Met de wapenstilstand van 11 november 1918 kwam een einde aan de Eerste Wereldoorlog. Het was de oorlog waarbij fotografie voor het eerst op grote schaal is gebruikt. De verschrikkingen van een oorlog kwamen via foto’s in bladen direct bij mensen thuis, ook in het neutrale Nederland. Het Nationaal Archief bewaart ruim 5000 foto’s met de Eerste Wereldoorlog als onderwerp.
Collecties Eerste Wereldoorlog
In de Eerste Wereldoorlog nam de vraag naar foto’s in tijdschriften enorm toe. De meeste foto’s over oorlogsgebeurtenissen zijn gemaakt door legerfotografen, gespecialiseerde persbureaus en buitenlandse instanties. Ze waren vooral bedoeld als propaganda. In de ‘Fotocollectie Eerste Wereldoorlog’ en de ‘Fotocollectie Spaarnestad onderwerpen’ zijn de meeste oorlogsfoto’s van het Nationaal Archief te vinden. Het overgrote deel van de foto’s is in het buitenland gemaakt, zowel aan het westelijk front in België en Frankrijk, als aan het oostfront, het Midden-Oosten en de Balkan. Een klein deel is van Nederlandse herkomst, wat niet vreemd is aangezien Nederland neutraal was.
Arthur Tervooren
De Nederlandse journalist en fotograaf Arthur Tervooren (1871-1951) trok tijdens de Eerste Wereldoorlog met pen en fotocamera naar het front in België en Frankrijk. Voor het tijdschrift Het Leven (fotocollectie is onderdeel van het Nationaal Archief/Spaarnestad) maakte hij reportages. Arthur Tervooren legde in 1916 het leven van Duitse soldaten in de loopgraven bij Lille vast. Ook fotografeerde hij de bevrijding van Brugge in 1918.
Bekijk zelf foto’s over de Eerste Wereldoorlog uit de collectie van het Nationaal Archief. Het overgrote deel is rechtenvrij.