Ja, wij willen onze digitale erfgoedinformatie beter zichtbaar, bruikbaar en houdbaar maken. Op die manier kan iedereen maximaal de vruchten plukken van de digitalisering van de samenleving. Zo luidt het nieuwe manifest van het Netwerk Digitaal Erfgoed. Het manifest is maandag 1 oktober ondertekend door maar liefst 10 erfgoedinstellingen.
Batavialand, Erfgoed Brabant, Erfgoed Gelderland, Erfgoedhuis Zuid-Holland, Erfgoedpartners, Huis voor de Kunsten Limburg, Landschap Erfgoed Utrecht, Museumfederatie Fryslân, Stichting Cultureel Erfgoed Zeeland en Stichting Erfgoed & Publiek hadden de primeur het manifest te ondertekenen. Daarmee laten zij zien dat zij hun digitale erfgoedinformatie zo zichtbaar, bruikbaar en houdbaar mogelijk willen maken, volgens de principes van de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed.
Samen sterk
Het uitgangspunt van het Netwerk Digitaal Erfgoed (NDE) is dat de erfgoedsector alleen het maximale uit digitaal erfgoed kan halen als alle partijen hierin samen optrekken. Zo kunnen we er gezamenlijk voor zorgen dat er meer mensen op een makkelijkere manier digitaal erfgoed kunnen gebruiken en beleven. Organisaties kunnen nu laten zien dat ze deze overtuiging delen door het manifest te onderschrijven.
Sluit aan!
Staat uw organisatie ook achter de uitgangspunten van het NDE en de Nationale Strategie Digitaal Erfgoed? Laat dit dan zien met behulp van het manifest en sluit aan bij het groeiende netwerk van organisaties.
Netwerk Digitaal Erfgoed
Het Netwerk Digitaal Erfgoed is opgezet zodat de erfgoedsector gezamenlijk een sectoroverstijgend stelsel van landelijke voorzieningen en diensten kan ontwikkelen voor het verbeteren van de zichtbaarheid, bruikbaarheid en houdbaarheid van digitaal erfgoed. Door collecties aan elkaar te koppelen, zorgen we tevens voor een grotere maatschappelijke meerwaarde van ons digitaal erfgoed en bieden we de gebruikers ervan een betere en rijkere ervaring. Het Nationaal Archief is een van de knooppunten binnen het NDE. Net als het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, de Koninklijke Bibliotheek, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en KNAW-DANS.