Kom zaterdag 15 juni naar het Nationaal Archief en help mee informatie op Wikipedia te zetten over plantages en inheemse slaven in Suriname en het Caribisch gebied.
Wiki goes Caribbean
Op Wikipedia en de beeldbank Wiki Commons is nog niet zoveel informatie over Suriname en het Caribisch gebied te vinden. Met het Wiki goes Caribbean-project willen we daar verandering in brengen. Eens per maand is er een schrijfbijeenkomst in het Nationaal Archief met telkens een ander thema. Iedereen is van harte welkom.
Thema plantages
Op de bijeenkomst van 15 juni is het thema plantages (inclusief manumissies en slavenemancipatie). Drie sprekers zullen vertellen over o.a. een Wiki-plantageproject over plantages in Suriname en Curaçao, Marrons in Suriname en Indianen in Suriname. Na de lezingen gaan we actief aan de slag met het uitbreiden en verbeteren van artikelen, het plaatsen van afbeeldingen bij artikelen en het schrijven van nieuwe artikelen. Deelnemers aan deze Wiki goes Caribbean-Wikidag bij het Nationaal Archief hebben gratis toegang tot de nieuwe tentoonstelling 'Topstukken in perspectief' waar o.a. de Akte van erkenning van Suriname of de Emancipatiewet uit 1863 te zien zijn.
Programma 15 juni
11.00 – 11.20 inloop (koffie/thee en koekje)
11.20 – 11.30 introductie Wiki
11.30 – 11.50 Inheemse Slaven (Victor Bottenbley)
11.50 – 12.10 Project Wiki Plantages (Michelle van Lanschot, Danielle Jansen)
12.10 – 12.30 Wiki museum Marrons (Maarten van der Bent)
Lunch (catering wordt geregeld)
13.00 – 16.30 In drie groepen kun je meewerken aan:
* Project Inheemse slaven: Help mee met het ontsluiten van de gevonden informatie (schrijven lemma’s, uploaden afbeeldingen, aanvullen van beschrijvingen e.d.)
* Project Wiki plantages: Help mee met het koppelen van beeldmateriaal aan de bestaande informatie.
* Wiki museum: Help mee met het categoriseren van afbeeldingen of uploaden van nieuwe afbeeldingen uit collecties op Wiki Commons
Praktische informatie
Datum: 15 juni
Tijd: 11.00-17.00 uur
Plaats: Nationaal Archief (Fruinzaal), Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag, direct naast Den Haag CS
Deelname: gratis, wel graag vooraf aanmelden niet meer mogelijk.
Vergeet niet je laptop mee te nemen.
Wikipedia bewerken moeilijk?
Welnee, iedereen kan Wikipedia bewerken! Vrijwilligers van Wikimedia Nederland zijn aanwezig en bieden je de helpende hand. Medewerkers van het Nationaal Archief wijzen je de weg naar de bronnen in onze collecties.
Benieuwd wat je kunt doen om de informatie over plantages op Wikipedia te verbeteren en uit te breiden? Hier vind je een lijst met nog missende artikelen (rode linken) over plantages en artikelen op Wikipedia die nog verbeterd of vertaald kunnen worden.