Tienduizenden archiefstukken openbaar: van boerenkaas tot liefdesbrieven

14 februari 2024

Benieuwd waarom diplomaat Henry Kissinger werd geweigerd op de Bilderberg-conferentie (1973)? De ins en outs te weten komen over wetenschappelijk onderzoek naar boerenkaas? Of erachter komen wat een vrouw vanuit kamp Mariënbosch (1945) aan haar geliefde schreef? Dit én nog veel meer is te ontdekken in de archiefstukken, die openbaar zijn geworden op Openbaarheidsdag.

De stukken die sinds januari 2024 openbaar zijn, geven onder meer een inkijkje in de internationale diplomatie. Zo zijn in het archief van de Bilderberg-Conferenties stukken te vinden over de diplomatieke rel die ontstond na het weigeren van toenmalig nationaal veiligheidsadviseur van de Verenigde Staten, Henry Kissinger op de Bilderberg conferentie in Zweden in 1973.

Wetenschappelijk onderzoek boerenkaas

Ook zijn er documenten die aantonen dat de Landbouworganisatie TNO in de jaren vijftig de Commissie Onderzoek Boerenkaas oprichtte. Het doel van de commissie was te onderzoeken hoe de boerenkaasproductie nog beter kon.

Kamp Mariënbosch

Daarnaast zijn er nu verschillende documenten openbaar die een beeld geven van de omstandigheden in kamp Mariënbosch bij Nijmegen. Een voorbeeld is een brief van een Duitse vrouw aan haar geliefde. In Mariënbosch verbleven rond 1945 onder andere Duitse gezinnen, die de Nederlandse regering als vijandelijke burgers zag. Zij werden later het land uitgezet.

Openbaar geworden stukken

Sinds 1 januari 2024 zijn in totaal zo’n tienduizenden stukken openbaar geworden uit de collectie van het Nationaal Archief. De totale lijst met archiefstukken omvat meer dan 1100 pagina's.

Meer informatie