Oranjeleeuwinnen op het WK vrouwenvoetbal 

Vrouwenvoetbalteam 1955, foto: H. Pot
16 juni 2019

Op dit moment wordt het achtste WK Vrouwenvoetbal gehouden, in Frankrijk. Het is de tweede keer dat het Nederlands vrouwenteam aan het WK meedoet. Het Nederlandse vrouwenvoetbal kent een lange geschiedenis.


Wedstrijdverbod

In Engeland wordt de eerste officiële vrouwenvoetbalwedstrijd in 1892 in Glasgow gespeeld. Ook in Nederland zijn er vrouwen op het voetbalveld te vinden. Maar de Nationale Voetbalbond (NVB) is bepaald niet gecharmeerd van vrouwenvoetbal. Als de voetballende dames van het Rotterdamse Sparta in 1896 door hun vrouwelijke Engelse collega’s worden uitgenodigd voor een wedstrijd in Engeland, steekt de NVB daar een stokje voor. De wedstrijd gaat niet door.

Onethische damesgril

Deelname van vrouwen aan voetbal zou een smet werpen op het edele spel en het zou de vrouwen zelf ook niet ten goede komen. In de jaren twintig is de acceptatie van vrouwenvoetbal nog altijd ver te zoeken. Ze mogen zich wel voor voetbal interesseren maar alleen om zo een morele steun voor hun voetballende man te zijn! Voetballende vrouwen zijn onethisch en een damesgril. Maar de dames laten zich niet stoppen.

Weerstanden verdwijnen

Eind jaren zestig wordt de Algemene Nederlandse Dames Voetbal Bond (ANDVB) opgericht. Het nationale elftal behaalt aansprekende resultaten en het vrouwenvoetbal wordt steeds populairder. In 1971 gaat de ANDVB op in de KNVB en wordt de Commissie Damesvoetbal ingesteld. Het jaarverslag van de KNVB meldt dat niet iedereen overtuigd is van noodzaak en nut van het vrouwenvoetbal. Maar de praktijk wijst anders uit. In 1971 zijn er 385 vrouwenelftallen en 5.500 leden, een jaar later zijn er al 550 elftallen en 8.000 leden. De Commissie damesvoetbal constateert in 1972 dat "de oorspronkelijke weerstanden tegen het damesvoetbal, zowel nationaal als internationaal als sneeuw voor de zon zijn verdwenen." Tegenwoordig is het vrouwenvoetbal de grootste groeifactor van de KNVB. In 2018 telt de KNVB bijna 160.000 vrouwelijke leden.

Oranjeleeuwinnen

Lange tijd slaagt het nationale vrouwenvoetbalteam er niet in om zich voor de grote toernooien te kwalificeren, maar door verdergaande professionalisering worden steeds betere resultaten geboekt. Het Nederlands vrouwenteam doet sinds 2009 mee aan het EK en behaalt in 2017 de Europese titel. In 2014 plaatsen de Oranjeleeuwinnen zich voor de eerste keer voor het WK vrouwenvoetbal. Dit jaar zijn ze opnieuw van de partij in het WK. De verwachtingen zijn hooggespannen.

Nationaal Archief

2.19.123 archief KNVB, inv.nrs. 30, 31, 290, 3698