Raad van Advies biedt kritische blik

Raad van Advies
8 juni 2018

Sinds eind 2017 heeft het Nationaal Archief een Raad van Advies. De instelling hiervan sluit aan bij de behoefte van het Nationaal Archief om urgente en complexe vraagstukken rond digitalisering te voorzien van nieuwe antwoorden.

Wetenschap

Op 15 mei vond de tweede bijeenkomst van de Raad van Advies van het Nationaal Archief plaats. De leden bogen zich deze avond over de vraag hoe het Nationaal Archief de samenwerking met de wetenschap kan intensiveren en optimaliseren. Hierbij is onder meer besproken wat het Nationaal Archief in dit verband aan wetenschapspartners te bieden heeft. Welke capaciteit en voorzieningen het Nationaal Archief moet hebben om research and development te faciliteren en welke mogelijke partners we hierbij kunnen betrekken. Dit leidde tot diverse waardevolle adviezen en veel concretere samenwerkingskansen. Deze gaan we de komende periode verder uitwerken en opvolgen.

Openbaarheid

De Raad van Advies geeft het Nationaal Archief advies op het gebied van digitalisering en houdt ons ook scherp als dwarskijker op onze huidige archiveringspraktijk en dienstverlening. Zo kreeg de Raad van Advies in een vorige bijeenkomst de vraag  hoe het Nationaal Archief de trend van toenemende openbaarheidsbeperkingen op archief zou kunnen keren. Naast praktische adviezen stelde de Raad van Advies op dit vraagstuk ook een kritische tegenvraag. Namelijk of het beheer van niet-openbare archieven überhaupt een taak zou moeten zijn voor openbare archiefinstellingen. Zeker gezien het feit dat deze taak zo duidelijk op gespannen voet staat met de centrale missie van het archiefwezen. Een prikkelende vraag die stof tot nadenken biedt en voor het Nationaal Archief de meerwaarde van andere perspectieven op ons vakgebied bewijst.

Leden

De raad bestaat uit een gemengd gezelschap van vooraanstaande professionals uit verschillende disciplines die het Nationaal Archief en haar missie een warm hart toedragen. De Raad van Advies staat onder voorzitterschap van dhr. MR. Victor van der Chijs (Voorzitter CvB Universiteit Twente) en bestaat verder uit Mevr. Inge Phillips-Bryan (Directeur Cyber Risk Services Deloitte), prof. dr. Gerrit Jan Zwenne (Hoogleraar Recht en de Informatiemaatschappij, Uni. Leiden), prof. dr. Charles Jeurgens (Hoogleraar Archiefwetenschap, UvA) en prof. dr. Caroline Nevejan (Chief Science Officer Gemeente Amsterdam).