Deze zomer gepubliceerd: nieuwe kennisproducten over duurzaam toegankelijke overheidsinformatie

8 oktober 2024

Als expertisecentrum heeft het Nationaal Archief deze zomer een aantal nieuwe kennisproducten gepubliceerd. Bent u informatie- of archiefprofessional en heeft u onze berichtgeving in de zomer gemist? Hieronder volgt een overzicht van ons nieuwe aanbod.

Handleiding wet Hergebruik Overheidsinformatie 

De Wet implementatie Open data richtlijn is op 19 juni 2024 inwerking getreden. Met deze wijziging is de Europese Open data richtlijn geïmplementeerd in de bestaande Nederlandse Wet hergebruik van overheidsinformatie. Een vernieuwde handleiding helpt (overheids)organisaties bij het uitvoeren van deze aangepaste wet. Het Nationaal Archief heeft een inhoudelijke bijdrage geleverd voor die onderdelen die raken aan het onderwerp ‘duurzame toegankelijkheid’.

De Handleiding herziene Wet hergebruik van overheidsinformatie is niet alleen een leidraad voor de afhandeling van verzoeken om hergebruik.  Het helpt ook bij het (pro-)actief beheren en beschikbaar stellen van overheidsinformatie voor hergebruik. De definitieve handleiding is op 7 augustus gepubliceerd via open-overheid.nl. De handleiding wordt regelmatig bijgewerkt aan de hand van nieuwe ontwikkelingen.

Module Passende maatregelen 

Gegevens vindbaar, beschikbaar, leesbaar, interpreteerbaar, betrouwbaar en toekomstbestendig, dus duurzaam toegankelijk, maken en houden? De module Passende maatregelen helpt daarbij. En werkt uit wat nodig is om duurzame toegankelijkheid van gegevens in de praktijk te brengen in de eigen overheidsorganisatie. De module Passende maatregelen is op 15 augustus gepubliceerd en is onderdeel van de handreiking Duurzame toegankelijkheid van gegevens. 

Handreiking sociale media archivering

Informatie archiveren op sociale media is lastig. Maar het niet archiveren ervan leidt vrijwel zeker tot informatieverlies. Samen met het werkveld ontwikkelt het Nationaal Archief dan ook een landelijke handreiking voor het archiveren van informatie op sociale media. In totaal bestaat de handreiking uit zes modules. Op 29 augustus zijn de eerste drie modules gepubliceerd op de website van het Nationaal Archief.

Expertisecentrum

Als expertisecentrum ondersteunt het Nationaal Archief overheidsorganisaties bij het goed beheren van hun informatie. Zodat deze duurzaam toegankelijk is en iedereen gebruik kan maken van het recht op overheidsinformatie. Ons aanbod bestaat uit kennisproducten, kennisdeling, advies en onderzoek. Het expertisecentrum faciliteert, stimuleert en organiseert activiteiten, samen met een actieve community. Voor actuele informatie: www.nationaalarchief.nl/expertisecentrum