In december organiseert het Nationaal Archief speciale rondleidingen over het Plakkaat van Verlatinge en het debat: Afscheid over de overdracht van de soevereiniteit aan Indonesië. De tentoonstelling Topstukken in perspectief is nog een maand te bezoeken.
Speciale rondleidingen Plakkaat van Verlatinge
Op zondag 8 december en 22 december kunt u meer te weten komen over het Plakkaat van Verlatinge, de onafhankelijkheidsverklaring van Nederland uit 1581. Tijdens deze exclusieve rondleidingen vertelt rondleider Wilfred Boom alles over dit bijzondere document. Ook laat hij in de tentoonstelling Topstukken in perspectief nog meer bijzondere archiefstukken zien.
Data: 8 en 22 december
Tijd: tussen 14.00 uur en 16.00 uur
Plaats: Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, direct achter Den Haag Centraal
Prijs: gratis (excl. entree tentoonstelling)
Aanmelden: via events@nationaalarchief.nl
Debat: Afscheid
Op zondag 15 december organiseert het Nationaal Archief in samenwerking met het Indisch Herinneringscentrum het debat: Afscheid over de waarde van het Verdrag tot overdracht van de soevereiniteit van Indonesië (1949) en de betekenis van deze gebeurtenis voor de maatschappij van vandaag. Met de ondertekening van het Verdrag tot overdracht van de soevereiniteit van Indonesië op 27 december 1949, komt er een einde aan de 350-jarige koloniale bezetting door Nederland van Indonesië.
In het debat komen vragen aan bod als wat betekenen dit verdrag en andere topstukken uit de tentoonstelling voor de maatschappij van vandaag? Welke perspectieven zijn er? En waar schuurt het? Een debat over verschillende topstukken en hun betekenis.
Datum: zondag 15 december
Tijd: 13.00 – 14.30 uur
Plaats: Nationaal Archief, Prins Willem-Alexanderhof 20, direct achter Den Haag Centraal
Prijs: € 12,50- p.p. (inclusief entree Topstukken in perspectief)
Aanmelden: via events@nationaalarchief.nl of koop online een kaartje
Laatste maand tentoonstelling Topstukken
De tentoonstelling Topstukken in perspectief in het Nationaal Archief nog niet bezocht? Dit kan nog tot en met zondag 5 januari. Bezoekers van de tentoonstelling krijgen in de maand december een gratis exemplaar van het Topstukken magazine cadeau. Voor de tentoonstelling selecteerde het Nationaal Archief vijftien documenten die sinds jaar en dag als topstuk worden beschouwd. Maar wat maakt deze documenten zo bijzonder? Zijn het wel topstukken voor iedereen? En wat betekenen deze topstukken voor de samenleving van vandaag? Ontdek het zelf.
Tentoonstelling Wie ben ik wie was jij
Wie ben ik wie was jij? is een permanente educatieve tentoonstelling in het Nationaal Archief. In het weekend en tijdens de schoolvakanties (regio midden), dus ook in de kerstvakantie, is deze interactieve tentoonstelling geopend voor iedereen. Ervaar hoe tijd, plaats en de omstandigheden waarin je geboren wordt invloed hebben op de mogelijkheden en keuzes die je wel of niet hebt.
Met een tablet in je hand chat je met de historische personen George Maduro, Aquasie Boachi, Tula, Cornelia van Nijenroode of Aletta Jacobs en ontdek je dat gelijke behandeling en gelijke rechten niet vanzelfsprekend zijn. Wat doe je als je als kind wordt weggegeven en opgroeit in een ver land? Wat als je wilt studeren, maar je mag niet omdat je vrouw bent? Heb je iets te kiezen als je in slavernij wordt geboren?
Afwijkende openingstijden feestdagen
Op 24 en 31 december sluiten studiezaal en tentoonstelling om 16.00 uur. Het Nationaal Archief is gesloten op 25 en op 1 januari. Op Tweede Kerstdag, 26 december, is de tentoonstelling open van 11.00 tot 17.00 uur, de studiezaal is op die dag gesloten.
Wij wensen u prettige feestdagen en een voorspoedig 2020.