Het Nationaal Archief is benieuwd naar uw wensen voor een nieuw te ontwikkelen selectieregister. Met een selectieregister wordt beter vindbaar hoe lang overheidsinformatie wordt bewaard. Het maakt niet uit of u veel ervaring heeft met selectielijsten of het inzien van archieven. Interesse in het onderwerp is het belangrijkste en uw mening wordt op prijs gesteld. Het invullen van de enquête kan tot en met 31 oktober.
Alle overheidsinformatie is van waarde. Maar niet alle informatie hoeft voor altijd bewaard te blijven. Welke informatie moet worden bewaard of op termijn vernietigd staat in een selectielijst. Elke overheidsorganisatie heeft een selectielijst. Dat is wettelijk verplicht. Op de website van het Nationaal Archief zijn deze selectielijsten te raadplegen.
Waarom een selectieregister?
De regering wil met een selectieregister de toegang tot selectielijsten verbeteren. Zodat het voor iedereen duidelijk is welke informatie overheidsorganisaties hebben, of deze informatie eeuwig bewaard wordt of op een bepaald moment vernietigd wordt.
Het doel van het selectieregister is om de toegankelijkheid van selectielijsten te verbeteren. Het proces voor het opstellen, wijzigen en beheren van selectielijsten kan met een selectieregister digitaal worden ondersteund. We horen graag waar u behoefte aan heeft voordat het selectieregister wordt ontwikkeld.
Denkt u mee?
In opdracht van het Nationaal Archief onderzoekt Adviesbureau M&I/Partners de wensen en behoefte voor een selectieregister. Er zijn twee enquêtes ontwikkeld voor verschillende doelgroepen:
- De online enquête voor archief- en informatieprofessionals (tot en met 31 oktober beschikbaar)
- De online enquête voor betrokken burgers, journalisten en onderzoekers (beschikbaar tot en met 5 november)
Hoe kunt u meedoen?
Tot en met 31 oktober kunt u deelnemen aan het onderzoek door te klikken op een van de linkjes hierboven. Dit duurt ongeveer 10 minuten. Uw antwoorden worden anoniem verwerkt. U kunt vrijblijvend uw contactgegevens invullen indien u wilt dat M&I/Partners u benadert voor eventuele vervolgvragen. Ook kunt u zo op de hoogte worden gehouden van het onderzoek.
De resultaten van het onderzoek worden gedeeld met het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. Op basis van de onderzoeksresultaten besluiten zij op welke wijze er een vervolg komt.
Meer informatie
Meer informatie over selectielijsten vindt u op onze webpagina selectielijst.