ThemaTiendaagse informatievernietiging afgerond

Nu moeten we gaan doen
Slotbijeenkomst thematiendaagse 2020.
27 januari 2020

Op 23 januari vond bij het Nationaal Archief de slotbijeenkomst plaats van de ThemaTiendaagse Vernietiging in de Digitale wereld. Hiermee is het thema vernietiging van digitale informatie allesbehalve afgesloten. Het vormt juist een startpunt voor activiteiten, en de online discussie op het Kennisnetwerk Informatie en Archief (KIA) gaat ongebreideld door.

De ThemaTiendaagse is een initiatief vanuit de KIA-community zelf. Tien dagen lang hebben kennissessies, workshops, regionale bijeenkomsten en online activiteiten plaatsgevonden in het teken van informatievernietiging.

Tijd voor actie

Vernietigen van digitale informatie is een onderwerp van de Kennis- en Innovatieagenda 2020-2021. Dat het thema leeft, bewijzen de hoge opkomst en de pittige en waardevolle discussies op KIA. Volgens dagvoorzitter Arjen van der Kuijl is de bewustwording een stuk groter geworden dat niet alleen het bewaren van digitale informatie maar ook de vernietiging daarvan een onderwerp is dat aandacht vraagt van de gehele sector. Het is tijd voor actie. Spreker Marens Engelhard, directeur Nationaal Archief en ARA: “Wanneer je niks doet, is dat ook een vorm van vernietiging, omdat bestandsformaten verouderd raken en niet meer toegankelijk zijn.”

Meepraten?

Wilt u meepraten en meedenken over het thema vernietigen van digitale informatie? Graag! Ga daarvoor naar de website van KIA. Hier vindt u ook de oogst van de ThemaTiendaagse met blogs, interviews en informatie over de workshops en de regionale bijeenkomsten. Od-magazine heeft bovendien een special uitgebracht in het teken van vernietigen van digitale informatie. Een aantal artikelen hieruit geven we binnenkort beknopt weer op deze website.

Bron: blog van Arjen van der Kuijl op kia.pleio.nl.