25 februari Gallery talk On Sea & Land

Overhemd
19 februari 2018

In deze gallery talk daagt ontwerper Gerard Jasperse je uit om het VOC-verleden op een andere manier te bekijken.

On Sea & Land

In de projecten van ontwerper Gerard Jasperse speelt de verhouding tussen de VOC en de landen waar de Compagnie naar toe ging een grote rol. Jasperse geeft historische voorwerpen een nieuwe betekenis door ze te hergebruiken voor zijn ontwerpen. In De wereld van de VOC is dit ook te zien aan een door hem ontworpen kledingstuk. Hij vertelt in de tentoonstelling De Wereld van de VOC waarom dit verleden hem zo fascineert. En hij legt uit waarom hij specifieke aspecten van deze geschiedenis uitlicht in zijn objecten en andere niet. Jasperse vertelt ook over zijn project On Sea & Land waarin hij de Zeeuwse geschiedenis van onderdrukking en slavenhandel visualiseert door gebruik te maken van lokale ambachten en historische voorwerpen. 

Esthetiek en donkere kanten van de geschiedenis

Gerard: ‘De provincie Zeeland heeft een rijke geschiedenis in handel en landbouw. Deze rijkdom is op allerlei manieren zichtbaar, bijvoorbeeld in de lokale kleding en sieraden. Het is enerzijds interessant om met de esthetiek van deze objecten bezig te zijn maar aan de andere kant roept het ook veel vragen op over de oorsprong van deze welvaart.
Wanneer er objectief gekeken wordt naar de geschiedenis is het al snel duidelijk dat deze mooie elementen voortgekomen zijn uit de donkere kanten van de geschiedenis.’ Al heeft de handel door de VOC, WIC en de Zeeuwse MCC mooie voorwerpen voortgebracht, het geld kwam veelal binnen door onderdrukking, monopolies en slavenhandel.

Informatie gallery talk

Zondag 25 februari van 13.00-14.00 uur
Nationaal Archief Prins Willem-Alexanderhof 20, Den Haag, direct naast station Den Haag Centraal 
Kosten: € 7,50 (inclusief entree De wereld van de VOC)
Aanmelden: via de webwinkel