Producten en diensten
We bieden kennisproducten, onderzoeken, kennisdeling en advies.
Op deze manier zorgen we er samen voor dat vooraf (by design) is geregeld dat overheidsinformatie goed wordt beheerd. Hierdoor kunnen overheidsorganisaties voldoen aan de verplichting uit de Archiefwet en Wet open overheid om hun informatie duurzaam toegankelijk te maken en te houden.
We hebben deze producten en diensten ontwikkeld in lijn met de Archiefwet voor organisaties die hieraan moeten voldoen. En vaak in samenwerking met andere partijen. Met als doel dat iedereen gebruik kan maken van het recht op toegang tot overheidsinformatie.
Kennisproducten
- KennisproductenOnze kennisproducten bestaan uit handreikingen en normen voor duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie. En het beantwoorden van vragen over dit onderwerp. Zodat de doelgroep de regelgeving kan vertalen naar en kan toepassen in de eigen praktijk.
- Beantwoorden kennisvragenWij beantwoorden vragen van archiefvormers en -instellingen over alles rondom duurzame toegankelijkheid van overheidsinformatie.
Onderzoeken
We doen onderzoek naar nieuwe methoden en technieken, waar bestaande methoden en technieken geen of onvoldoende oplossing bieden, duur of onuitvoerbaar zijn. We verbinden innovaties binnen verschillende organisaties. Dit kunnen organisaties zijn die binnen en buiten de rijksoverheid vallen.
We voeren zelf (wetenschappelijk) onderzoek uit, bijvoorbeeld in de vorm van innovatielabs. In deze labs werken we samen met de doelgroep aan concrete praktijkproblemen. We zoeken bijvoorbeeld naar nieuwe manieren van werken bij wetenschapsinstellingen, leveranciers en andere organisaties. Deze worden getoetst en de kennis hierover wordt gedeeld met de doelgroep, bijvoorbeeld voor het archiveren van e-mails en chatberichten.
Daarnaast organiseren we lezingen, geven we voorlichting en delen we kennis vanuit het Innovatielab.
Kennisdeling
- Workshop PreserveringsbeleidEen interactieve workshop over preserveringsbeleid
- Training Digitale PreserveringEen training in het werken met tools voor digitale preservering.
- Kennisnetwerk Informatie en Archief (KIA)Het Kennisnetwerk Informatie en Archief, KIA, is de off- en online community voor vakgenoten op het gebied van informatie en archief. Het Nationaal Archief organiseert kennisdeling onder andere via dit kennisnetwerk.
- e-Learning ‘Archiveren by design'
- e-Learning ‘Waardering & Selectie’
- e-learning 'DUTO-raamwerk'
- ActorenregisterHet Actorenregister bevat informatie over verschillende archiefvormers binnen de overheid, over organisaties en families door de tijd heen. Deze informatie biedt context aan de archieven die gevormd zijn. Het biedt ook inzicht in de geschiedenis van archiefvormers, de taken die ze uitvoerden en hoe de relatie met andere archiefvormers was.