Op 12 september komen informatie- en archiefprofessionals van zelfstandige bestuursorganen (zbo’s) vanuit het hele land naar het Nationaal Archief om kennis te maken, kennis op te doen én kennis te delen. Het programma is als volgt:
Programma
10.00–10.30 uur: Inloop met koffie, thee en wat lekkers
10.30–11.00 uur: Kick-off
11.00–12.00 uur: Interactieve sessies in de Fruinzaal, Mullerzaal en Bavinckzaal
12.00–13.00 uur: Lunch
13.00–13.40 uur: Sessie over de nieuwe Archiefwet
13.40–14.00 uur: Verrassingsact
14.00–16.00 uur: Kennismarkt met borrel
Volgeboekt
Het festival is volgeboekt. Als u zich nu aanmeldt via het aanmeldformulier ZBO, wordt u op de wachtlijst geplaatst. U ontvangt bericht indien er een plek beschikbaar komt.
Meer informatie stands kennismarkt
Wilt u op voorhand weten bij welk kraampje van de kennismarkt u zeker langs moet gaan tijdens het festival? Lees dan hieronder meer.
Kennisproducten
Wilt u meer te weten komen over duurzaam toegankelijke overheidsinformatie (DUTO)? Maak dan een ontdekkingsreis door het ‘DUTO-verse’! Een stelsel waarin de ‘hemellichamen’ symbool staan voor alle aspecten van duurzame toegankelijkheid. Met DUTO als stralend middelpunt. Daal als een Neil Armstrong af op een DUTO-satelliet en plant een vlag om informatie te verzamelen. Een kleine stap voor de informatieprofessional…
Eerste Hulp bij Overheidsinformatie (EHBO)
Wat te doen bij ongevallen binnen de informatiehuishouding? Recordkeeping-advies helpt een diagnose te stellen, biedt passende mogelijkheden om de wond te behandelen, en stelt waar nodig preventieve maatregelen op zodat uw organisatie weer snel op de been is. Het EHBO-team Recordkeeping kijkt met een gespecialiseerde blik naar de pijnpunten en kan ondersteuning en perspectief bieden met de beweging naar een gezonde informatiehuishouding.
Ontheffing van Overbrenging?
Heeft u last van een bijzondere gegevensverzameling? Werkt de standaard remedie - overbrengen naar het Nationaal Archief - niet voor u? Heeft uw gegevensverzameling EHBO (Eerste Hulp bij Overheidsinformatie) nodig? Onder de nieuwe Archiefwet is voor bijzondere gevallen een experimenteel medicijn ontwikkeld: de ontheffing van overbrenging. Kom langs bij deze stand, doe de test, zie of uw gegevensverzameling in aanmerking komt voor een ontheffing.
Preservation
Hoe treft u passende maatregelen voor duurzame toegankelijkheid van digitale documenten, ongeacht hun vorm? Denk aan tekstdocumenten, afbeeldingen, websites, sociale media, e-mail en software. Weet ten eerste over welke digitale documenten uw organisatie beschikt. Zorg vervolgens dat de informatie in de huidige vorm wordt gepreserveerd. Op de langere termijn zijn strategieën nodig als migratie (informatie van verouderde dragers halen), conversie (informatie in duurzamere formaten opslaan) of emulatie (in moderne computers oudere nabootsen). Ga met de experts van deze kraam in gesprek en haal ondertussen de hoogste score in het computermuseum: een arcadekast met klassieke spelletjes.
Wat u altijd al wilde weten over de nieuwe Archiefwet
Benieuwd naar de laatste stand van zaken rondom de nieuwe Archiefwet? Of wilt u zich verdiepen in de details van het vernieuwde Archiefbesluit of de Archiefregeling? Bij deze kraam hoort u er alles over en kunt u terecht met uw prangende vragen.
Relatiemanagement
Welkom aan boord van de relatiemanagement vissersboot! Deze boot vaart door de woelige baren van overheidsinformatiehuishouding en wordt bemand door ervaren relatiemanagers. Het is hun missie zo veel mogelijk vragen en ideeën van informatie- en archiefprofessionals te vangen. Mis de boot niet en deel uw ideeën en vragen. Met de goede adviezen van de relatiemanagers ligt u snel weer op koers.
Waardering en selectie
Wat bewaart u en wat mag weg? Zbo’s die met overheidsinformatie werken, hebben een archiefwettelijke taak en daarom zijn zij verplicht een selectielijst te hebben. Op het grote bord met ‘bewaren’ of ‘vernietigen’ prikt u het archiefstuk om diens lot te bepalen. Voorbereiding is het halve werk, maar daar komt wel wat bij kijken. Breng een bezoek aan deze kraam en u wordt in een vogelvlucht meegenomen door het hele proces.
Overbrengen en openbaarheid
Verhuizing: het overbrengen van het archief van een zbo naar het Nationaal Archief. Hoe doet u dat? U waardeert wat u heeft, u selecteert wat mee moet, verpakt het goed, regelt het transport en bezorgt het op de juiste plek. Hierover moeten tal van afspraken worden gemaakt om dit goed te laten verlopen. Vragen over het overbrengen van papier of een digitaal archief? Of juist over openbaarheidsvraagstukken? Als expertisecentrum ondersteunt het Nationaal Archief overheidsorganisaties bij het goed beheren van hun informatie. Onze experts beantwoorden uw vragen en denken mee!
KIA, Kenniscommunity Informatie en Archief
Bent u al bekend met KIA, Kenniscommunity Informatie en Archief? Dé community voor vakgenoten die zich bezighouden met thema's rondom informatie en archief. En wist u dat er op KIA een sub-community is voor zbo-vakgenoten? Bij deze kraam verneemt u welke mogelijkheden de community biedt om kennis te delen met vakgenoten. Ook is team KIA benieuwd naar uw behoeften als zbo-professional binnen uw vakgebied. Zodat wij u in de toekomst nog beter kunnen faciliteren.
Leerhuis Informatiehuishouding
Het Leerhuis Informatiehuishouding biedt een compleet leeraanbod dat inspeelt op de behoeften van informatieprofessionals, waaronder trainingen, e-learnings en webinars.
Tijdens het festival kunt u op twee manieren kennismaken met het Leerhuis: via een miniworkshop waarvan het thema ter plekke door u kan worden bepaald. Of door deel te nemen aan de opname van een podcast. In deze podcast geven we deelnemers van het festival, in estafettevorm, de kans om hun belangrijkste advies in te brengen en het vraagstuk waar ze momenteel mee worstelen te delen.
I-Interim Rijk
De medewerkers van Multidisciplinaire teams Informatiehuishouding nemen u graag mee in de wereld van multidisciplinair werken. Multidisciplinair werken zegt het al: met meerdere expertises samenwerken om complexe vraagstukken in zijn geheel aan te pakken. Ze passen deze manier van werken toe om rijksorganisaties te helpen hun informatiehuishouding op orde te brengen en te houden. Hoe zien multidisciplinaire teams eruit? Hoe werken zij samen? En welke voordelen biedt zo’n integrale aanpak? Deze vragen worden hier beantwoord.
I-Partnerschap
Hoe kan het onderwijs en wetenschap u helpen bij uw vraagstukken? Het Kennisportfolio van I-Partnerschap helpt om vragen vanuit de overheid en antwoorden vanuit onderwijs/onderzoek bij elkaar te brengen op diverse thema’s waaronder informatiehuishouding, data/kunstmatige intelligentie en cybersecurity.
Rijks I-AMC & Werving
Hoe zorgt u ervoor dat u een aantrekkelijke werkgever bent voor informatie- en archiefprofessionals? Rijks I-AMC & Werving bijt zich vast in dit vraagstuk. Hun aanpak om kandidaten te werven: inzicht geven in het brede palet aan loopbaan- en ontwikkelmogelijkheden. Rijks I-AMC & Werving verbindt rijksorganisaties met IT- en IV-talent. Benieuwd naar meer? Loop dan bij hen langs.