Het Nationaal Archief gelooft in de kracht van open data. Daarom wil het zoveel mogelijk data beschikbaar stellen. Niet alleen voor de overheid zelf, maar ook voor derden – zodat zij met deze informatie nieuwe toepassingen en websites kunnen maken. Hierdoor kunnen erfgoedliefhebbers en andere geïnteresseerden op nieuwe manieren participeren. En ontstaan tal van nieuwe mogelijkheden voor het gebruik van digitaal erfgoed.
Een van deze nieuwe toepassingen is Linked Open Data (LOD). Hierbij wordt de data zodanig aangeboden dat er veel makkelijker, en zelfs automatisch, verbinding kan worden gelegd met andere informatie. Daardoor wordt de informatie rijker en nuttiger voor de gebruiker. We werken hiervoor samen binnen het Netwerk Digitaal Erfgoed, en met regionaal historische centra (RHC’s).
Netwerk Digitaal Erfgoed
Het Nationaal Archief is een van de knooppunten binnen het NDE. Net als het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, de Koninklijke Bibliotheek, de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en KNAW-DANS. Op dit moment werkt het NDE hard aan een gedistribueerd netwerk van erfgoedinformatie. Dit gedistribueerde netwerk moet er voor zorgen dat data van alle erfgoedinstellingen, dus niet alleen van de vijf knooppunten, beschikbaar komt op het internet met behulp van Linked Open Data.
Domeinoverstijgend
In 2016 is het Nationaal Archief begonnen met een onderzoek naar de mogelijkheden van deze techniek. In eerste instantie zijn de zogenaamde nadere toegangen omgezet naar Linked Open Data. Nadere toegangen zijn indexen op archieven. Deze proof of conceptfase (POC) was positief. En het Nationaal Archief en de RHC’s besloten Linked Open Data verder in te zetten om instelling- en domeinoverstijgend digitaal erfgoed te ontsluiten. Na deze experimentele fase worden nu de volgende acties opgezet om LOD binnen de archiefsector verder te professionaliseren: LOD in productie, verdere participatie NDE, het opzetten van goede communicatie en het maken van showcases. Dit is het verbinden van verschillende LOD-bestanden waardoor de informatie rijker wordt. Ook gaan we de RHC’s aansluiten op de LOD Store; een systeem waar LOD mee gemaakt en in bewaard wordt.
Doorkijkje naar 2020
Waar staat het Nationaal Archief in 2020 met LOD? Gebaseerd op alle bovenstaande ontwikkelingen maakt het Nationaal Archief dan volop gebruik van Linked Open Data. De LOD-expertise is geprofessionaliseerd en de LOD Store werkt optimaal. De RHC’s zijn aangesloten en veel data van het Nationaal Archief wordt gecombineerd met data van andere erfgoedinstellingen en/of het gedistribueerd netwerk van het NDE. Dit alles zal leiden tot grotere zichtbaarheid en meer gebruik van het enorme potentieel van archieven.
Auteur: Ed de Heer, Nationaal Archief. Bron: OD juni/juli.