Archief
Titel
2.13.251 Inventaris van de collectie van Stamkaarten en Staten van Dienst en andere personeelskaarten bij het voormalig Bureau Registratie en Informatie Ontslagen Personeel (BRIOP), (1819) 1914-1962 (1982)
Auteur
Ministerie van DefensieVersie
15-05-2024
Copyright
Nationaal Archief, Den Haag
2022 cc0Beschrijving van het archief
Naam archiefblok
Ministerie van Defensie: Stamkaarten Bureau Registratie Informatie Ontslagen Personeel (BRIOP) Def / Stamkaarten Informatie Ontslagen Personeel Defensie/BRIOP
Periodisering
archiefvorming: merendeel 1914-1962 oudste stuk - jongste stuk: 1819-1982
Archiefbloknummer
D209Omvang
2294 inventarisnummer(s) 95,40 meterTaal van het archiefmateriaal
Het merendeel der stukken is in het. Een klein gedeelte is gesteld in talen als het, heten het.
Nederlands
Frans
Engels
Duits
Soort archiefmateriaal
Normale geschreven, getypte en gedrukte documenten, geen bijzondere handschriften.Archiefdienst
Nationaal Archief, Den HaagLocatie
Den HaagArchiefvormers
Commissariaat-Generaal van Oorlog (1819-1829) Generale Directie van Oorlog (1830 - 1843) Ministerie van Oorlog Ministerie van DefensieSamenvatting van de inhoud van het archief
De collectie bij het voormalig Bureau Registratie en Informatie Ontslagen Personeel (BRIOP) is oorspronkelijk gevormd door de verschillende krijgsmachtonderdelen en (veel) later bij BRIOP in beheer gegeven. Het archiefmateriaal bestaat uit o.a. stamkaarten, staten van dienst, personeelskaarten etc. De perioden waarin de beroeps- en dienstplichtige militairen, oorlogsvrijwilligers of verzetsmensen actief waren, loopt uiteen van begin 19e eeuw (Belgische Opstand) tot en met de overdracht van Nieuw-Guinea aan Indonesië in 1962, en beslaat de Eerste Wereldoorlog (mobilisatie), Interbellum, de Tweede Wereldoorlog, Indonesische Onafhankelijkheidsoorlog, dekolonisatie, de Korea-Oorlog en Nieuw Guinea.Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
Het voormalige Bureau Registratie en Informatie Ontslagen Personeel (BRIOP) heeft tussen 1974 en 2008 de persoons- en diensttijdgegevens van alle ontslagen militair personeel in beheer gekregen, met als doelstelling de uitvoering van de informatievoorziening rond pensioenzorg voor militairen. De archieven zelf, zijn gevormd door de verschillende krijgsmachtonderdelen en hebben uiteenlopende vormen: stamkaarten, staten van dienst, controlestaten, personeelskaarten, etc. De rechtsvoorganger van BRIOP 'het Bureau voor het verstrekken van diensttijdsgegevens van ontslagen militairen', was al in de jaren vijftig actief en werd met ingang van 1 oktober 1962 een onderdeel van het Centraal Archieven Depot (CAD). Hier werd zij aangeduid als 'Informatie Ontslagen Personeel', en in 1974 verzelfstandigd tot Bureau Registratie en Informatie Ontslagen Personeel. In 1994 werd BRIOP bij een reorganisatie een (zelfstandig) onderdeel van het nieuw opgerichte Defensie Archieven Registratie Centrum (DARC), later Defensie Archieven Registratie en Informatiecentrum genoemd (DARIC).Bij een reorganisatie in 2008 werd DARIC gewijzigd in het Dienstencentrum Documentaire Informatievoorziening (DCDI) en het CAD werd gewijzigd in de afdeling Semi-Statische Archiefdiensten (SSA), binnen het DCDI. Het BRIOP, tot dan toe zelfstandig functionerend, ging op in de afdeling SSA, en was niet langer een zelfstandig onderdeel. Bij een reorganisatie in 2013 werd het SSA op haar beurt gewijzigd in de afdeling Semi-Statisch Informatie Beheer (SIB, locatie Kerkrade) en tevens onderdeel van de afdeling Informatiebeheer (IB), die deel uitmaakt van het Joint Informatie Voorziening Commando (JIVC).
In 1978 is de archiefcollectie van BRIOP verhuisd van Den Haag naar Hoensbroek. Dit vond plaats in het kader van het verspreiden van rijksdiensten om werkgelegenheid te stimuleren. In 1983 is BRIOP nogmaals verhuisd naar Kerkrade. In 2023 worden de nog aanwezige archiefbestanden in Kerkrade verhuisd naar SIB, locatie Rijswijk. De taken van de rechtsopvolgers SSA en SIB betreffen behalve informatievoorziening, het archiefbeheer, selectie en waardering, het opschonen en vernietigen, en het toegankelijk maken van de betreffende administraties, conform wet- en regelgeving, zodat het Nationaal Archief de archiefbestanden openbaar kan maken ten behoeve van nabestaanden of vanwege historisch onderzoek. Het BRIOP verstrekte informatie met betrekking tot rechtspositionele vraagstukken, zoals pensionerings- en jubileumdata en diensttijdverklaringen voor nieuwe werkgevers, bijvoorbeeld. Verder leverde haar informatie een bijdrage aan het uitvoeren van veteranenbeleid en een bijdrage aan het recht op militaire eerbewijzen door de sectie Onderscheidingen van Defensie. Tevens werd informatie van het BRIOP gebruikt voor de identificatie van oorlogsgraven door de Oorlogsgravenstichting en door veteranen- organisaties, zoals het Veteraneninstituut en het Veteranen-platform. De archiefbestanden van het toenmalige BRIOP beslaan globaal een periode vanaf ca. de Belgische Opstand tot en met de Korea-Oorlog.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De archiefcollectie is gevormd door verschillende administraties binnen de krijgsmachtonderdelen. Na pensionering van militairen werden dossiers verhuisd van de naar het Bureau Registratie Informatie Ontslagen Personeel (BRIOP).
Tevens werd bij de oprichting in 1974 het beheer, over `alle personeelsbescheiden' (van gepensioneerde militairen) van het CAD aan BRIOP toegekend, waaronder het leggerbestand van het personeel van de vier krijgsmachtonderdelen, het personeelsbestand van de Binnenlandse Strijdkrachten, controlelijsten, bezoldigingskaarten, kaarten krijgsgevangenen en persoonsdossiers uit Bandung, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika.
Gedeponeerde archieven:
Twee administraties zijn door de Duitse bezetters van Nederland opgericht. Het betreft de Wehrmacht-Auskunftstelle für Kriegsverluste und Kriegsgefangene en de Arbeitseinsatz, ook bekend als Nederlandse Arbeidsdienst (NAD) (1941-1946). Deze archiefbestanden worden niet genoemd in het oprichtingsbesluit van BRIOP en zijn kennelijk op enig moment overgebracht naar BRIOP.
De verwerving van het archief
Het archief is krachtens bepalingen van de Archiefwet overgebracht.
Inhoud en structuur van het archief
Inhoud
De archiefbestanden bestaan voor een belangrijk deel uit stamkaarten, personeels- en krijgsgevangenkaarten, staten van dienst, registratie- en controlelijsten, straflijsten, appellijsten, klappers (alfabetische index) en aanmeldingsformulieren van beroepsmilitairen, vrijwilligers en dienstplichtig personeel. De administraties komen uit verschillende perioden, variërend van de Belgische Opstand tot en met de overdracht van Nieuw-Guinea aan Indonesië. Tevens is er archief inzake de personele inzet van beroepsmilitairen en vrijwilligers bij het Nederlands-Detachement Verenigde Naties (NDVN) tijdens de Korea-oorlog. Daarnaast zijn er staten van dienst en troepenlijsten van verschepingen en repatriëring van personeel naar landen, zoals Nederlands-Indië en Nieuw-Guinea, Nederlands-West-Indie (Suriname en Curaçao) en Korea.
Daarnaast zijn er archieven inzake vliegbewegingen vanuit - en naar landen zoals de Verenigde Staten van Amerika, Japan en Portugal en naar de hierboven genoemde landen. Tevens omvat de archiefcollectie stukken van de Adviescommissie Zuiveringen inzake het verhoren, onderzoeken, beoordelen van gedrag van militairen, en het adviseren aan de minister van Defensie inzake het al dan niet handhaven van betreffende militairen bij de Nederlandse krijgsmacht. Tevens is er een categorie inzake Overleden-, gesneuvelde-, vermiste- en gewonde- of zieke militairen.
Een curiositeit in het archief betreft een rede van de Rijkscommissaris Dr. Seyss-Inquart, ter gelegenheid van zijn bezoek aan Rotterdam in 1940.
Indeling van de archiefbestanddelen door BRIOP:
Bij het BRIOP heeft men het archief ingedeeld in verschillende personeelscategorieën, zoals bijvoorbeeld; `krijgsgevangenen', `politietroepen', `Engelandvaarders', `Prinses Irene Brigade', `Oorlogsvrijwilligers bij Binnenlandse Strijdkrachten'. Een andere categorie betreft `Overleden-, gesneuvelde-, vermisten en ernstige gewonden militairen'. Hoewel de verschillende personeelscategorieën in het archief door het BRIOP zijn bedacht en samengesteld, heeft BRIOP deze archieven zelf niet gevormd. BRIOP kan beschouwd worden als een (tijdelijke) beheerder van deze archiefbestanden. Vanwege de gebruiksvriendelijkheid bij het zoeken naar namen van militairen, heeft SIB gekozen om de indeling in personeelscategorieën door BRIOP los te laten, en een chronologische indeling te hanteren van de archiefbestanddelen.
Selectie en vernietiging
Tijdens de bewerking werden de archiefbescheiden geselecteerd aan de hand van de nieuwe selectielijst: De Generieke Selectielijst Defensie (GSD) voor de archiefbescheiden van het ministerie van Defensie vanaf 1945, besluit van 17 februari 2014, staatscourantnummer 5937, van 5 maart 2014.
Selectie en vernietiging
Op grond van artikel 5 van het Archiefbesluit 1995, is de neerslag van dit archief van vernietiging uitgezonderd. De neerslag uit dit archief heeft betrekking tot een gebeurtenis van bijzonder cultureel- of maatschappelijk belang, namelijk de Belgische Opstand, de Eerste- en Tweede Wereldoorlog en de dekolonisatie-oorlogsperiode in Nederlands-Indië, de Korea-oorlog en Nederlands-Nieuw-Guinea. De omvang van de archiefcollectie over de periode (1679) 1814-1962 betrof 105,72m1. Hiervan is 18,72 m1 vernietigd, conform de Generieke Selectielijst Defensie 2014. De definitieve omvang van het archief is 87 m1.
Aanvullingen
Er zijn op dit archief geen aanvullingen te verwachten.
Verantwoording van de bewerking
Bij aanvang van de bewerking bedroeg de omvang van het archief 105,72 m1. Tijdens de bewerking zijn alle aanwezige nietjes, paperclips en plakband e.d. verwijderd. De personeelskaarten zijn daarna verpakt in zuurvrije omslagen. De omvang van het archief na bewerking is 87 m1 (95 m1 volgens NA, mogelijk komt dit verschil doordat er meer kastruimte voor de archiefdozen nodig is in het depot) en beslaat de periode 1819-1983. Uit dit archief zijn dubbele exemplaren, functiebeoordelingen en rechtspositionele zaken als huisvesting en verlof verwijderd en vernietigd, conform wet en regelgeving.
Ordening van het archief
Het archief is door het BRIOP zelf grotendeels in diverse personeelscategorieën ingedeeld. De oorspronkelijke, archiefvormende legeronderdelen hebben doorgaans een alfabetische ordening gekozen voor hun administratie. Die alfabetische ordening is niet veranderd. Omwille van de gebruiksvriendelijkheid bij het zoeken naar namen van militairen, heeft Defensie gekozen om de indeling in louter personeelscategorieën los te laten, en een chronologische indeling te hanteren van de archiefbestanddelen.
Aanwijzingen voor de gebruiker
Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar. Het archief is volledig openbaar overgedragen.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van kwetsbare of slechte materiële staat.
Andere toegang
n.v.t.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
- Creëer een account of log in.
- Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
- Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Defensie: Stamkaarten Bureau Registratie Informatie Ontslagen Personeel (BRIOP), nummer toegang 2.13.251, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Def / Stamkaarten Informatie Ontslagen Personeel Defensie/BRIOP, 2.13.251, inv.nr. ...
Verwant materiaal
Bewaarplaats van originelen
De originele bescheiden van dit archief berusten bij het Nationaal Archief.
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
n.v.t.
Bij het Nationaal Archief (NA) bevinden zich al enige archieven van het voormalige BRIOP. Voorbeelden hiervan zijn: de inventaris van het archief van de collectie archiefbescheiden van de Ordedienst, de Binnenlandse Strijdkrachten, het Militair Gezag en andere organisaties, (1934) 1940-1947 (2003), met toegangsnummer 2.13.208 en inventaris archief van de Ordedienst en Bevelhebber der Nederlandse Strijdkrachten en het Afwikkelingsbureau, 1941-1956 met toegangsnummer 2.13.137 en archief van het ministerie van Defensie: Collectie betreffende zuiveringen, 1945-1959 met toegangsnummer 2.13.99.