Op dinsdag 19 november ondertekenden het Nationaal Archief en het Turkse staatsarchief een Memorandum of Understanding (MoU). In het MoU zijn verschillende afspraken gemaakt: over het faciliteren van onderzoek door wetenschappers uit beide landen, het uitwisselen van scans, het initiëren en uitwerken van gezamenlijke tentoonstellingen en conferenties, en over kennisuitwisseling op het gebied van archivering, digitalisering en restauratie.
Gedeelde geschiedenis
In een bijeenkomst in het Nationaal Archief werd het MoU ondertekend door de directeur van het Turkse Staatsarchief, Prof. Dr. Muhammet Ahmet Tokdemir en door Afelonne Doek, directeur van het Nationaal Archief. Nederland en Turkije hebben een gedeelde geschiedenis die ruim 400 jaar beslaat. Zo was er handel tussen Nederland en het Ottomaanse Rijk, maar bijvoorbeeld ook contact over de reizen die hadji’s aflegden vanuit voormalig Nederlands-Indië.
2024: jubileumjaar Nederland-Turkije
In 2024 vieren Nederland en Turkije het 100-jarige bestaan van het vriendschapsverdrag dat in februari 1924 is ondertekend. Bovendien is het 60 jaar geleden dat het wervingsverdrag voor Turkse gastarbeiders werd gesloten. Kortgeleden was de tentoonstelling Allı Turnam - Trekvogels uit Anatolië te zien bij het Nationaal Archief. Deze tentoonstelling over 60 jaar Turkse immigratie naar Nederland, vanuit het perspectief van Turkse vrouwen, was een samenwerking tussen Stichting Avrasya en het Nationaal Archief.
Onderzoek naar Turkse roots
Het ondertekenen van het MoU tussen de twee archieven past goed in het rijtje van initiatieven die in dit jubileumjaar georganiseerd worden. Voor het Nationaal Archief is de samenwerking met het Turkse Staatsarchief ook van belang om Nederlandse burgers met een Turkse migratieachtergrond die onderzoek willen doen naar hun roots beter te kunnen faciliteren.
Wat staat er in het MoU?
Turkije is een van de focuslanden van het Internationaal Cultuurbeleid van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en het ministerie van Buitenlandse Zaken. Het Nationaal Archief is een van de uitvoeringspartners. Turkije en Nederland gaan volgens het ondertekende MoU kennis
uitwisselen op het gebied van digitale en moderne technologieën en restauratieactiviteiten in archieven. Daarnaast worden (digitale) archiefreproducties uitgewisseld, net als boeken, gidsen, inventarissen en andere hulpmiddelen voor onderzoek. Dit alles met het oog op de verrijking van de collecties van beide landen. Verder kunnen er wetenschappelijke bijeenkomsten, tentoonstellingen en andere activiteiten op het gebied van archivering worden georganiseerd.