Terug naar zoekresultaten

2.21.367 Inventaris van het archief van prof. dr. J.M.G. Leune, 1947-2008

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.21.367
Inventaris van het archief van prof. dr. J.M.G. Leune, 1947-2008

Auteur

M. Kruize

Versie

19-06-2018

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2008 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Prof.dr. J.M.G. Leune [levensjaren 1945 -]
Leune

Periodisering

oudste stuk - jongste stuk: 1947-2008

Archiefbloknummer

C40

Omvang

; 243 inventarisnummer(s) 7,00 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Geschreven- en getypte documenten en doorslagen. Sommige handgeschreven documenten zijn slecht leesbaar.

Archiefdienst

Nationaal Archief

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Leune, Prof. Dr. J.M.G.

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bestaat uit (de totstandkoming van) rapporten, onderzoeken, adviezen, voordrachten, vergaderverslagen, (kranten)artikelen en correspondentie.
De inhoud van het archief betreft overwegend diverse thema's met betrekking tot (de studie van) het onderwijsbeleid in Nederland. Verreweg de meeste stukken betreffen de periode 1968-2007, enkele hebben betrekking op de periode 1947-1968. Het archief is globaal thematisch geordend. Het gedeelte met de correspondentie van Prof. Dr. J.M.G. Leune is niet thematisch, maar chronologisch geordend.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Prof. Dr. J.M.G. Leune (1945-) studeerde sociologie aan de Nederlandse Economische Hogeschool te Rotterdam, met als specialisatie sociaal-economisch beleid. Het doctoraal examen werd in 1968 cum laude afgelegd. Na zijn afstuderen specialiseerde hij zich in de onderwijssociologie, met een bijzondere belangstelling voor de sociologie van het onderwijsbeleid. In 1976 promoveerde hij (eveneens cum laude) op een onderzoek naar de invloed van lerarenverenigingen op het onderwijsbeleid in Nederland. Hij trad in 1965 als student-assistent voor het vak methoden en technieken van sociaal-wetenschappelijk onderzoek in dienst van de Nederlandse Economische Hogeschool en doorliep aan deze instelling, die in 1973 opgegaan is in de Erasmus Universiteit Rotterdam, opeenvolgende wetenschappelijke rangen. In 1980 werd hij te Rotterdam benoemd tot hoogleraar sociologie. Zijn leeropdracht evolueerde in de periode 1980-2006 van Onderwijssociologie, via Sociologie en Sociaal Beleid, in het bijzonder op het terrein van cultuur en educatie (sedert 1988), naar Empirische Sociologie (vanaf 1996). Sinds 1 februari 2007 is hij met emeritaat.
Leune was lid van de Sociaal-Wetenschappelijke Raad van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen, lid van diverse beoordelingscommissies van de Stichting voor Onderzoek van het Onderwijs en van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek, voorzitter van de redactie van The Netherlands' Journal of Sociology, voorzitter van de landelijke Stuurgroep Onderwijssociologie, lid van de redactie van Pedagogische Studiën en voorzitter van de Commissie van Advies voor de Onderwijsstatistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Naast zijn werk als hoogleraar was hij actief als beleidsadviseur van de Nederlandse overheid. In de periode 1979 tot april 2004 was hij (als voorzitter en lid van commissies en werkgroepen) betrokken bij de totstandkoming van adviezen van de Sociaal-Economische Raad, in het bijzonder op het terrein van het onderwijs- en het arbeidsmarktbeleid. Hij vervulde in deze Raad de functie van plaatsvervangend kroonlid in de periode april 1990 tot april 2004. Van juli 1992 tot januari 2001 was hij voorzitter van de Onderwijsraad. Sinds 2003 is hij voorzitter van de Politieonderwijsraad. In Rotterdam was hij in de periode 1973 tot en met 2006 onafgebroken betrokken bij het werk van de lokale, later de regionale onderwijsbegeleidingsdienst (de huidige CED-Groep).
In juni 1993 kreeg hij de kans om staatssecretaris van Onderwijs te worden en in augustus 1994 was hij kandidaat voor het ministerschap van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. Zijn gehechtheid aan zijn professoraat weerhield hem daarvan.
Leune is Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Het gemeentebestuur van Rotterdam kende hem de Wolfert van Borselenpenning toe. Deze penning wordt toegekend aan personen die in een leidinggevende functie op verschillende terreinen activiteiten hebben ontplooid ten behoeve van de Rotterdamse samenleving. Van het College van Bestuur van de Erasmus Universiteit Rotterdam ontving hij de Ad Fontespenning die wordt toegekend aan personen die zich voor deze universiteit bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt. Ter gelegenheid van zijn afscheid als voorzitter van de Raad van Toezicht van de CED-Groep werd door deze onderwijsbegeleidingsdienst een naar hem genoemde penning in het leven geroepen die tweejaarlijks wordt toegekend aan personen, projecten, organisaties of instanties met grote verdiensten op het gebied van de onderwijsinnovatie, met nadruk op de scharnierfunctie tussen onderwijswetenschap, onderwijsbeleid en onderwijspraktijk. Leune was de eerste laureaat aan wie deze penning werd toegekend.
Op zijn naam staan ruim honderd publicaties over onderwijs en onderwijsbeleid. In 2006 verscheen van zijn hand een zevendelige studie over de geschiedenis van de Scheldeforten Lillo en Liefkenshoek in de periode 1585-1786.
Een volledige collectie van zijn publicaties is aanwezig in de Koninklijke Bibliotheek en in de bibliotheek van de Erasmus Universiteit Rotterdam.
Over zijn leven en werk (ook op het terrein van de genealogie) zijn bijzonderheden te vinden op de site: www.hanleune.nl.
Geschiedenis van het archiefbeheer
Bij binnenkomst was het archief verpakt in verhuisdozen waar multomappen en smalle archiefdozen in zaten. De archiefbescheiden zaten los in de doos. De archiefbescheiden waren op onderwerp geordend. Looptijd van de stukken binnen de onderwerpen overlapten elkaar soms.
Het archief van Prof. Dr. J.M.G. Leune is op 8 januari 2007 in bewaring gegeven aan het Nationaal Archief
Inbewaringgeving van een particulier archief, niet in eigendom verkregen

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Het archief bestaat uit rapporten, tijdschriften, krantenknipsels, notulen van vergaderingen waar de heer Leune aan deel heeft genomen, correspondentie met politici en collega's, teksten voor lezingen, aantekeningen en afstudeerscripties.
Selectie en vernietiging
Er heeft geen vernietiging plaatsgevonden.
Verantwoording van de bewerking
Voor een snelle ontsluiting is er voor gekozen om het archief op doosniveau te beschrijven. Na het beschrijven zijn de bescheiden op onderwerp geordend. Dit heeft tot gevolg dat de inventarisnummers niet meer numeriek geordend zijn.
Ordening van het archief
De bewerking heeft geleidt tot een standplaatslijst geordend op onderwerp. Binnen de onderwerpen zijn de archiefbescheiden redelijk chronologisch geordend.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (B). Raadpleging van het beperkt openbare gedeelte van dit archief is slechts toegestaan na schriftelijk verkregen toestemming van prof. Leune.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Prof.dr. J.M.G. Leune [levensjaren 1945 -], nummer toegang 2.21.367, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Leune, 2.21.367, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Verwante archieven
2.14.39 - Inventaris van het archief van het Ministerie van Onderwijs, Kunsten en Wetenschappen: Afdeling Lager Onderwijs; Hoofdafdeling Lager Onderwijs; Directie Kleuter- en Basisonderwijs, (1880) 1935-1975
2.14.48 - Inventaris van het archief van het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen: Directie Hoger Beroepsonderwijs, (1918) 1975-1985 (1987)
2.14.50 - Inventaris van de archieven van de Raadadviseur in algemene dienst; Directies Her- en Bijscholing Docenten, Rechtspositiezaken Onderwijs, Onderwijsvernieuwingen Planning, Verzorging, Inspecteur-generaal van het onderwijs, Min O&W, (1947) 1956-1983
2.14.52 - Inventaris van het archief van de Directie Scholing en taakvoorgangers van het Ministerie van Onderwijs Kunsten en Wetenschappen, (1950) 1972-1988
2.14.53 - Inventaris van het archief van de Directie Verzorgingsstructuur en taakvoorgangers van het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen, 1961-1988
2.14.62 - Inventaris van de archieven van de Hoofddirectie Beleidsontwikkeling en Planning Voortgezet Onderwijs van het Ministerie van Onderwijs en Wetenschappen, (1967) 1975-1985 (1987)
2.19.023 - Inventaris van het archief van het Genootschap voor Leraren aan de Nederlandse Gymnasia, Lycea en Athenea, 1830-1972
2.06.064 - Inventaris van het archief van de Sociaal-Economische Raad (SER), (1947) 1950-1979 (1980)
In de toekomst opvraagbaar:
2.14.79 - Inventaris van het archief van de Onderwijsraad, (1919) 1939-1986
2.14.81 - Inventaris van het archief van de Onderwijsraad (1975) 1979-2000

Archiefbestanddelen