Doe vóór 1 november een aanvraag voor onderzoek in het CABR

CABR begin jaren vijftig 20ste eeuw
21 oktober 2024

Wilt u dit jaar nog een dossier bekijken uit het Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging (CABR)? Dien dan vóór 1 november een aanvraag in. Het CABR bevat dossiers van personen die na de Tweede Wereldoorlog verdacht werden van collaboratie, zoals NSB-lidmaatschap, verraad, of het in dienst gaan bij het Duitse leger.

CABR beperkt openbaar

Op dit moment is het CABR nog beperkt openbaar. U moet daarom een aanvraag indienen om dossiers uit dit archief te kunnen bekijken. Dit is vanaf 1 januari 2025, als het CABR openbaar wordt, niet meer nodig. U kunt dan zelf onderzoek doen in dit archief.

Waarom een aanvraag indienen vóór 1 november?

Er komen op dit moment veel CABR-aanvragen binnen. De behandeltijd van een aanvraag bedraagt daarom meer dan zes weken. Een aanvraag die na 1 november is ingediend, kan niet meer vóór 1 januari 2025 in behandeling genomen worden. Vanaf die datum is het CABR openbaar en kunt u zelf in dit archief zoeken. Een aanvraag indienen is dan niet meer nodig.

CABR openbaar en digitaal beschikbaar vanaf januari 2025

Om het CABR voor iedereen beter toegankelijk te maken is het project Oorlog voor de Rechter gestart. Binnen dit project wordt het hele archief gedigitaliseerd, van uitleg voorzien en online geplaatst. Het gedigitaliseerde archief zal uiteindelijk meer dan dertig miljoen scans bevatten. Vanaf 2 januari 2025 zullen de eerste acht miljoen scans online te bekijken zijn op de website van het Nationaal Archief en de website van Oorlog voor de Rechter.

Hoe doe ik een aanvraag voor het CABR?

Bekijk de Zoekhulp Centraal Archief Bijzondere Rechtspleging of gebruik de blauwe knop met CABR-formulier om het formulier in te vullen dat verschijnt.

CABR-formulier

Meer weten over het CABR?

Bekijk de themapagina Zoeken naar verdachten van collaboratie. Daar vindt u ook een pagina met 
Veelgestelde vragen over het CABR. Of bekijk de website van Oorlog voor de Rechter.

U kunt ook contact opnemen met een medewerker van het team Oorlog voor de Rechter. Het team is van dinsdag tot en met vrijdag tussen 13.00 en 17.00 uur bereikbaar per telefoon (0800-0064) en via de chat. U kunt ook het CABR-contactformulier invullen.