Strafgevangenis Den Haag: fotoboek gedetineerden, 1886-1910

Bent u op zoek naar registraties in het fotoboek uit het archief Strafinstellingen Den Haag 1814-1975? Maak dan gebruik van deze zoekhulp en bijbehorende index.

Alles uitklappen

De gevangenis aan de Haagse Pompstationsweg werd in 1886 in gebruik genomen als strafgevangenis en hulp-huis van bewaring. De gevangenis telde 204 cellen, waarvan tien voor vrouwen. Het archief is, net als de archieven van andere strafinstellingen in Den Haag, verre van compleet. De registers van inschrijving van gedetineerden Pompstationsweg zijn wél volledig bewaard gebleven. Daarnaast  is er nog een aantal bijzondere registraties zoals het fotoboek waarnaar deze zoekhulp verwijst.

In de index Strafgevangenis Den Haag: Foto's gedetineerden zijn de 108 personen opgenomen van wie foto’s te vinden zijn in inventarisnummer 484 van het archief Strafinstellingen Den Haag 1814-1975 (3.05.04). Ook zijn zoveel mogelijk persoonsgegevens uit de inschrijvingsregisters van de gevangenis aan de Pompstationweg opgenomen.

Het fotobestand van dit archief is helaas niet compleet: het betreft de jaren 1886-1910 maar lang niet alle ingeschreven gevangenen uit deze periode vindt u in dit archief. Gaat het u vooral om een foto, dan houdt het helaas voor u op. Voor andere gegevens kunt u de Registers van inschrijving van gedetineerden Pompstationsweg reserveren voor inzage in de studiezaal. Die moet u dan bladzijde voor bladzijde doorkijken. Deze registers zijn onderdeel van het archief Strafinstellingen Den Haag (3.05.04), vanaf inventarisnummer 341. De toegangen op deze registers zijn jammer genoeg bijna niet bewaard gebleven. Er is een namenklapper van de periode 1897-1900 (inventarisnummer 479). Een naam in deze klapper verwijst soms meteen naar het registernummer en soms via het celnummer naar het registernummer. Daarna beginnen de namenklappers pas weer in 1946.

Het originele fotoboek kan helaas niet worden aangevraagd. Hierin staat trouwens niet meer aanvullende informatie dan in de index.
Meestal is de betrokkene veroordeeld door de rechtbank Den Haag. U kunt zelf in de studiezaal onderzoek doen in het archief Arrondissementsrechtbank Den Haag (3.03.15.01). U begint dan met het reserveren van een namenklapper op de rolregisters (inventarisnummers 78-85). Is de gevangene veroordeeld door een andere rechtbank in de provincie Zuid-Holland dan kunt u ook bij ons terecht. Archieven van rechtbanken van andere provincies vindt u  bij de archiefdienst in de provinciehoofdstad. Zo is het Noord-Hollands Archief te Haarlem de bewaarplaats van het archief van de arrondissementsrechtbank Amsterdam en van de arrondissementsrechtbank Haarlem.