Terug naar zoekresultaten

2.09.125 Inventaris van het archief van de Centrale Adoptieraad en de Centrale Adoptiedocumentatie van het ministerie van Justitie, 1957-1999 (2009) [GEANONIMISEERDE VERSIE]

Voer een zoekterm in
VorigeVolgende

Archief

Titel

2.09.125
Inventaris van het archief van de Centrale Adoptieraad en de Centrale Adoptiedocumentatie van het ministerie van Justitie, 1957-1999 (2009) [GEANONIMISEERDE VERSIE]

Auteur

CAS, Doc-Direkt

Versie

19-08-2024

Copyright

Nationaal Archief, Den Haag
2023 cc0

Beschrijving van het archief

Naam archiefblok

Ministerie van Justitie, Centrale Adoptieraad en Centrale Adoptiedocumentatie
Jus / Centr. Adoptieraad

Periodisering

archiefvorming: archiefvorming: merendeel 1957-1999
oudste stuk - jongste stuk: oudste stuk - jongste stuk: 1957-2009

Archiefbloknummer

J52

Omvang

9382 inventarisnummer(s) 65,75 meter

Taal van het archiefmateriaal

Het merendeel der stukken is in het.
Nederlands

Soort archiefmateriaal

Dossiers

Archiefdienst

Nationaal Archief, Den Haag

Locatie

Den Haag

Archiefvormers

Ministerie van Justitie

Samenvatting van de inhoud van het archief

Het archief bevat de archiefbescheiden gevormd door de Centrale Adoptieraad in de periode 1957 - 1973 en de archiefbescheiden gevormd door de Centrale Adoptiedocumentatie in de periode 1973 - 1999 (2009). De beschrijvingen in deze toegang zijn teruggebracht tot alleen het dossiernummer en indien aanwezig de looptijd van het dossier. Slechts enkele openbare inv.nrs. bevatten een volledige beschrijving.

Archiefvorming

Geschiedenis van de archiefvormer
Centrale Adoptieraad
De Centrale Adoptieraad (1956-1973) werd geïntroduceerd in het Wetboek van Burgerlijke
Rechtsvordering (art. 969) bij de invoering van de Adoptiewet (Stb. 42/1956). De Raad bracht advies uit over verzoeken voor adoptie en verrichte voor het overige werkzaamheden die haar bij AMvB werden opgedragen. De Raad bestond uit ten minste zeven leden, die bij Koninklijk Besluit benoemd en ontslagen werden. In 1973 werd de Raad opgeheven.
Door adoptie ontstaan er familierechtelijke betrekkingen tussen een kind, zijn adoptiefouder(s) en de bloedverwanten daarvan, en houden de familierechtelijke betrekkingen tussen de geadopteerde en zijn eigen bloedverwanten op te bestaan. Adoptie leidt tot de status van wettig kind van zijn adoptiefouders.
Adoptie geschiedt door een uitspraak van de rechtbank op verzoek van een echtpaar dat een kind wil adopteren.
Tegenwoordig denken we bij het woord ‘adoptie’ bijna automatisch aan buitenlandse kinderen. Oorspronkelijk had adoptie echter vooral betrekking op Nederlandse kinderen. Al in 1947 werd er in de Tweede Kamer gepleit voor invoering van de wettelijke mogelijkheid tot adoptie. Men zag het toen vooral als mogelijkheid om de problemen rond kinderen van ongehuwde moeders en oorlogspleegkinderen definitief te regelen. Het zou echter tot 1956 duren voor de Adoptiewet (Stb. 42 / 1956), die voorzag in de nodige wijzigingen op het Burgerlijk Wetboek, Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering en het Wetboek van Strafrecht, werd aangenomen.
Het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering regelde de procedure: de pleegouders dienen een schriftelijk verzoek in bij rechtbank.
De griffier meldt dat aan de Raad voor de Kinderbescherming en aan het Openbaar Ministerie. De Raad voor de Kinderbescherming voert een onderzoek uit en stuurt haar rapport, vergezeld van een voorlopig advies aan de Centrale Adoptieraad.
De Centrale Adoptieraad adviseert vervolgens de Raad voor de Kinderbescherming, die haar rapport, vergezeld door de adviezen, doorzendt naar de rechtbank. Dan volgt er een terechtzitting en vervolgens wijst de rechtbank vonnis.
Wordt de adoptie toegestaan dan meldt de Raad voor de Kinderbescherming dit aan de ouders van het kind. De adoptiefouders (of de Raad voor de Kinderbescherming) moeten de adoptie tot slot laten inschrijven in het register van de burgerlijke stand.
Centrale Adoptiedocumentatie
Na het opheffen van de Centrale Adoptieraad in 1973 werden de adoptierequesten en uitspraken die nog steeds binnenkwamen opgeslagen bij de Centrale Adoptiedocumentatie. Doel van het registreren door de Centrale Adoptiedocumentatie was eventuele verzoeken van betrokkenen om inzage in deze stukken te kunnen honoreren.
Begin tachtiger jaren bleken er steeds meer verzoeken van de FIOM (Federatie van Instellingen voor de Ongehuwde Moeder en haar kind) namens betrokkenen binnen te komen om inzage en afschrift van de adoptiestukken. Dit leidde tot het besluit om de requesten en uitspraken die nog steeds bleven binnenkomen, (weer) te gaan registreren in een computerbestand, zodat bij verzoeken om inzage de zaken eenvoudig teruggezocht konden worden.
Het is steeds de afdeling of stafbureau Juridische Zaken geweest die adoptie in portefeuille had en die zich met de Centrale Adoptiedocumentatie heeft beziggehouden. Deze afdeling heeft vele reorganisaties overleefd, van Directie Kinderbescherming (1973-1989), Directie Jeugdbescherming en Reclassering (1989-1997) naar Directie Preventie Jeugd en Sancties (1997 en verder).
Geschiedenis van het archiefbeheer
De dossiers zijn op het kerndepartement van het ministerie van Justitie in Den Haag gevormd. Op een gegeven moment is het archief overgebracht naar het Semistatisch archief van Justitie in Rijswijk. Het archief is compleet en er zijn geen eerdere vernietigingen geweest. De bewaarplicht heeft altijd bij Justitie gelegen. Er is geen ander verwant archief, behalve bij de Kinderbescherming. Voor selectie is het archief overgebracht naar de Haagse Vestiging van Doc-Direkt.

Inhoud en structuur van het archief

Inhoud
Centrale Adoptieraad: adviezen van de CAR aan de Raad voor de Kinderbescherming en de rechtbank over verzoeken tot adoptie, deze adviezen zijn bindend. Ook zijn er de voorliggende correspondentie en achtergrondinformatie. Centrale Adoptiedocumentatie: In dit blok zijn er geen eigen stukken aangetroffen, alleen afschriften van de Raad voor de Kinderbescherming, de rechtbank (de Raad adviseert de rechtbank) en het verzoek van de adoptieouders.
De documenten zijn in het Nederlands, goed leesbaar en het betreft uitsluitend papieren documenten.
Selectie en vernietiging
Selectie heeft plaatsgevonden op een zo generiek mogelijke manier aan de hand van de volgende selectielijsten en handelingen:
  • Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Justitie en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Organisatie van de Rijksoverheid over de periode 1945 – (Stcrt. 15 oktober 2007/199, p. 17), handeling 357 (V2).
  • Selectielijst voor de neerslag van de handelingen van de Minister van Justitie en de onder hem ressorterende actoren op het beleidsterrein Justitiële Jeugdzorg over de periode 1945–2000 (Stcrt. 27 februari 2006/41, p. 11) handeling 205 (V20).
De bewaarplicht van de adoptiedossiers ligt bij de Kinderbescherming. Dat betekent dat de dossiers bij de Centrale Adoptieraad en Centrale Adoptiedocumentatie dubbelen zijn en zonder meer mogen worden vernietigd. Een gedeelte van de dossiers is bij de Kinderbescherming echter al vernietigd, op grond van oude vernietigingslijsten. Daarom zijn deze dossiers, die ook bij de Centrale Adoptieraad en Centrale Adoptiedocumentatie liggen, alsnog bewaard op grond van de hardheidsclausule art. 5 lid e van het Archiefbesluit. Dubbele dossiers kunnen wel bij de Centrale Adoptieraad en Centrale Adoptiedocumentatie vernietigd worden. Zo kan alles toch nog worden teruggevonden.
De dossiers hebben de volgende status: 30% van de dossiers is te bewaren (B), 70% van de dossiers is te vernietigen (V) en 0% is te vernietigen op termijn (VOT).
Aanvullingen
Verantwoording van de bewerking
De bewerking van het archief heeft plaatsgevonden bij de Haagse Vestiging Archiefbewerking te Den Haag. Van de te bewaren stukken is een inventaris opgemaakt. Van de te vernietigen stukken is geen vernietigingslijst opgesteld. Van de oorspronkelijke 219 meter archief is 153,25 meter direct te vernietigen. Het te bewaren archief is bewerkt op het standaardkwaliteitsniveau, zoals beschreven in de Nota kwaliteitseisen en is materieel bewerkt en verpakt volgens de thans geldende ‘Regeling duurzaamheid archiefbescheiden’.
Ordening van het archief
Vanwege de vertrouwelijkheid van de dossiers is er een anonieme toegang gemaakt, met uitsluitend het dossiernummer en de looptijd vermeld. De dossiers zijn op dossiernummer geordend. Ook is er een niet-anonieme toegang in Excel gemaakt. Van elk dossier is in de niet-anonieme toegang het dossiernummer, de naam en de geboortedatum van het kind, de namen van de adoptiefouders en de naam van de biologische moeder vermeld.

Aanwijzingen voor de gebruiker

Openbaarheidsbeperkingen
Deels openbaar, deels beperkt openbaar (B). De beperkt openbare inventarisnummers zijn beperkt met het oog op de eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer.
Voor het bepalen van de openbaarheidsbeperking is telkens 100+1 jaar gerekend vanaf het geboortejaar van de hoofdpersoon in het dossier.
Beperkingen aan het gebruik
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van kwetsbare of slechte materiële staat.
Andere toegang
Voor dit archief is geen andere toegang beschikbaar.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
  1. Creëer een account of log in.
  2. Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
  3. Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Ministerie van Justitie, Centrale Adoptieraad en Centrale Adoptiedocumentatie, nummer toegang 2.09.125, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Jus / Centr. Adoptieraad, 2.09.125, inv.nr. ...

Verwant materiaal

Bewaarplaats van originelen
Beschikbaarheid van kopieën
Inventarisnummers van dit archief zijn niet in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Niet van toepassing.
Verwante archieven

Archiefbestanddelen