Niet-overgebracht archief
Als de informatie nog niet is overgebracht naar een archiefbewaarplaats zoals het Nationaal Archief, dan wordt de openbaarheid van die informatie grotendeels geregeld in de Wet open overheid (Woo).
Overgebracht archief
Als overheidsinformatie wel is overgebracht naar een archiefbewaarplaats, dan wordt de openbaarheid van die informatie geregeld in de Archiefwet. De Archiefwet stelt dat overgebrachte archieven in principe openbaar zijn tenzij er dringende redenen zijn om die openbaarheid tijdelijk te beperken. Deze redenen zijn omschreven in artikel 15, eerste lid en luiden:
- Eerbiediging van de persoonlijke levenssfeer;
- Het belang van de Staat of zijn bondgenoten;
- Het anderszins voorkomen van onevenredige bevoordeling of benadeling van betrokken natuurlijke personen of rechtspersonen dan wel van derden.
Dat de openbaarheid van een dossier in een archief wordt beperkt, betekent niet dat niemand het mag inzien. Onder bepaalde voorwaarden, bijvoorbeeld voor wetenschappelijk onderzoek, kunt u de informatie soms toch raadplegen.
Uitleg over beperkingsgronden in de Archiefwet
Overbrengen van beperkt openbare archiefstukken, hoe doe je dat?
Heeft u te maken met het overbrengen van informatie naar een archiefbewaarplaats en beperkingen op de openbaarheid van die informatie? Het Nationaal Archief heeft de praktische brochure Open, tenzij uitgebracht. Hierin vindt u informatie over de wetgeving. En een handig stappenplan (met bijbehorende formats) waarmee u de procedure kunt doorlopen.