Vandaag, op 14 mei om precies 13.27 uur is het 2 minuten stil in Rotterdam. Elk jaar herdenkt de stad dat Duitse bommenwerpers die dag in 1940 de historische binnenstad in de as legden. Bijna 900 mensen kwamen om het leven. Zo’n 80.000 Rotterdammers raakten dakloos. Op archieffoto’s is de herdenking in vroegere jaren te zien.
Zo bewaart het Nationaal Archief foto's van de Rotterdam-tentoonstelling, die georganiseerd werd in het Netherlands House in Londen, ter herdenking van het bombardement van 1940. Daar zit een foto bij met burgemeesters van gebombardeerde Europese steden, die in 1980 kransen leggen bij het beeld "De verwoeste stad” van kunstenaar Zadkine.
Koninklijk bezoek
In mei 1980 wonen prinses Juliana en prins en Bernhard in de Doelen in Rotterdam de herdenking bij van het bombardement Rotterdam.
Zwaar getroffen
De aanloop naar het rampzalige bombardement was de inval op 10 mei 1940 van het Duitse leger in Nederland. Vliegveld Waalhaven wordt dan gebombardeerd. De Duitsers veroveren het Noordereiland, maar stuiten bij de Maasbruggen op felle tegenstand van Nederlandse en Britse troepen. Ook bij de Slag om Den Haag lijdt de Duitse Luftwaffe grote verliezen aan vliegtuigen en manschappen.
Dagenlang brand
De inname van ‘Vesting Holland’ mislukt. Om die weerstand te breken bombarderen Duitse bommenwerpers op 14 mei 1940 om 13.27 uur Rotterdam. De stad brandt dagenlang na. Wat in eeuwen was opgebouwd, werd in een kwartier vernietigd. Een glasnegatief toont de zwaar getroffen stad. Ook Den Haag, Amsterdam en Utrecht zouden hetzelfde lot wachten, behalve als Nederland zich overgaf.
Bronzen beeld zonder hart
De Franse beeldhouwer Ossip Zadkine maakte het bronzen beeld “De verwoeste stad” naar aanleiding van het bombardement op Rotterdam. Het beeld stelt een menselijke figuur voor met een open borst. Het symboliseert hoe Rotterdam haar hart, de historische binnenstad, verloor door de enorme branden na het bombardement. Het beeld is een rijksmonument en staat op Plein 1940 in Rotterdam, uitkijkend over de Leuvehaven.
Meer informatie
- Speur rond in de archieven en ontdek wat er zoal te vinden is over het bombardement in Rotterdam. Zoekresultaten op "Rotterdam en bombardement"
- Bekijk de fotocollectie van het Nationaal Archief over de herdenking van het bombardement Rotterdam.