Voor de Rechtspraak, waaronder rechtbanken, gerechtshoven en de Hoge Raad, is een nieuwe selectielijst vastgesteld. In die nieuwe selectielijst wordt gewerkt met steekproeven. Pim Giezen, voorzitter Landelijk Archivarissenoverleg Rechtspraak: 'Dankzij deze aanpak kunnen belangrijke ontwikkelingen gereconstrueerd worden zonder dat alles bewaard hoeft te worden.'
De nieuwe selectielijst is tot stand gekomen na intensieve samenwerking van de Rechtspraak (met o.a. Pim Giezen, Peter Pulles, voorzitter van de Landelijke Rechtspraakarchiefcommissie en president rechtbank Limburg, en enkele archivarissen/experts) met het Nationaal Archief, regionaal historische centra en wetenschappers. Op maandag 8 maart werd de selectielijst toegelicht in een webinar voor medewerkers van de Rechtspraak, Regionaal Historische Centra en andere geïnteresseerden.
Fundamentele verandering
Voor de nieuwe lijst is gekozen voor macroselectie. Hierbij worden de rechterlijke procedures onderverdeeld in dossiersoorten, bijvoorbeeld huurzaken binnen civiele rechtspraak. De meest fundamentele verandering is dat van sommige procedures niet alle kernstukken, zoals rechterlijke beslissingen, meer worden bewaard. 'Wel wordt met steekproeven een aantal zaken per dossiersoort integraal uitgezonderd van vernietiging', vertelt Geert Leloup, coördinator waardering en selectie van het Nationaal Archief. Na afloop van de bewaartermijn worden alle andere dossiers van de betreffende serie vernietigd.
Efficiencyslag dankzij selectielijst
De Rechtspraak heeft heel bewust voor deze nieuwe manier van selecteren gekozen. De nieuwe selectielijst betekent een behoorlijke efficiencyslag. Giezen: 'Tegelijkertijd moeten we eerder in het traject nadenken over zaken die buiten de steekproef om bewaard moeten worden. Na de bewaartermijn is het immers te laat. Waar nu nog kan worden teruggevallen op de kernstukken van een zaak, zijn die in de nieuwe situatie vernietigd.'
In het proces spelen aanwijzingscommissies een centrale en cruciale rol. Deze commissies kunnen zaken namelijk uitzonderen van vernietigen. Het webinar was dan ook in de eerste plaats bedoeld om de leden van die commissies te informeren over deze geheel nieuwe aanpak.