iBestuur Congres 2024

19 augustus 2024

Tijdens het iBestuur Congres op woensdag 11 september komen bestuurders en beslissers uit de overheid, wetenschap, maatschappelijke organisaties en markt bijeen voor een dag vol verdieping, debat en netwerken. Als partner van het congres verzorgt het Nationaal Archief een van de verdiepende sessies.

Verdiepende sessie Nationaal Archief

Het Nationaal Archief is een van de partners van het iBestuur Congres 2024. In samenwerking met KU Leuven/Rijksarchief België, het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding en de Autoriteit Persoonsgegevens verzorgen wij de verdiepende sessie ‘De impact van EU-datawetgeving op het bewaren en vernietigen van overheidsinformatie’.

Laura Drechsler, Assistant Professor bij het Centre for IT and IP Law (CITIP) van de KU Leuven en onderzoeker bij het Rijksarchief van België, neemt de aanwezigen mee in de toenemende regulering van data binnen de EU. Deze wetgeving (bijvoorbeeld de AVG en de datagovernance verordening (DGA)) richt zich op het laten stromen van informatie. Als overheidsorganisatie moet je dan uiteraard rekening houden met o.a. de privacy van burgers. Laura Drechsler legt uit wat de bedoeling van deze wetgeving is en welke hiaten en knelpunten er in de wettelijke kaders zitten. 
Aansluitend vindt een paneldiscussie plaats en gaan onderstaande personen in gesprek met elkaar en met de aanwezigen in de zaal:

  • Tom De Smet, directeur Archieven, Dienstverlening en Innovatie bij het Nationaal Archief
  • Lydia Bremmer, secretaris-directeur bij het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI)
  • Arjan Kapteijn, Toezichthouder bij de Autoriteit Persoonsgegevens (AP)
     

Overkoepelend thema 'De Verdieping'

Het overkoepelende thema dit jaar is ‘De Verdieping’. Verdieping van onderwerpen die essentieel zijn voor de toekomst van onze digitale samenleving; het verbeteren van de dienstverlening, met als doel een veilige en inclusieve overheid te creëren die luistert naar haar burgers.
Naast een gevarieerd inhoudelijk programma met sprekers uit verschillende sectoren, biedt het congres volop gelegenheid om op het verdiepingsplein in contact te komen met i-Bestuurders uit de overheid, het onderwijs, de wetenschap en de IT-sector om kennis uit te wisselen, nieuwe inzichten op te doen en nieuwe contacten te leggen.

Meer informatie en aanmelden

De doelgroep van het iBestuur Congres bestaat uit bestuurders en beslissers, verantwoordelijk voor of betrokken bij i-overheid, vanuit alle departementen, gemeenten, provincies, waterschappen, AG's, ZBO's, uitvoeringsorganisaties, onderwijs en wetenschap, en bedrijfsleven. Deelname aan iBestuur Congres 2024 op woensdag 11 september is uitsluitend op uitnodiging. 

Heeft u interesse in deelname en herkent u zich in de doelgroep? Dan kunt u het interesseformulier invullen op de website www.ibestuurcongres.nl. Hier vindt u ook de actuele informatie over het programma en de sprekers.