Archief
Titel
1.05.10.02 Inventaris van het digitaal duplicaat van het archief van het Hof van Politie en Criminele Justitie en voorgangers, in Suriname, 1669-1828
Auteur
R. BijlsmaVersie
02-05-2021
Copyright
Nationaal Archief, Den Haag
1919 cc0Beschrijving van het archief
Naam archiefblok
Digitaal Duplicaat: Oud Archief Suriname: Raad van Politie Raad van Politie Suriname
Periodisering
oudste stuk - jongste stuk: 1669-1828
Archiefbloknummer
DD124Omvang
994 inventarisnummer(s)Taal van het archiefmateriaal
Het merendeel der stukken is in het
Nederlands
Archiefdienst
Nationaal ArchiefDe originelen bevinden zich in
Nationaal Archief van Suriname, ParamariboArchiefvormers
Militaire Krijgsraad te Suriname Politieke Raad van Suriname (1669-1680) Raad van Politie in Suriname (1669-1680) Raad van Politie en Justitie in Suriname (1680-1683) Hof van Politie en Criminele Justitie in Suriname (1684-1816)Samenvatting van de inhoud van het archief
Dit archief bevat o.a. notulen, minuut notulen en kopie notulen van de ordinaris en extra-ordinaris vergaderingen van het Hof van Politie en Criminele Justitie, plakkaten, publicaties, notificaties, ingekomen stukken en minuten van uitgegane stukken, ingekomen rekesten en memories met daarop genomen beschikkingen en processtukken betreffende politieke en criminele zaken.Archiefvorming
Geschiedenis van de archiefvormer
In februari 1669 begon de Raad van Politie of Politieke Raad, waarvan de leden door de gouverneur Lichtenberg waren benoemd, zijn werkzaamheden (zie inv.nrs. 209 en 210). Daarnaast bestond een afzonderlijke Raad van Justitie. Na de dood van gouverneur Heynsius in april 1680 combineerden Raden van Politie en Raden van Justitie zich, volgens de wens van de ingezetenen, tot één college, dat 'de regering zoo in Politie als Justitie dezer provincie' zou hebben. De hierop betrekking hebbende stukken bevinden zich in inv.nr. 210 fol. 115 en volgende (vergelijk: Hartsinck, Beschrijving van Guyana II, pagina 608).
De instelling van een Hof van Politie en Criminele Justitie werd bepaald door het octrooi betreffende Suriname van 1682, dat in de artikelen XVI-XXI handelt over de Politieke Raad, aan welke bij artikel XXII tevens de Criminele Justitie werd opgedragen. Volgens art. XX kwam de gouverneur het opperste gezag toe in alle zaken van politieke en militaire aard, doch bij belangrijke zaken was hij verplicht de Politieke Raad bijeen te roepen en het door deze genomen besluit ten uitvoer te leggen. De leden van de Politieke Raad, wier aantal aanvankelijk tien zou bedragen, werden gekozen door de gouverneur uit dubbeltallen, door de ingezetenen van de kolonie opgemaakt.
Nadere bijzonderheden over de bevoegdheid van het Hof van Politie en Criminele Justitie - zoals de term ter aanduiding van gouverneur en Politieke Raden luidde - zijn medegedeeld door Hartsinck, Beschrijving van Guyana II, pagina 875-881. Een beknopte omschrijving van de taak van het Hof geeft Nassy's Historische Proeve van Suriname II, pagina 24, waar vermeld staat dat het Hof alles afdoet wat betrekking heeft tot het criminele, politieke, financiële en de algemene burger-regering van het hele land.
Het Hof placht vier maal per jaar zijn gewone vergadering te houden in de benedenverdieping van het raadhuis (tevens Hervormde Kerk) op het Kerkplein te Paramaribo, waar ook de secretarie van het Hof en de archievenkamer waren.
Geschiedenis van het archiefbeheer
De brand van 1821 verwoestte het raadhuis op het Kerkplein te Paramaribo, doch men slaagde er in het archief te redden, dat overgebracht werd naar het Gouvernementshuis. ( Brief gouverneur-generaal aan minister van Koloniën, 31 januari 1821. ) Na de opheffing van het Hof van Politie en Criminele Justitie in 1828 bleef het archief van het ontbonden college bewaard bij het archief van de Gouvernementssecretarie.
Het gedeelte van het ter Gouvernementssecretarie berustende archief van het Hof van Politie en Criminele Justitie werd in 1899 te Paramaribo geordend door mr. A. Telting, adjunct-rijksarchivaris, die een lijst van deze stukken gepubliceerd heeft in de Verslagen omtrent 's Rijks Oude Archieven over 1900.
Nadien gaf zich voor de goede bewaring van de stukken veel moeite F. Oudschans Dentz, onder wiens toezicht de bescheiden in het jaar 1908 naar het Logeergebouw werden overgebracht.
Oorspronkelijk bestond deze inventaris uit drie gedeeltes. Twee gedeeltes zijn beschreven in:
Verslagen omtrent 's Rijks Oude Archieven (VROA) 1919, bijlage VII: inv.nrs. 1 - 675
Verslagen omtrent 's Rijks Oude Archieven (VROA) 1927, bijlage II: inv. nrs. 676 - 972
en een gedeelte in een later bijgevoegde inventaris in typoscript: inv.nrs. 973-987.
De verwerving van het archief
De collectie is een duplicaat van een archief dat elders bewaard wordt.
Inhoud en structuur van het archief
Inhoud
De in deze inventaris beschreven stukken behoren tot het archief van het Hof van Politie en Criminele Justitie in Suriname, op de nummers 209-211 na, die bescheiden uit het tijdperk 1669-1683 bevatten.
Aanwijzingen voor de gebruiker
Openbaarheidsbeperkingen
Volledig openbaar.
Beperkingen aan het gebruik
Reproductie van originele bescheiden uit dit archief is, behoudens de algemene regels die gelden voor het kopiëren van stukken, niet aan beperkingen onderhevig. Er zijn geen beperkingen krachtens het auteursrecht.
Materiële beperkingen
Het archief kent geen beperkingen voor het raadplegen van stukken als gevolg van kwetsbare of slechte materiële staat.
Aanvraaginstructie
Openbare archiefstukken kunnen online worden aangevraagd en gereserveerd. U kunt dit ook via de terminals in de studiezaal van het Nationaal Archief doen. Om te kunnen reserveren dient u de volgende stappen te volgen:
- Creëer een account of log in.
- Selecteer in de archiefinventaris een archiefstuk.
- Klik op ‘Reserveer’ en kies een tijdstip van inzage.
Citeerinstructie
Bij het citeren in annotatie en verantwoording dient het archief tenminste éénmaal volledig en zonder afkortingen te worden vermeld. Daarna kan worden volstaan met verkorte aanhaling.
VOLLEDIG:
Nationaal Archief, Den Haag, Digitaal Duplicaat: Oud Archief Suriname: Raad van Politie, nummer toegang 1.05.10.02, inventarisnummer ...
VERKORT:
NL-HaNA, Raad van Politie Suriname, 1.05.10.02, inv.nr. ...
Verwant materiaal
Inventarisnummers van dit archief zijn in kopievorm beschikbaar
Afgescheiden archiefmateriaal
Blijkens een inventaris van de tot de Gouvernementsarchieven behorende papieren, opgemaakt circa 1839, waren in dit jaar de stukken betreffende de Criminele Justitie reeds afgezonderd van het politieke gedeelte; deze strafrechtelijke stukken worden thans bewaard bij het archief van het Hof van Justitie in Suriname en komen niet voor in de hierna volgende inventaris.
Een overzicht van de bescheiden die in het jaar 1755 in het archief van het Hof van Politie en Criminele Justitie berustten is te vinden in de 'Inventaris der protocollen ter secretarie dezer Colonie berustend' bij missive van de secretaris Jan Nepveu van 4 oktober 1755 aan directeuren der Sociëteit toegezonden. Op deze inventaris worden stuk voor stuk vermeld de delen, bewaard ter secretarie van het Hof van Civiele Justitie en van het Hof van Politie en Criminele Justitie. De inventaris bevindt zich bij de brieven en papieren uit Suriname 1755 Litt. B. in het archief van de Sociëteit van Suriname (1.05.04.04).