Tweede Kamer wil nieuwe Archiefwet behandelen

Afbeelding van de Tweede Kamer 2021
12 september 2023

Op 12 september heeft de Tweede Kamer de nieuwe Archiefwet niet controversieel verklaard. Dat betekent dat de Archiefwet op de agenda blijft staan, ondanks dat er nieuwe verkiezingen aan komen.

Het huidige kabinet is demissionair en handelt alleen lopende zaken af. Op 12 september 2023 stemde de Tweede Kamer ervoor de Archiefwet tóch te behandelen. De Archiefwet stond aanvankelijk op de lijst van controversieel te verklaren onderwerpen. Een voorstel van Kamerlid Pieter Omtzigt bracht daar verandering in.  Lees meer over het proces van controversieel verklaren op de website van de Tweede Kamer.

Het proces tot nu toe

In november 2021 is de Archiefwet 2021 naar de Tweede Kamer gestuurd. Op 11 april 2022 hebben de Tweede Kamerleden hiervan verslag uitgebracht. De Kamervragen gaven aanleiding om het wetsvoorstel aan te passen. De voorgestelde wijzigingen en de antwoorden op de vragen van de Kamer zijn vrijdag 30 juni 2023 behandeld en goedgekeurd door het kabinet en naar de Tweede Kamer gestuurd. Wanneer de wet behandeld wordt, is nog niet bekend.

Modernisering

De Archiefwet van 1995 is toe aan een modernisering. Daarom werkt de overheid aan een nieuwe archiefwet. De nieuwe wet is goed toepasbaar op het digitale tijdperk. Rijksoverheid, gemeenten en andere overheidsinstanties hebben straks tien in plaats van twintig jaar de tijd om belangrijke informatie over te brengen naar een archief. Hierdoor blijft het archief actueel, zijn overheden transparanter en krijgen bijvoorbeeld onderzoekers en journalisten eerder toegang tot voor hen belangrijke gegevens.