Benoeming van een externe deskundige

Handreiking externe deskundige

Benoemingsprocedure Rijksoverheid

Elke organisatie die een selectielijst opstelt, zoekt zelf een externe deskundige. En neemt dan contact op. Je kandidatuur is eerst informeel besproken met het Nationaal Archief. Hun inschatting is dat je aan de eisen van onafhankelijkheid en deskundigheid voldoet.

Kan je bevestigen dat je aan de eisen voldoet en ben je bereid om als externe deskundige op te treden, dan wordt het nodige gedaan voor je benoeming. Zelf moet je alleen een actueel curriculum vitae aanleveren om je benoeming te onderbouwen. Daarna word je op voordracht van de overheidsorganisatie en de algemene rijksarchivaris benoemd door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Na je benoeming ontvang je van een medewerker van het Nationaal Archief een afschrift van het benoemingsbesluit.

Benoemingsprocedure decentrale overheden

Voor waterschappen, provincies, gemeenten en hun gemeenschappelijke regelingen verloopt de benoeming van de externe deskundige anders. Een externe deskundige voor lokale overheden wordt niet benoemd door de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, maar door het dagelijks bestuur van waterschappen, Gedeputeerde Staten of colleges van Burgemeester en Wethouders. De voordracht gebeurt door de leden van het strategisch informatieoverleg (SIO) van de lokale overheden.

In de praktijk worden de koepelorganisaties Unie van Waterschappen, Interprovinciaal Overleg en Vereniging van Nederlandse Gemeenten door hun leden gemandateerd om een selectielijst op te stellen. En het bijhorende SIO te organiseren.

#Financiële vergoeding

Een financiële vergoeding is niet wettelijk verplicht, maar wel de regel. Je vergoeding is voor rekening van de betreffende overheidsorganisatie. Maak hierover heldere afspraken met je contactpersoon bij die overheidsorganisatie voordat je benoemd wordt en leg die vast.

Een eerste mogelijkheid is een eenmalig, vast bedrag. Een tweede een uurtarief. Een belangrijke factor is de tijd die nodig is om het advies uit te kunnen brengen. Dit omvat zowel het lezen van de conceptselectielijst, het eventueel inwinnen van advies van derden en uiteraard het opstellen van het advies zelf. Ook kan je gevraagd worden deel te nemen aan een fysiek Strategisch Informatie Overleg (SIO). Bespreek dit met je contactpersoon bij de overheidsorganisatie, zodat jullie samen een realistische inschatting kunnen maken van de benodigde tijd.

Ben je geen ondernemer, dan kan je je werkzaamheden bij de Belastingdienst als inkomsten uit overig werk opgeven. Nog een andere optie is de vrijwilligersvergoeding.