding? Kom netwerken en kennisdelen!

Praat ook online mee via KIA!

Wil je doorpraten over de thema’s die tijdens de Open Donderdagen aan bod komen en jouw netwerk ook digitaal uitbreiden? Het Kennisnetwerk Informatie en Archief, kortweg KIA, is dé interactieve ontmoetingsplek voor vakgenoten in de wereld van informatie en archief. Op KIA vind je kennisplatforms met uiteenlopende thema’s. Hier kun je vragen stellen, meedoen aan discussies, kennisdelen en samen kennis ontwikkelen.

Iedereen kan lid worden. Bijvoorbeeld van de groep Open Overheid die gericht is op informatieprofessionals binnen de Rijksoverheid. Of de groep Informatiehuishouding overheden waar je ook vakgenoten van buiten de Rijksoverheid treft. Log in met je Pleio account of registreer.