De kwekelingen werden ingeschreven in een register met hun naam, geboortedatum en geboorteplaats, de datum waarop zij als kwekeling begonnen en de data van bevorderingen. Een enkele keer is er een ontslagdatum of een overlijdensdatum genoteerd.
Van de officieren van gezondheid werd een stamboek bijgehouden dat vergelijkbaar is met dat van militairen. Naast de naam, geboortedatum en geboorteplaats, vindt u hierin ook informatie over de familie van de officier, een overzicht van zijn diensttijd, bijgewoonde veldslagen, opgelopen wonden, gedane krijgsverrichtingen en verleende onderscheidingen.
De loopbaan van zowel kwekelingen als officieren werd nauwkeurig bijgehouden. Om uw zoektocht makkelijker te maken is de index: Landmacht: Geneeskundige Dienst kwekelingen en officieren gemaakt. De index verwijst naar de inventarisnummers 82 en 234-239 van het archief Inspecteur Generaal van de Geneeskundige Dienst der Land- en Zeemacht 1814-1940 (2.13.62.06). Hierin bevinden zich de stamboeken van de kwekelingen en de officieren van de Geneeskundige Dienst van de Land- en Zeemacht over de periode 1774 tot 1916. In deze index zijn 2603 stamboekinschrijvingen opgenomen.
Vul de achternaam in van de persoon die u zoekt. De meeste personen komen meerdere keren voor in de index, zowel als kwekeling en later als officier.
In de index zijn de volgende gegevens van kwekelingen en officieren opgenomen:
- achternaam
- initialen
- geboortejaar
- bronverwijzing en folionummer
In de registers en stamboeken vindt u meer informatie.
De index verwijst naar kwekelingen en officieren van de geneeskundige dienst van de Land- en Zeemacht over de periode 1817-1916. Het betreft 2603 personen.
- Tussen 1876 en 1888 lijken geen stamboeken van officieren te zijn bijgehouden.
- Vanaf 1888 zijn er geen stamboeken van de kwekelingen opgenomen.
De mogelijkheid bestaat dan ook dat de persoon die u zoekt, ook al was hij in deze periode kwekeling of officier van de geneeskundige dienst, niet in deze index voorkomt.
De eerste Inspecteur Generaal van de Geneeskundige Dienst van de Armee in de Nederlandse en Belgische provincies werd in 1814 benoemd. In 1815 viel ook de Zeemacht onder zijn bevoegdheid. De Inspecteur Generaal werd onder andere belast met het toezicht op de verrichtingen van de officieren van gezondheid en het toezicht op de kweekschool van Militaire Geneeskunde in Leiden. In 1817 opende ook een kweekschool in Leuven. In 1822 werd de school naar Utrecht verplaatst en vanaf 1868 werd het onderwijs gegeven in Amsterdam. Vanaf 1817 werden er zowel van de kwekelingen als van de officieren stamboeken bijgehouden. Dat gebeurde met terugwerkende kracht tot 1774. De meest recente stamboekinschrijvingen in het archief dateert uit 1916.
Bekijk ook de webpagina van het Nederlands Instituut voor Militaire Historie (NIMH).