Door de grote belangstelling voor het CABR is onze studiezaal vaak volgeboekt. Kunt u geen archiefstuk reserveren? Bekijk dan onze pagina over de aangepaste dienstverlening.
Vóór 1864 heeft men de onveranderlijke lasten, waaronder de vicarieën en praebenden centraal geregistreerd. Vanaf 1864 bestaan er leggers per ontvangkantoor met de formuliernummers 8 en 9.
Het is niet duidelijk met welk doel dit register is aangelegd. Het is verre van volledig.
Het Agentschap 's-Hertogenbosch is opgericht bij Koninklijk besluit van 8 juni 1828 no. 93. Tot het ressort behoorden de domeingoederen, afkomstig van de hieronder vermelde kantoren der registratie en domeinen. Bij Koninklijk besluit van 1 december 1843 no. 45 is het agentschap opgeheven. Het domeinbeheer ging over naar een Ontvanger der Domeinen te 's-Hertogenbosch. Deze ontvanger kreeg het beheer over de domeingoederen van de opgeheven agentschappen 's-Hertogenbosch en Eindhoven. De ontvangsten wegens domeininkomsten en incorporele goederen ging evenwel over naar de ontvangers der registratie, in wier ressort de goederen of verplichtingen gelegen waren. De functie van Ontvanger der Domeinen te 's-Hertogenbosch werd opgeheven bij Koninklijk besluit van 14 november 1860 no. 47, ingaande 1 januari 1861. Het domeinbeheer ging over op de ontvangers der registratie, die sindsdien ontvangers der registratie en domeinen werden genoemd.
geen artikelen vermeld
Het Agentschap Eindhoven is opgericht bij Koninklijk besluit van 8 juni 1828 no. 93. Tot het ressort behoorden de domeingoederen, afkomstig van de hieronder vermelde kantoren der registratie en domeinen. Bij Koninklijk besluit van 1 december 1843 no. 45 is het agentschap opgeheven. Het domeinbeheer ging over naar een Ontvanger der Domeinen te 's-Hertogenbosch. Deze ontvanger kreeg het beheer over de domeingoederen van de opgeheven agentschappen 's-Hertogenbosch en Eindhoven. De ontvangsten wegens domeininkomsten en incorporele goederen ging evenwel over naar de ontvangers der registratie, in wier ressort de goederen of verplichtingen gelegen waren. De functie van Ontvanger der Domeinen te 's-Hertogenbosch werd opgeheven bij Koninklijk besluit van 14 november 1860 no. 47, ingaande 1 januari 1861. Het domeinbeheer ging over op de ontvangers der registratie, die sindsdien ontvangers der registratie en domeinen werden genoemd.
Het Agentschap Breda is opgericht bij Koninklijk besluit van 8 juni 1828 no. 93. Tot het ressort behoorden de domeingoederen, afkomstig van de hieronder vermelde kantoren der registratie en domeinen. Krachtens Koninklijk besluit van 19 mei 1829 no. 131 gingen de goederen, gelegen in de gemeenten Terheyde, Oosterhout, Drimmelen, Made en Geertruidenberg over naar het Agentschap Zevenbergen.
Grote wegen bleven in beheer bij het Agentschap Breda. Bij Koninklijk besluit van 23 december 1839 no. 91 verkreeg het Agentschap Zevenbergen ook het beheer over de grote wegen, voor zover die in het ressort van dat agentschap gelegen waren.
Bij Koninklijk besluit van 1 december 1843 no. 45 is het agentschap opgeheven. Het domeinbeheer ging over naar een Ontvanger der Domeinen te Breda. Deze ontvanger kreeg het beheer over de domeingoederen gelegen in het arrondissement Breda, afkomstig van de opgeheven agentschappen Breda, Klundert, Oosterhout en Roosendaal. De ontvangsten wegens domeininkomsten en incorporele goederen ging evenwel over naar de ontvangers der registratie, in wier ressort de goederen of verplichtingen gelegen waren. De functie van Ontvanger der Domeinen te Breda werd opgeheven bij Koninklijk besluit van 21 mei 1862, no. 60, ingaande 1 januari 1863. Het domeinbeheer ging over op de ontvangers der registratie, die sindsdien ontvangers der registratie en domeinen werden genoemd.Het Agentschap Klundert is opgericht bij Koninklijk besluit van 8 juni 1828 no. 93. Tot het ressort behoorden de domeingoederen, afkomstig van de hieronder vermelde kantoren der registratie en domeinen. Krachtens Koninklijk besluit van 19 mei 1829 no. 131 werd het ressort van het agentschap gewijzigd en beperkt tot de goederen, gelegen in de gemeenten Klundert, Willemstad, Zwaluwe, Fijnaart en Standdaarbuiten. Bij Koninklijk besluit van 1 december 1843 no. 45 is het agentschap opgeheven. Het domeinbeheer ging over naar een Ontvanger der Domeinen te Breda. Deze ontvanger kreeg het beheer over de domeingoederen gelegen in het arrondissement Breda, afkomstig van de opgeheven agentschappen Breda, Klundert, Oosterhout en Roosendaal. De ontvangsten wegens domeininkomsten en incorporele goederen ging evenwel over naar de ontvangers der registratie, in wier ressort de goederen of verplichtingen gelegen waren. De functie van Ontvanger der Domeinen te Breda werd opgeheven bij Koninklijk besluit van 21 mei 1862, no. 60, ingaande 1 januari 1863. Het domeinbeheer ging over op de ontvangers der registratie, die sindsdien ontvangers der registratie en domeinen werden genoemd.
Het Agentschap Bergen op Zoom is opgericht bij Koninklijk besluit van 8 juni 1828 no. 93. Tot het ressort behoorden de domeingoederen, afkomstig van de hieronder vermelde kantoren der registratie en domeinen. Krachtens Koninklijk besluit van 19 mei 1829 no. 131 werd het ressort van het agentschap gewijzigd en beperkt tot de goederen, gelegen in de gemeenten Bergen op Zoom, Roosendaal, Oudenbosch en Steenbergen. De standplaats van het kantoor werd verplaatst naar Roosendaal. Bij Koninklijk besluit van 18 mei 1833 no. 6 werden de domeingoederen, gelegen onder Steenbergen van het agentschap afgescheiden en gebracht onder het beheer van het nieuw opgerichte Agentschap Steenbergen. Bij Koninklijk besluit van 23 december 1839 no. 91 werd het Agentschap Steenbergen weer opgeheven en de goederen in beheer teruggebracht bij het Agentschap Roosendaal. Bij Koninklijk besluit van 1 december 1843 no. 45 is het agentschap opgeheven. Het domeinbeheer ging over naar een Ontvanger der Domeinen te Breda. Deze ontvanger kreeg het beheer over de domeingoederen gelegen in het arrondissement Breda, afkomstig van de opgeheven agentschappen Breda, Klundert, Oosterhout en Roosendaal. De ontvangsten wegens domeininkomsten en incorporele goederen ging evenwel over naar de ontvangers der registratie, in wier ressort de goederen of verplichtingen gelegen waren. De functie van Ontvanger der Domeinen te Breda werd opgeheven bij Koninklijk besluit van 21 mei 1862, no. 60, ingaande 1 januari 1863. Het domeinbeheer ging over op de ontvangers der registratie, die sindsdien ontvangers der registratie en domeinen werden genoemd.
Het Agentschap Zevenbergen is opgericht bij Koninklijk besluit van 8 juni 1828 no. 93. Tot het ressort behoorden de domeingoederen, afkomstig van de hieronder vermelde kantoren der registratie en domeinen. Krachtens Koninklijk besluit van 19 mei 1829 no. 131 werd het ressort van het agentschap gewijzigd en uitgebreid tot de goederen, gelegen in de gemeenten Zevenbergen, Terheyde, Oosterhout, Drimmelen, Made en Geertruidenberg.
De grote wegen behoorden niet tot dit agentschap maar bleven in beheer bij het Agentschap Breda. Bij Koninklijk besluit van 23 december 1839 no. 91 verkreeg het agentschap ook het beheer over de grote wegen, voor zover die in het ressort van het agentschap gelegen waren.
Bij Koninklijk besluit van 23 december 1839 no. 91 werd het Agentschap Zevenbergen verplaatst naar Oosterhout. Bij Koninklijk besluit van 1 december 1843 no. 45 is het agentschap opgeheven. Het domeinbeheer ging over naar een Ontvanger der Domeinen te Breda. Deze ontvanger kreeg het beheer over de domeingoederen gelegen in het arrondissement Breda, afkomstig van de opgeheven agentschappen Breda, Klundert, Oosterhout en Roosendaal. De ontvangsten wegens domeininkomsten en incorporele goederen ging evenwel over naar de ontvangers der registratie, in wier ressort de goederen of verplichtingen gelegen waren. De functie van Ontvanger der Domeinen te Breda werd opgeheven bij Koninklijk besluit van 21 mei 1862, no. 60, ingaande 1 januari 1863. Het domeinbeheer ging over op de ontvangers der registratie, die sindsdien ontvangers der registratie en domeinen werden genoemd.Het Agentschap Arnhem is opgericht bij Koninklijk besluit van 8 juni 1828 no. 93. Tot het ressort behoorden aanvankelijk de domeingoederen, afkomstig van de hieronder vermelde kantoren der registratie en domeinen, alsmede van de kantoren, vermeld onder het Agentschap Zutphen. Krachtens Koninklijk besluit van 31 juli 1829 no. 76 werd het agentschap gesplitst in de Agentschappen Arnhem en Zutphen. Bij Koninklijk besluit van 1 december 1843 no. 45 is het agentschap opgeheven. Het domeinbeheer ging over naar een Ontvanger der Domeinen te Arnhem. Deze ontvanger kreeg het beheer over de domeingoederen van de opgeheven agentschappen Arnhem, Tiel en Zutphen. De ontvangsten wegens domeininkomsten en incorporele goederen ging evenwel over naar de ontvangers der registratie, in wier ressort de goederen of verplichtingen gelegen waren. De functie van Ontvanger der Domeinen te Arnhem werd opgeheven bij Koninklijk besluit van 10 maart 1855, ingaande 1 april 1855. Het domeinbeheer ging over op de ontvangers der registratie, die sindsdien ontvangers der registratie en domeinen werden genoemd.
Geen leggers
Het Agentschap Zutphen is opgericht bij Koninklijk besluit van 31 juli 1829 no. 76, als afsplitsing van het Agentschap Arnhem. Tot het ressort behoorden de domeingoederen, afkomstig van de hieronder vermelde kantoren der registratie en domeinen. Bij Koninklijk besluit van 1 december 1843 no. 45 is het agentschap opgeheven. Het domeinbeheer ging over naar een Ontvanger der Domeinen te Arnhem. Deze ontvanger kreeg het beheer over de domeingoederen van de opgeheven agentschappen Arnhem, Tiel en Zutphen. De ontvangsten wegens domeininkomsten en incorporele goederen ging evenwel over naar de ontvangers der registratie, in wier ressort de goederen of verplichtingen gelegen waren. De functie van Ontvanger der Domeinen te Arnhem werd opgeheven bij Koninklijk besluit van 10 maart 1855, ingaande 1 april 1855. Het domeinbeheer ging over op de ontvangers der registratie, die sindsdien ontvangers der registratie en domeinen werden genoemd.
Geen leggers
Geen leggers
Geen leggers