Nu beschikbaar: module Passende maatregelen

15 augustus 2024

Gegevens vindbaar, beschikbaar, leesbaar, interpreteerbaar, betrouwbaar en toekomstbestendig, dus duurzaam toegankelijk, maken en houden? De module Passende maatregelen helpt daarbij. En werkt uit wat nodig is om duurzame toegankelijkheid van gegevens in de praktijk te brengen in de eigen overheidsorganisatie. De module is nu beschikbaar op onze website. 

De module Passende maatregelen maakt deel uit van de handreiking Duurzame toegankelijkheid van gegevens. Deze handreiking legt de verbinding tussen het DUTO-raamwerk en de wereld van gegevensmanagement. 

Waarom  zijn maatregelen nodig?

Overheidsorganisaties gebruiken gegevens voor het uitvoeren hun taken. Ze moeten ook verantwoording af kunnen leggen over hoe die gegevens zijn gebruikt en op welke manier. De overheid verzamelt en verwerkt ook steeds meer gegevens. Daardoor wordt het goed op orde hebben van al deze gegevens een steeds grotere uitdaging. Gegevens die ook nog eens duurzaam toegankelijk moeten zijn. Het nemen van maatregelen voor duurzame toegankelijkheid van gegevens is dus van groot belang voor een goed werkende, betrouwbare overheid.

Praktische inzichten 

De module Passende maatregelen  helpt overheidsorganisaties te bepalen welke (eerste) stappen ze moeten nemen om gegevens duurzaam toegankelijk te maken. Zo’n stap is bijvoorbeeld het in kaart brengen welke gegevens in welke processen worden gebruikt. Of het bepalen welke gegevens voor hoe lang bewaard moeten worden aan de hand van een selectielijst. Aan de hand van deze praktische inzichten, kunnen organisaties de nodige maatregelen nemen om de eigen overheidsgegevens duurzaam toegankelijk te maken.

Mate van duurzame toegankelijkheid verschilt

De maatregelen nodig voor duurzame toegankelijkheid van overheidsgegevens zijn niet voor alle organisaties hetzelfde. Het belang van de gegevens kan namelijk verschillen. Dat komt o.a. door de reden van de gegevensverwerking. Kentekengegevens kunnen bijvoorbeeld deel uitmaken van strafdossiers. Maar kunnen ook verwerkt worden vanwege betaald parkeren. De maatregelen voor duurzame toegankelijkheid van deze gegevens zijn in dit laatste geval minder veeleisend.

Meer weten?

Meer informatie over duurzaam toegankelijke gegevens en passende maatregelen? Bekijk onze webpagina's:

Of neem contact met ons op via het contactformulier.