Binnenlandse afstand en adoptie

Tussen de invoering van de adoptiewet in 1956 en het begin van de jaren tachtig van de vorige eeuw hebben duizenden vrouwen een kind moeten afstaan (ter adoptie). Vaak hebben ze hierbij grote druk van hun omgeving ervaren. Zoekt u afstands- en/of adoptiedossiers ? Bekijk dan deze pagina.

Dossiers van de Centrale Adoptieraad en de Centrale Adoptiedocumentatie

Dossiers opvragen binnenlandse afstand en adoptie

Klik op de onderstaande knop en vul het formulier in. Om het formulier in te kunnen vullen moet u inloggen met uw account op de site van het Nationaal Archief. Heeft u nog geen account? Dan kunt u een account aanmaken.

Formulier inzage dossiers binnenlandse afstand en adoptie

Kwetsend taalgebruik en interpretatie

Interpretatie

In dossiers over afstand en adoptie kunt u kwetsend taalgebruik en achterhaalde denkbeelden tegenkomen. Dat kan ook heftige informatie zijn. Denk bijvoorbeeld aan beledigende omschrijvingen van afstandsmoeders en afgestanen. Ook kan er informatie staan die u niet kende of waar u zich niet in herkent. Dit kan confronterend zijn om te lezen.

Ondersteuning

Het lezen van dossiers over afstand en adoptie roept emoties op. Het kan soms ook (te) heftig zijn. U mag daarom altijd iemand meenemen, die u kan steunen, wanneer u dossiers komt bekijken bij het Nationaal Archief. Uiteraard is dit niet verplicht.  

Meer weten over afstands- en adoptiedossiers?

Wilt u weten:

  • In welke archieven het Nationaal Archief zoekt als u afstands- en/of adoptiedossiers opvraagt? 
  • In welke archieven u zelf kunt zoeken naar informatie?
  • Welke soorten dossiers er zijn over afstand en adoptie?

Het antwoord op deze én andere vragen vindt u in de zoekhulp Binnenlandse afstand en adoptie 1956-1999:

Waar vind ik dossiers over afstand en adoptie?

Als u bent afgestaan of geadopteerd, of als u een kind heeft moeten afstaan, hebben verschillende organisaties beslissingen over u genomen. Denk bijvoorbeeld aan de rechtbank of de Raad voor de Kinderbescherming. Deze organisaties hebben hierbij dossiers opgemaakt. In deze dossiers is informatie over u te vinden. In de afbeelding ziet u om wat voor soort dossiers het gaat en waar die zich kunnen bevinden.

infographic Binnenlandse afstand en adoptie
Infographic Binnenlandse afstand en adoptie

Organisaties die dossiers bewaren

Zoeken naar archieven van tehuizen:

Niet afgestaan en/of geadopteerd, maar wel opgegroeid in een tehuis of pleeggezin

Als u bent opgegroeid in een tehuis of pleeggezin dan zijn er waarschijnlijk één of meer (voogdij)dossiers over u. Deze (voogdij)dossiers kunnen bij het Nationaal Archief liggen, maar dat hoeft niet. Er zijn ook andere (archief)instellingen die dit soort dossiers bewaren. 

Wilt u weten hoe u zoekt naar deze dossiers? Bekijk dan de zoekhulp Voogdij en ondertoezichtstelling in Zuid-Holland tot 1989.