Oorlogslevens.nl: zoeken naar levensverhalen uit de Tweede Wereldoorlog 

11 februari 2020

Op de nieuwe website Oorlogslevens.nl zijn 300.000 persoonlijke geschiedenissen van getuigen van de Tweede Wereldoorlog te vinden. 

Reconstructie van levens

In Oorlogslevens.nl  gaat het om oorlogsbetrokkenen - nu alleen nog slachtoffers - die tijdens of na de oorlog zijn omgekomen. Denk daarbij aan gevangenen in (concentratie)kampen en gevangenissen, slachtoffers van bombardementen, tewerkgestelden, verzetsstrijders, militairen, Joodse, Sinti- en Roma-slachtoffers. Vanuit verschillende bronnen zijn de verhalen en ervaringen van mensen zichtbaar gemaakt. De levens zijn gereconstrueerd en op Oorlogslevens.nl te doorzoeken. De gegevens van bijna 300.000 oorlogsgetuigen zijn afkomstig uit zo’n twintig verschillende collecties en databases van historische instellingen waaronder het Nationaal Archief.

Bronnen Nationaal Archief

Voor Oorlogslevens leverde het Nationaal Archief gegevens van oorlogsslachtoffers die voorkomen in de volgende bronnen: 

  • Dodenboeken Oranjehotel
  • Informatie gevangenen Kamp Vught (Bij het NIOD in bruikleen)
  • Japanse interneringskaarten KNIL en Marine
  • Verkaufsbücher (informatie over door de Duitsers verkochte panden van veelal Joodse eigenaren)

Verhalen blijvend zichtbaar

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat de Tweede Wereldoorlog eindigde. Steeds minder mensen kunnen er uit eigen ervaring over vertellen. Bronnen zijn daarom onmisbaar om de verhalen van de oorlog blijvend zichtbaar te maken. Informatie over levensgebeurtenissen in oorlogstijd is echter verspreid over databestanden en archiefcollecties in binnen- en buitenland. Oorlogslevens.nl verzamelt deze bronnen op persoonlijke tijdlijnen en vormt zo het startpunt voor onderzoek naar personen in de Tweede Wereldoorlog.

Oorlogsleven van Elisabeth ten Boom

Op Oorlogslevens.nl is bijvoorbeeld het verhaal van Elisabeth ten Boom en haar familie te vinden. De familie Ten Boom nam Joden en verzetsmensen in huis. Na verraad in 1944 werden Elisabeth, haar zusje Corrie en hun vader samen met 30 personen gearresteerd. De familie kwam in het Oranjehotel terecht. Vader Casper overleed op weg naar een Haags ziekenhuis. De zusjes werden eerst naar kamp Vught en daarna naar Ravensbrück getransporteerd. Elisabeth stierf aan de gevolgen van een vitamine B1-tekort. Zus Corrie overleefde de oorlog. 

Permanent in ontwikkeling

Oorlogslevens.nl is een zoekdienst van Netwerk Oorlogsbronnen in samenwerking met zijn partners, waaronder het Nationaal Archief. Oorlogslevens.nl is permanent in ontwikkeling, er worden continu verhalen toegevoegd en uitgebreid. Ook wordt steeds gewerkt aan verbeterde vindbaarheid van informatie over personen. Tijdlijnen worden verder verdiept door nieuw beschikbare bronnen toe te voegen. Dat gebeurt onder meer door het actief ontsluiten van collecties en archieven met vrijwilligers, waarbij informatie wordt overgetypt en zo digitaal doorzoekbaar wordt gemaakt.

www.oorlogslevens.nl