Bij de volkstelling Suriname 1921 werden alle inwoners van Suriname geregistreerd. Ter controle van het bevolkingsregister en als voorbereiding op de volkstelling 1950 zijn aan de hand van registratielijsten namenklappers gemaakt. De registratielijsten en de namenklappers zijn doorzoekbaar.
Op een registratielijst staat de toestand van de bewoning per huisnummer op middernacht tussen 31 juli 1921 en 1 augustus 1921. De index bevat per registratielijst:
- naam van het district (Paramaribo, Beneden Suriname, Coronie, etc.)
- kringnummer in Romeinse cijfers
- lijstnummer in Arabische cijfers
- naam van de straat of plantage en het huisnummer
Deze index maakt het vinden van een woning met een lijst van de inwoners geteld bij de volkstelling van Suriname in 1921 makkelijker. U kunt zoeken of filteren op de straat- of plantagenaam, kring of district. Als u een letter of paar letters in de naam niet zeker weet kunt u die vervangen door een *.
Om het zoeken in de index makkelijker te maken zijn spellingvarianten van alle namen van de districten en straten en plantages verwijderd. Ook zijn alle tekens met een accent vervangen door de letter die er het meest op lijkt (bijv. é, è en ë zijn vervangen door e).
Het kan zijn dat op een registerlijst een persoon staat die niet in de index op de namenklappers voorkomt. Dit komt omdat de telkaartjes oorspronkelijk in kaartenbakken zaten en het is mogelijk dat er telkaartjes verloren zijn gegaan. Ook zijn in de loop der tijd een aantal registerlijsten verdwenen of ernstig beschadigd, o.a. in Paramaribo in kring VIII, de Steenbakkersgracht, en in kring XII, de Drambrandersgracht. Het is mogelijk om de verloren gegane registerlijsten te reconstrueren met behulp van de index op de namenklappers. Als u in de zoekbalk het gecombineerde kring-lijst nummer invult en op district sorteert dan zijn toch alle bewoners van een bepaald adres te vinden.
Ter controle van het bevolkingsregister en als voorbereiding op de volkstelling 1950 werden omstreeks 1948 de namenklappers gemaakt aan de hand van de registratielijsten van de volkstelling van 1921.
De index bevat per kaart in de klapper:
- de achternaam van de persoon
- zijn voorletters of het contractnummer van arbeiders afkomstig uit China, India of Indonesië
- het geboortejaar
- de naam van het district (Parbo, Ben Sur, Cor, etc.)
- het kringnummer
- het lijstnummer
- de naam van de straat/plantage zoals genoteerd op de voorkant van iedere registratielijst
In een afzonderlijke index zijn de registratielijsten geïndexeerd. Daarna zijn de indexen van de telkaarten in de namenklapper en die van de registratiebladen aan elkaar gekoppeld.
In deze index kunt u op twee manieren zoeken: op naam of op adres.
Bij het zoeken op naam vult u de achternaam, voorletters of het contractnummer in. In de zoekresultaten klikt u een gevonden persoon en krijgt u de details te zien. U ziet ook de scan van de telkaart, en indien aanwezig, de link naar de scan van de registratielijst zelf. Als u deze link volgt komt u altijd op de voorpagina van het registratieblad.
Op de detailpagina van een persoon ziet u ook het district, de kring, het lijstnummer en de plaats of straatnaam van het huis waarin de registratie plaatsvond. Deze gegevens (District, Kring, Lijst en Straat/Plaats) leiden naar één specifieke woning. Op deze gegevens kan ook gezocht worden om alle bewoners van een huis te zien.
Van de Volkstelling 1950 zijn op dit moment alleen de persoonskaarten van personen die vóór 1919 geboren zijn en die in 1950 nog in leven waren, openbaar. Deze vindt u in het archief Duplicaten Suriname/Volkstelling 1950 (2.10.19.02). De scans staan niet op alfabetische volgorde.
De telkaarten van de gezinstelling en die van de woningtelling zijn momenteel nog niet openbaar.
In Suriname is de burgerlijke stand in 1828 ingevoerd. Tot 1863 werden er alleen vrije personen (geen tot slaafgemaakten) in de burgerlijke stand opgenomen. In het Nationaal Archief Suriname (NAS) worden de originelen van de volgende burgerlijke standsarchieven bewaard:
- Burgerlijke stand Paramaribo: Geboorten (1828-1974)
- Burgerlijke stand Paramaribo: Overlijden (1858-1960)
- Burgerlijke stand Paramaribo: Huwelijken (1801-1935)
- Burgerlijke stand Districten Suriname: Overlijden (1845-1928) (incompleet)
- Burgerlijke stand Districten Suriname: Huwelijken (1860-1941) (incompleet)
Het Nationaal Archief in Den Haag biedt op de website scans aan van deze archieven. Bekijk hiervoor de pagina digitale duplicaten van de Burgerlijke Stand Suriname (archiefnummer 2.10.61). Ook via de website van het Nationaal Archief Suriname zijn de scans te bekijken.
Index geboorteakten
Via een index op de website van het Nationaal Archief Suriname kunt u op naam zoeken naar geboorteakten uit de periode 1828-1921.
Beperkt openbaar
Bedenk dat vanwege privacywetgeving niet alle akten online te bekijken is. Een deel is beperkt openbaar. Voor burgerlijke standsarchieven gelden de volgende openbaarheidsbeperkingen: geboorten (100 jaar); huwelijksakten (75 jaar); overlijden (50 jaar). Dit betekent voor de scans van de burgerlijke stand van Suriname dat de geboorteakten en erkenningen vanaf 1924 nog niet online beschikbaar zijn en ook niet zijn aan te vragen. Ook een deel van de echtscheidingen is nog niet in te zien.
Het Nationaal Archief verstrekt geen kopieën van de beperkt openbare akten in de registers. Dat kan alleen het Nationaal Archief van Suriname. Als u een kopie nodig heeft, kunt u contact opnemen met het Nationaal Archief van Suriname.
Een belangrijke bron om informatie te vinden over inwoners van Suriname zijn onze indexen.
De index Gereformeerden 1688-1792 bevat informatie die tegenwoordig door de overheid, door middel van de Burgerlijke Stand, wordt bijgehouden: geboorte, huwelijk en overlijden van individuele burgers.
Zoals de naam aangeeft, gaan de gegevens, overigens niet uitsluitend, over het calvinistische deel van de koloniale bevolking. De Surinaamse calvinisten behoorden voor het merendeel tot wat in de 17e en 18e eeuw de 'Nederduits Hervormde' of 'Nederduits Gereformeerde' kerk heette. Hoewel in die tijd de woorden gereformeerd en hervormd dus door elkaar werden gebruikt, worden de Nederlandse calvinisten van vóór de 19e-eeuwse kerkscheuringen in het huidige spraakgebruik gewoonlijk kortweg 'hervormden' genoemd.
In de index Suriname: Lidmaten der Evangelische Broedergemeenschap kunt u zoeken naar leden van deze gemeente die in de periode 1779 tot 1828 zijn gedoopt. Deze gegevens zijn afkomstig van een lijst die in 1844 is opgemaakt. Het origineel van deze lijst bevindt zich in inventarisnummer 22 van het archief Suriname Oud-Burgerlijke Stand (1.05.11.16).
Welke gegevens vind ik in deze index?
In de index treft u de naam of de slavennaam van de gedoopte aan, zijn of haar doopnaam, de datum van de doop en eventueel de overlijdensdatum. Deze laatste is alleen opgenomen als de betreffende persoon vóór 1844 is overleden. Wanneer de geboortedatum van de persoon bekend was, is ook deze opgenomen.
Wat doe ik als ik de juiste persoon heb gevonden?
In de originele lijst staan niet méér gegevens dan in deze index. De gevonden inschrijving verwijst dan ook niet naar een een archiefstuk over de door u gezochte persoon. U weet nu wel zeker dat hij of zij lid is geweest van de Evangelische Broedergemeente. En misschien heeft u wel een geboorte- of overlijdensdatum gevonden. Deze gegevens kunnen u wellicht weer verder helpen met uw onderzoek.
Waarom heb ik de juiste persoon niet gevonden?
Wanneer u de juiste persoon niet hebt kunnen vinden, was deze persoon wellicht geen lid van deze kerk. Of is hij of zij niet in deze periode gedoopt. Probeert u nog eens een aantal spellingvarianten van de naam in te vullen. Het kan zijn dat de naam ooit anders werd geschreven of dat er een spelfout is gemaakt.
In deze index zijn de registraties van ondertrouw van de gereformeerde gemeente te Suriname over de periode 1747-1766 opgenomen.
Welke gegevens vind ik in deze index?
In deze index zijn de namen opgenomen van de leden van de gereformeerde gemeente in Suriname die in de periode 1747-1766 in ondertrouw zijn gegaan. U vindt in de index de achternaam en voorletters van deze personen en of het een man of een vrouw betreft. Daarnaast vindt u een zogenaamd Beeldbank-id en een bronverwijzing. De Beeldbank-id brengt u direct naar de scan van de inschrijving van de ondertrouw. De bronverwijzing geeft aan uit welk archiefstuk de inschrijving afkomstig is en op welk folionummer deze te vinden is. Alle inschrijvingen zijn afkomstig uit inventarisnummer 1 van het archief Doop-, Trouw- en Begraafboeken van Suriname, (1.05.11.16).
Waarom heb ik de juiste persoon niet gevonden?
Deze index bevat alleen de registraties van ondertrouw van leden van de gereformeerde gemeente over de periode 1747-1766. Wanneer u op zoekt bent naar iemand die later in ondertrouw is gegaan of die lid was van een andere geloofsgemeenschap, zult u deze persoon niet vinden in deze index. In het archief van de Doop-, Trouw- en Begraafboeken van Suriname bevinden zich wel registers over andere periodes en van andere geloofsgemeenschappen. Deze bevinden zich in de inventarisnummers 2 tot en met zes. Deze inventarisnummers zijn niet digitaal te raadplegen, maar alleen op microfilm in de studiezaal van het Nationaal Archief.
Weet u zeker dat de door u gezochte persoon zich in deze index moet bevinden, maar heeft uw zoekopdracht geen treffers opgeleverd? Probeer spellingvarianten van de naam in te vullen. Wellicht werd de naam ooit anders geschreven of is er een spelfout gemaakt.
De Surinaamse naam 'boeroes' is afgeleid van het Nederlandse woord 'boeren'.
Deze index bevat persoons- en gezinsgegevens over de boeroes, Nederlandse immigranten en hun nakomelingen, die zich in de periode juni 1845 - januari 1853 in Suriname hebben gevestigd om daar als zelfstandige landbouwers te gaan werken.
Tegen het einde van de slavernijperiode werd migratie van arme boeren van Nederland naar Suriname gezien als één van de mogelijkheden om de kolonie van ondergang te redden wanneer de emancipatie van de slaven éénmaal een feit zou zijn. Blanke kolonisten zouden met de vestiging van kleinschalige landbouwbedrijven (dus geen plantages) de eenzijdige economische structuur van het land kunnen verbeteren en de migratie van arme boeren zou een middenklasse van hardwerkende mensen creëren.