Interlandelijke adoptie

Bent u geadopteerd uit het buitenland tussen 1957 en 1999 en zoekt u een adoptiedossier? Of zoekt u informatie over interlandelijke adoptie? Bekijk dan deze pagina.

Dossiers van de Centrale Adoptieraad en de Centrale Adoptiedocumentatie

Interlandelijke adoptiedossiers aanvragen

Klik op de onderstaande knop en vul het formulier in. Om het formulier in te kunnen vullen moet u inloggen met uw account op de site van het Nationaal Archief. Heeft u nog geen account? Dan kunt u een account aanmaken.

Formulier inzage Interlandelijk adoptiedossier

Behandeltermijn

Wanneer uw inzageverzoek bij ons is binnengekomen, ontvangt u hiervan een bevestiging. Binnen 6 weken laten we u weten of wij dossiers over u bewaren. Gevonden dossiers kunt u vervolgens op afspraak komen bekijken in de studiezaal van het Nationaal Archief in Den Haag. 

Kwetsend taalgebruik en heftige informatie

In adoptiedossiers kan kwetsend taalgebruik en heftige informatie te vinden zijn. Denk bijvoorbeeld aan beledigende en racistische omschrijvingen van de geadopteerde of onjuiste informatie. Dit kan confronterend zijn om te lezen.

Onjuiste informatie en vervalste documenten in interlandelijke adoptiedossiers

In februari 2021 heeft de Commissie onderzoek interlandelijke adoptie, ook bekend als de Commissie Joustra, een rapport opgeleverd over interlandelijke adoptie. Uit dit rapport blijkt dat er bij interlandelijke adopties sprake is geweest van structurele misstanden.

Een onderdeel van deze misstanden was het vervalsen van documenten in het land van herkomst die nodig waren voor een interlandelijke adoptie, zoals afstandsverklaringen en geboorteaktes. Ook blijkt er regelmatig onjuiste informatie verstrekt te zijn; bijvoorbeeld onjuiste gegevens over de biologische ouder(s). Houd u er bij het lezen van een adoptiedossier rekening mee dat mogelijk niet alle informatie klopt.

Ondersteuning

Het kan confronterend zijn om een adoptiedossier te lezen. Het roept emoties op, en het kan soms ook ontregelend zijn. Het is daarom altijd toegestaan om iemand mee te nemen wanneer u een adoptiedossier komt lezen bij het Nationaal Archief. U kunt maximaal twee mensen meenemen bij uw bezoek. Uiteraard is dit niet verplicht. 

Voor hulp of een luisterend oor verwijzen we u graag door naar het expertisecentrum interlandelijke adoptie INEA

Waar kunt u nog meer informatie vinden?

Raad voor de Kinderbescherming

De Raad voor de Kinderbescherming bewaart de zelf samengestelde adoptiedossiers vanaf 1970. In deze dossiers is onder andere informatie te vinden over het gezinsonderzoek van de Raad voor de Kinderbescherming naar de geschiktheid van aspirant-adoptieouders.

Adoptieorganisaties/vergunninghouders

Adoptieorganisaties bemiddelden tussen de aspirant-adoptieouders en de adoptie-instanties in het land van herkomst. Sinds 1989 mogen alleen vergunninghouders (organisaties met een vergunning van het ministerie van Justitie) nog bemiddelen bij adopties.  

Websites van vergunninghouders:

Niet alle vergunningshouders zijn nog actief. Vaak hebben zij hun dossiers overgedragen aan andere vergunninghouders, zoals Wereldkinderen of aan Fiom. Fiom verzorgt inzage in de adoptiedossiers van de International Social Service (ISS), oud-vergunninghouders Stichting Flash en Stichting Afrika en oud-bemiddelaar Stichting Bemiddeling Adoptie (SBA).

Rechtbanken

Rechtbanken bewaren stukken over adopties, zoals verzoekschriften van de aspirant-adoptieouders en adoptiebeschikkingen. Contactgegevens van de rechtbanken vindt u op de website Rechtspraak.nl. Officieel moeten rechtbanken hun archieven na 20 jaar overdragen aan de Regionale Historische Centra (RHC's). In de praktijk gebeurt dat niet altijd. Een overzicht van de RHC’s vindt u op de pagina Rechtspraak en veiligheid.

Centrale autoriteit Internationale Kinderaangelegenheden (Ca IKA)

De Ca IKA is onderdeel van het ministerie van Justitie en Veiligheid en houdt sinds 1998 toezicht op alle interlandelijke adopties in Nederland. De Ca IKA bouwt eigen dossiers op. Voor inzage kunt u contact opnemen met de Ca IKA.

Informatie in het land van herkomst

Zoeken naar informatie over een adoptie in het land van herkomst is niet gemakkelijk. U kunt hiervoor de hulp inroepen van verschillende organisaties.

De volgende organisaties kunnen u helpen als u informatie zoekt:

Ook de verschillende belangenorganisaties van geadopteerden (vaak georganiseerd per land) kunnen tips geven voor het zoeken naar dossiers in het herkomstland. Een overzicht van verschillende belangenorganisaties vindt u op de website van INEA. Mogelijk kunnen ook de Nederlandse ambassade of het Nederlandse consulaat in het herkomstland hulp bieden bij het vinden van informatie.