Begrippenlijst handleiding steekproeven

#Aselecte steekproef

Steekproef waarbij elk element uit een populatie op basis van toeval dezelfde kans heeft om in de steekproef te worden opgenomen.

#Betrouwbaarheidsinterval

Dit is de mate van de toegelaten onzekerheid, uitgedrukt in procenten. Standaard wordt een betrouwbaarheidsinterval van 95% gehanteerd.

#Clustersteekproef

Steekproef waarbij de populatie verdeeld is in een aantal vergelijkbare deelpopulaties ('clusters'). De steekproef wordt in dit geval gevormd door steekproeven uit elke cluster. Bijvoorbeeld: alle teamleden van drie sportteams van in totaal twintig sportteams van een sportclub.

#Concordans

Zie omnummeringstabel.

#Foutmarge

Dit is de grootte van de toegestane fout, uitgedrukt in procenten. Standaard wordt een foutmarge van 5% gehanteerd. In dat geval ligt bij een steekproefuitkomst van bijvoorbeeld 75% de daadwerkelijke uitkomst van de populatie tussen 70% en 80%.

#Gestratificeerde steekproef

Steekproef waarbij de populatie op basis van een bepaald kenmerk is verdeeld in een aantal groepen (‘strata’) en de steekproef gevormd wordt door steekproeven uit elke groep. Bijvoorbeeld: uit elk team van een sportclub worden drie leden gekozen.

#Getrapte steekproef

Een steekproef waarbij diverse steekproefmethodes gecombineerd worden. Deze worden in verschillende stadia afzonderlijk en na elkaar verricht.

#Homogeniteit

Homogeniteit van de populatie is de mate waarop de elementen van de populatie op elkaar lijken.

#Omnummeringstabel

Een verwijzingstabel tussen de nummering van de beschrijvingen in de beheeromgeving en een andere nummering. Voor steekproeven zijn die laatste de random getallen.

#Populatie

Dit is een op bepaalde aspecten homogene verzameling. Bijvoorbeeld: alle leden van een sportclub.

#Spreiding

De spreiding geeft aan hoe de waarden onderling verschillen, uitgedrukt in procenten. Is dit gegeven onbekend, dan wordt standaard 50% gehanteerd om de benodigde steekproefomvang te maximaliseren.

#Steekproef

Een steekproef is een statistisch begrip. Steekproeven worden getrokken om op basis van een deel van de informatieobjecten een uitspraak te kunnen doen over alle informatieobjecten. Zo kan bijvoorbeeld statistisch onderzoek naar trends worden gedaan. Om zulke uitspraken te kunnen doen moet de steekproef representatief zijn voor de populatie.

#Steekproefkader

Een populatiebestand waaruit een steekproef getrokken kan worden.