Nu beschikbaar: handreiking Digitaal Overbrengen in de praktijk

23 januari 2024

Digitale overheidsinformatie overbrengen brengt nieuwe uitdagingen met zich mee. Bits en bytes vragen nu eenmaal een andere aanpak dan papier en perkament. Nog meer dan vroeger zijn goede voorbereiding en organisatie van cruciaal belang. De nieuwe handreiking van het Nationaal Archief helpt om hiermee aan de slag te gaan.

Hoe helpt de handreiking?

Een overheidsorganisatie vindt in de handreiking Digitaal overbrengen in de praktijk allereerst definities en kaders. Denk daarbij aan antwoorden op de vragen; ‘Wat houden overbrengen en vervroegd overbrengen precies in?’ of ‘Welke wetten gelden bij het overbrengen van archief?’ Daarna volgen randvoorwaarden en een plan van aanpak die het digitaal overbrengen soepeler laten verlopen. Op basis van praktijkvoorbeelden zijn die samengesteld. Overheidsorganisaties en archiefinstellingen hebben in de voorbije jaren samen veel ervaring opgedaan met digitaal overbrengen. Er worden in de handreiking daarom 5 praktijkvoorbeelden uitgelicht om een beeld te krijgen van andermans aanpak en leerpunten. 

Voor wie is deze handreiking?

Deze handreiking is voor iedereen die zich bezighoudt bij centrale en decentrale overheden met het overbrengen van digitale overheidsinformatie, zoals adviseurs informatiebeheer van overheidsorganisaties en archiefinstellingen. Ook helpt deze handreiking om het gesprek aan te gaan met andere belanghebbenden.

Vervolg

De praktijkvoorbeelden geven de huidige stand van zaken weer. Ontwikkelingen in het werkveld gaan snel. Daarom voegen we nieuwe praktijkvoorbeelden en leerpunten toe. Praktijkervaringen met het overbrengen van andere informatieobjecten of informatiesystemen zijn dus van harte welkom. Deel je ervaringen en discussieer mee op Kennisnetwerk Informatie en Archief, kortweg KIA.