Stamboeken van KNIL-militairen makkelijker vindbaar

27 september 2023

Sinds 26 september staat de nieuwe index ‘Oost-Indië – Suppletiefolio’s’ online. In deze index kan iedereen nu eenvoudig op naam zoeken naar registraties in stamboeken (registers met personeelsgegevens) van onderofficieren en manschappen die in dienst waren van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL). Het gaat om stamboeken uit de periode 1817-1949. Deze stamboeken werden ‘suppletiefolio’s’ genoemd, omdat de KNIL-militairen dienden als aanvulling (suppletie) op het leger in Oost-Indië. 

Onderzoek in de suppletiefolio’s was lastig

Voorheen was het lastig om stamboekregistraties in de suppletiefolio’s te vinden. In de suppletiefolio’s werden KNIL-militairen geregistreerd per scheepstransport. Ze werden dus niet alfabetisch op achternaam gerangschikt. Om de juiste stamboekregistratie te vinden moest de onderzoeker gebruik maken van een namenklapper. In de namenklapper staat bij iedere naamsvermelding een verwijzing naar het folionummer (het bladzijdenummer), waar de gegevens van de militair te vinden zijn. Dit folionummer moest de onderzoeker vervolgens opzoeken in de suppletiefolio’s. 

Nu: Simpelweg een naam intypen 

De namen uit de namenklappers zijn nu opgenomen in een digitale index, die gemaakt is met medewerking van vrijwilligers van de Indische Genealogische Vereniging (IGV). De namen in de index zijn met behulp van de vermelde folionummers gekoppeld aan de scans van de juiste stamboekregistraties. Een stamboekregistratie is nu simpelweg te vinden door de naam van een militair in te typen in het zoekveld van de index. Er opent vervolgens een nieuwe pagina (record) met de persoonsnaam, het stamboeknummer en een link naar het archiefstuk. Daaronder wordt een scan van de stamboekregistratie getoond. 

Informatie in stamboekregistraties

Stamboekregistraties geven een overzicht van de loopbaan van een militair. Waar en wanneer is de militair in dienst getreden, hoe is zijn carrière verlopen en op welke manier is zijn dienstverband beëindigd? Soms vindt u ook informatie over deelname aan veldtochten, over ontvangen onderscheidingen en over opgelopen verwondingen. Zo vermeldt de stamboekregistratie van Pieter de Haas (geboren 30-01-1836) bijvoorbeeld dat hij op 21 april 1857 deelnam aan een gevecht tegen de zeerovers op het eiland Flores. In de stamboekregistratie van Heinrich Christoph Reissner (geboren 05-08-1877) worden de verwondingen vermeld die hij opliep bij een beschieting op 16 april 1904. Zo had hij onder andere een ‘doordringende schotwond’ in de ‘rechter voorarm’ en een ‘vleeschwond’ aan het bovenste gedeelte van de kuit. Ten slotte staat in de stamboekregistratie informatie over de uiterlijke kenmerken van een militair (‘het gemis van een tand’), over strafbare feiten en over overplaatsingen en bevorderingen. Kortom: een rijke informatiebron, die nu nog beter toegankelijk is!

Meer informatie

Bekijk voor meer informatie over archiefonderzoek naar onderofficieren en militairen bij het KNIL (1815-1950) de zoekhulp Militairen Nederlands-Indië (KNIL) 1815-1950: onderofficieren en soldaten.